Postupný návod od výsevu pod sklizeň.
Jak bude tvá rostlinka šplhat květináčem,
vždy když bude potřeba, ozvu se co a jak dál.
Zpět k nákupu
Vytvořit objednávkuS naším průvodcem pěstování nebylo sázení cibule nikdy jednodušší! Vypěstujte si s našimi čerstvými semeny cibuli žlutou, cibuli lahůdkovou, červenou cibuli, jarní cibuli a další druhy. Pořiďte si sadu pro pěstování cibule pro opravdu hojnou úrodu! Poradíme vám kdy a jak sadit, jaký substrát a hnojivo, jak ochránit rostliny před škůdci a další tipy a triky. Jak pěstovat cibuli a jak ji uskladnit?
Cibule se řadí mezi dvouleté rostliny. Dorůstá výšky až jednoho metru. Cibule obsahuje éterický olej, minerály a vitamíny. Cibule má mnoho druhů. Jednotlivé odrůdy se liší od sebe barvou, tvarem, velikostí ale i chutí. Cibule se řadí mezi potraviny, které nemají téměř žádné kalorie, ale má velmi velký obsah vody. Cibule se hojně používá v kuchyni. Bez ní by česká gastronomie nefungovala. Konzumovat se dá vařená, pečená, smažená ale třeba i syrová. Výborně se hodí pod maso, na saláty, do omáček, polévek ale i na zdobení pokrmů a pomazánek. Velmi oblíbená je například cibulová polévka. Používá se také při nachlazení. Cibule léčí kašel a sirup z cibule se používá při nejrůznějších virózách.
Výživová hodnota | Hodnota na 100 g | Výživová hodnota | Hodnota na 100 g |
Bílkoviny | 1,2 g | Železo | 0,3 mg |
Sacharidy | 4,9 g | Vitamín B6 | 0,13 mg |
Vláknina | 1,8 g | Vitamín B3 | 0,2 mg |
Draslík | 162 mg | Vitamín B2 | 0,03 mg |
Vápník | 31 mg | Vitamín B1 | 0,03 mg |
Tuky | 0,3 g | Vitamín A | 1 µg |
Hořčík | 11 mg | Vitamín E | 0,1 mg |
Energie | 27 kcal | Vitamín C | 10 mg |
S naším průvodcem pěstování nebylo sázení cibule nikdy jednodušší! Vypěstujte si s našimi čerstvými semeny cibuli žlutou, cibuli lahůdkovou, červenou cibuli, jarní cibuli a další druhy. Pořiďte si sadu pro pěstování cibule pro opravdu hojnou úrodu! Poradíme vám kdy a jak sadit, jaký substrát a hnojivo, jak ochránit rostliny před škůdci a další tipy a triky. Jak pěstovat cibuli a jak ji uskladnit?
Cibule je tady pro nás již od nepaměti. Patří mezi základní potraviny a je posilovačem imunity. Semena cibule potřebuje ke svému růstu lehkou suchou půdu a slunce. Cibuli nepěstujte na výše položených místech. Semena cibule hnojte pouze draselným hnojivem nebo fosforečnatým hnojivem. Pravidelně cibuli zalévejte a okopávejte. Důležité je zeminu zbavovat plevele okolo cibule. Semena sázejte do hloubky zhruba 3 cm v řádcích, které jsou od sebe zhruba 25 centimetrů. Jednotlivé semena by od sebe měla být vzdálená 10 cm. Semena sázíme na konci jara.
Při skladování cibule si dejte pozor, abyste skladovali pouze cibuli, která je zdravá. Jinak by mohlo dojít k poškození ostatních kusů cibule. Plody cibule nechte důkladně proschnout. Pokud máte cibuli s natí, ovažte nať provázkem a sušte pověšenou na suchém místě. V případě, že máte cibuli bez natě, dejte do bedýnky a nechte ji volně oschnout. Poté ji přesuňte na chladné místo. Ideální je sklep, ve kterém se drží teplota nad nulou. Nedávejte do prostorů, kde mrzne. Nikdy neuskladňujte poblíž brambor. Jaké nutriční hodnoty obsahuje cibule?
Cibule se sklízí od začátku prázdnin až do září. Cibule je zralá, pokud nať začne uvadat a různě polehávat. Pokud chceme sklízet cibuli, kterou jsme zaseli na podzim, ideální dobou je začátek jara. Dávejte si pozor, ať cibuli nesklidíte dřív než je opravdu zralá. Špatně se pak suší a skladuje.
Největším postrachem cibule je květilka cibulová. Je to moucha, která léta pomaleji než moucha domácí, ale dorůstá stejné velikosti. Květilka naklade vajíčka na listy a půdu v okolí cibule. Napadená cibule pak vadne a hnije. Pro ochranu cibule použijte postřik a netkanou textilii, která rostlinu cibule ochrání.
Cibule se řadí mezi dvouleté rostliny. Dorůstá výšky až jednoho metru. Cibule obsahuje éterický olej, minerály a vitamíny. Cibule má mnoho druhů. Jednotlivé odrůdy se liší od sebe barvou, tvarem, velikostí ale i chutí. Cibule se řadí mezi potraviny, které nemají téměř žádné kalorie, ale má velmi velký obsah vody. Cibule se hojně používá v kuchyni. Bez ní by česká gastronomie nefungovala. Konzumovat se dá vařená, pečená, smažená ale třeba i syrová. Výborně se hodí pod maso, na saláty, do omáček, polévek ale i na zdobení pokrmů a pomazánek. Velmi oblíbená je například cibulová polévka. Používá se také při nachlazení. Cibule léčí kašel a sirup z cibule se používá při nejrůznějších virózách.
Výživová hodnota | Hodnota na 100 g | Výživová hodnota | Hodnota na 100 g |
Bílkoviny | 1,2 g | Železo | 0,3 mg |
Sacharidy | 4,9 g | Vitamín B6 | 0,13 mg |
Vláknina | 1,8 g | Vitamín B3 | 0,2 mg |
Draslík | 162 mg | Vitamín B2 | 0,03 mg |
Vápník | 31 mg | Vitamín B1 | 0,03 mg |
Tuky | 0,3 g | Vitamín A | 1 µg |
Hořčík | 11 mg | Vitamín E | 0,1 mg |
Energie | 27 kcal | Vitamín C | 10 mg |