Postupný návod od výsevu pod sklizeň.
Jak bude tvá rostlinka šplhat květináčem,
vždy když bude potřeba, ozvu se co a jak dál.
Zpět k nákupu
Vytvořit objednávkuVypěstujte si s našimi opravdu čerstvými semeny hojnou úrodu petržele kořenové. Pokud si nevíte rady, Pěstíkův průvodce pěstováním vám poradí se všemi nástrahami. Řekne vám jak na sadbu a pěstování, jaké hnojivo a substrát použít, jak chránit petržel před škůdci, kdy sklízet a dá vám další rady a tipy. Jak správně pěstovat petržel?
Petržel je velice aromatická rostlina, která se používá zejména v gastronomii do polévek ale i pod maso, do pomazánek a dalších jídel. Jedlý je nejenom její kořen ale také listy. Petržel obecná kořenová se řadí mezi miříkovitou čeleď. Petržel dorůstá do délky okolo dvaceti centimetrů. A své využití našla i v léčitelství pro pozitivní účinky na lidské tělo. Pomáhá s léčbou zánětu močových cest, podporuje chuť k jídlu a trávení. Ve větším měřítku by ji neměly jíst těhotné ženy. Může totiž způsobit stahy dělohy.
Výživová hodnota | Hodnota na 100 g | Výživová hodnota | Hodnota na 100 g |
Bílkoviny | 2,9 g | Železo | 0,9 mg |
Sacharidy | 6,1 g | Vitamín B6 | 0,23 mg |
Vláknina | 4 g | Vitamín B3 | 2 mg |
Draslík | 400 mg | Vitamín B2 | 0,1 mg |
Vápník | 39 mg | Vitamín B1 | 0,1 mg |
Tuky | 0,5 g | Vitamín A | 5 µg |
Hořčík | 26 mg | Vitamín E | 1,7 mg |
Energie | 40 kcal | Vitamín C | 41 mg |
Vypěstujte si s našimi opravdu čerstvými semeny hojnou úrodu petržele kořenové. Pokud si nevíte rady, Pěstíkův průvodce pěstováním vám poradí se všemi nástrahami. Řekne vám jak na sadbu a pěstování, jaké hnojivo a substrát použít, jak chránit petržel před škůdci, kdy sklízet a dá vám další rady a tipy. Jak správně pěstovat petržel?
Kořenovou petržel můžeme sadit na zahrádce i doma v květináči. Je to sice dvouletá rostlina, ale pěstujeme ji jako jednoletou, protože po prvním roce ztrácí na své síle. Abychom měli čerstvou petržel po celý rok, sadíme ji dvakrát do roka. První výsev provádíme v jarním období, abychom měli petržel na podzim. S druhým výsevem začínáme v létě, abychom měli petržel k dispozici na zimní a jarní sezónu.
Pro pěstování petržele zvolte místo, kde svítí slunce nebo je částečný stín. V zimě nezapomeneme petržel zakrýt například krytem, abychom petržel ochránili před mrazíky. Nebo si můžeme petržel přesadit do truhlíků a pěstovat ji v teple domova. Před samotnou sadbou zapracujeme do půdy hnojivo, abychom měli dobře vyživenou půdu. Semínka petržele dáváme do hloubky okolo 5 milimetrů. Klíčení petržele trvá delší čas. Semena vyklíčí zhruba za měsíc. Mezi jednotlivými sazenicemi utvořte rozestupy v délce 7 cm. Jakmile se rostlina začne rozrůstat, je potřeba zvětšit rozestupy na 25 centimetrů.
Pokud sadíme na jaře a je chladnější počasí, musíme petržel ochránit před umrznutím. Semena petržele vysejte do truhlíku naplněného substrátem a umístěte ho do skleníku nebo pařeniště. Jakmile začne venku teplé počasí, přesadíme rostlinky na záhon. Nezapomeňte petržel pravidelně zalévat a zbavovat zeminu plevele, aby měla dostatek živin sama pro sebe. Jaké zdraví prospěšné látky obsahuje petržel?
Vyrostlou petržel sklízíme, když je venku slunce a teplo. Při výkopu petržele si dejte pozor, abyste nepoškodili kořen petržele. Pokud se tak stane, takové kusy vytřiďte. Nať nestříhejte, ale ukruťte. Před samotným uskladněním je důležité petržel očistit od hlíny a osušit. Vezmeme si kbelík, který naplníme pískem. Do připraveného písku petržele vkládáme na stojato tak, aby se jedna druhé nedotýkaly. Umístíme je do sklepa, kde je chlad ale dostatek vzduchu. Pokud sklep nemáte, nezoufejte! V takovém případě můžete petržel uložit ve skleníku či pařeništi do hlíny a zakrýt netkanou textilií. Pokud udeří opravdu tuhé mrazy, ochraňte ji ještě jednou vrstvou netkané textilie nebo použijte třeba deku, kterou petržel před zimou ochráníte.
Petržel je velice aromatická rostlina, která se používá zejména v gastronomii do polévek ale i pod maso, do pomazánek a dalších jídel. Jedlý je nejenom její kořen ale také listy. Petržel obecná kořenová se řadí mezi miříkovitou čeleď. Petržel dorůstá do délky okolo dvaceti centimetrů. A své využití našla i v léčitelství pro pozitivní účinky na lidské tělo. Pomáhá s léčbou zánětu močových cest, podporuje chuť k jídlu a trávení. Ve větším měřítku by ji neměly jíst těhotné ženy. Může totiž způsobit stahy dělohy.
Výživová hodnota | Hodnota na 100 g | Výživová hodnota | Hodnota na 100 g |
Bílkoviny | 2,9 g | Železo | 0,9 mg |
Sacharidy | 6,1 g | Vitamín B6 | 0,23 mg |
Vláknina | 4 g | Vitamín B3 | 2 mg |
Draslík | 400 mg | Vitamín B2 | 0,1 mg |
Vápník | 39 mg | Vitamín B1 | 0,1 mg |
Tuky | 0,5 g | Vitamín A | 5 µg |
Hořčík | 26 mg | Vitamín E | 1,7 mg |
Energie | 40 kcal | Vitamín C | 41 mg |