Zázvor okrasný (Zingiber clarkeii) 5 semen

Zázvor okrasný je druh exotické rostliny, jehož aromatické kořeny se používají v kulinářství díky své výrazné chuti a mají také historické využití v tradiční indické medicíně díky obsahu bioaktivních látek s potenciálními léčivými účinky.  Více informací

58 Kč
52 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Zázvor okrasný - Zingiber clarkeii - 5 semen

Zázvor okrasný pochází z Indie a vyskytuje se v některých částech Západního Ghátu v jižní části země. Jedná se o vytrvalou rostlinu s podzemním oddenkem, který se využívá pro své kořeny, známé jako zázvor. Tyto kořeny jsou významné pro kulinářské a léčebné využití. Zázvor je oblíbeným kořením díky své výrazné chuti a vůni, která může vylepšit celou řadu pokrmů a nápojů. V tradiční indické medicíně se zázvor okrasný používá díky svým potenciálním léčivým účinkům, jako je podpora trávení, úleva od zažívacích potíží a zmírnění zánětů. Obsahuje bioaktivní složky, jako například gingeroly a shogaoly, kterým se přisuzují jeho léčivé účinky.

Zázvor okrasný

Zázvor okrasný: Popis vzhledu rostliny

Zázvor okrasný je vytrvalá rostlina s charakteristickými znaky, které ji odlišují od ostatních druhů z čeledi zázvorovitých. Obvykle dorůstá do výšky 30 cm až 1 m. Má střídavé, eliptické až úzké listy s výraznou žilnatinou, které mají zelenou barvu a tvoří atraktivní olistění. Květy zázvoru jsou malé a nacházejí se na vrcholu stonků. Mohou mít světle zelenou, načervenalou nebo nahnědlou barvu a jsou doplněny zelenými listeny. Hlavní částí rostliny, která se sklízí a využívá, jsou kořeny. Jsou kulaté až hranaté a mají výraznou chuť a vůni. Právě kořeny jsou známé jako zázvor a používají se v kulinářství a lékařství

Celkově je zázvor okrasný vzhledově podobný ostatním druhům zázvoru, ale může mít určité vlastnosti, které jsou pro něj jedinečné a odlišují ho od ostatních druhů ze stejné čeledi.

Zázvor okrasný

Jak pěstovat zázvor okrasný?

1. Příprava půdy: připravte dobře propustnou půdu bohatou na organické látky. Zázvor preferuje vlhkou, ale dobře propustnou půdu.

2. Klíčení semen: před výsadbou semínka namočte na několik hodin nebo přes noc do vody, což může urychlit jejich klíčení. 

3. Výsev: semena se vysévají asi 1-2 cm hluboko do substrátu. Dbejte na to, aby byla semena dobře zavlažována. 

4. Péče o sazenice: jakmile semena vyklíčí a začnou růst, udržujte půdu vlhkou, ale ne přemokřenou. Postupně zvyšujte intenzitu světla, aby se rostliny postupně aklimatizovaly na světlejší podmínky.

5. Přesazování: jakmile sazenice dorostou do dostatečné výšky a jsou dostatečně silné, můžete je přesadit do větších květináčů nebo na zahradu.

6. Péče během jejich růstu: udržujte rostliny ve vlhkém prostředí a dopřejte jim dostatek světla. Dbejte na správnou teplotu.

Parametry a specifikace

DruhZázvor
Druh exotických rostlinOkrasné, Bylinky a léčivky
Výška vzrůstuKeře, Byliny
PěstováníVenku, Ve stínu, Na slunci
Vhodné proZačátečníky
Od A do ZZ

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-