Postupný návod od výsevu pod sklizeň.
Jak bude tvá rostlinka šplhat květináčem,
vždy když bude potřeba, ozvu se co a jak dál.
Zpět k nákupu
Vytvořit objednávkuPokud jste milovníky ředkviček a chcete si vypěstovat svou vlastní úrodu, s našim průvodcem pěstováním a 100% čerstvými semeny to hravě zvládnete. Pěstík vám poradí kdy a jak ředkvičky zasadit, jak je pěstovat, jak zalévat a hnojit, jak chránit semena ředkviček před škůdci a nepříznivým počasím a v neposlední řadě pomůže se sklizní a skladováním! Jak pěstovat ředkvičku pro hojnou úrodu?
Ředkvička patří mezi kořenovou zeleninu a řadí se do brukvovité čeledi. Existuje mnoho odrůd a proto si ji můžeme si ji vypěstovat v různých barvách, velikostech i tvarech. Jedlý je nejenom kořen ale také lístky ředkvičky. Použít ji můžeme do salátů, jako přílohu nebo třeba do pomazánky. Ředkvička má velmi málo kalorií, proto se používá při redukčních dietách.
Výživová hodnota | Hodnota na 100 g | Výživová hodnota | Hodnota na 100 g |
Bílkoviny | 1,1 g | Železo | 0,4 mg |
Sacharidy | 2,1 g | Vitamín B6 | 0,06 mg |
Vláknina | 1,6 g | Vitamín B3 | 0,2 mg |
Draslík | 255 mg | Vitamín B2 | 0,04 mg |
Vápník | 26 mg | Vitamín B1 | 0,04 mg |
Tuky | 0,1 g | Vitamín A | 3,8 µg |
Hořčík | 8 mg | Vitamín C | 27 mg |
Energie | 14 kcal | Kyselina listová | 24 µg |
Pokud jste milovníky ředkviček a chcete si vypěstovat svou vlastní úrodu, s našim průvodcem pěstováním a 100% čerstvými semeny to hravě zvládnete. Pěstík vám poradí kdy a jak ředkvičky zasadit, jak je pěstovat, jak zalévat a hnojit, jak chránit semena ředkviček před škůdci a nepříznivým počasím a v neposlední řadě pomůže se sklizní a skladováním! Jak pěstovat ředkvičku pro hojnou úrodu?
Ředkvička setá je první plodinou, kterou si na své zahrádce sklidíte. Můžete ji pěstovat ve skleníku, pařeništi, fóliovníku, kde vám vyrostou zhruba za 3 týdny ale také na záhoně, kde to bude trvat chvilku déle. Na záhoně vám vyrostou zhruba za 5 týdnů. Pro pěstování osiva ředkviček je vhodná lehká a vyživená zemina.
Pokud sázíte semena do skleníku nebo pařeniště, vhodným časem je půlka února. Řádkujte je ve vzdálenosti 10 cm. Ředkvička setá nemá ráda přehnaně mokrou půdu, proto udržujte optimální mírnou vlhkost.
V případě, že jste upřednostnili sadbu na zahradní záhon, sejte až v dubnu a to na slunné místo. Ředkvička je odolná zelenina, tudíž ji můžete sklízet až do příchodu mrazíků. Nezapomeňte na pravidelné zalévání v období, kdy je sucho. Pokud je zaléváte nepravidelně, mohou vám ředkvičky popraskat. Také je ochraňujte před nezvanými škůdci netkanou textilií. Nejčastější škůdce u ředkviček je dřepčík, který napadá lístky a ředkvička pak uhnije. Co obsahuje ředkvička za blahodárné látky?
Ředkvičku setou si můžete vypěstovat i v truhlíku třeba na balkóně. Postačí vám větší truhlík, substrát a semena ředkviček. Nádoba, do které semena zasejete, by měla být cca 100 cm dlouhá a 20 cm hluboká. Zakupte si speciální zeleninový substrát, který do nádoby vložíte. Semínka sázejte cca 1,5 cm hluboko a pak je přikryjte substrátem. Nezapomeňte na tvoření rozestupů mezi jednotlivými semeny. Ty by měly být okolo čtyř centimetrů. Truhlík umístěte na slunné místo. Výborně se ředkvičkám daří na parapetě nebo balkoně. Dejte si pozor na pravidelné zalévání, ale nepřelévejte. Vhodná je mírně vlhká půda. Ředkvičky budou ke sklizni určeny zhruba za 3 týdny. Avšak nejpozději je skliďte za 2 - 3 měsíce. Čím později sklidíte, tím bude jejich chuť slábnout.
Pro dlouhodobé skladování nejsou ředkvičky vhodné. Nejhorší způsob na uskladnění je lednice, do které ředkvičku dáte společně s natí. Takhle uskladněná ředkvička nevydrží čerstvá ani do druhého dne. Ideální způsob pro skladování je ten, kdy ředkvičky oddělíte od natě a bulvu společně s kořínkem vložíte do vody. Takto uskladněná ředkvička vydrží i déle než týden.
Ředkvička patří mezi kořenovou zeleninu a řadí se do brukvovité čeledi. Existuje mnoho odrůd a proto si ji můžeme si ji vypěstovat v různých barvách, velikostech i tvarech. Jedlý je nejenom kořen ale také lístky ředkvičky. Použít ji můžeme do salátů, jako přílohu nebo třeba do pomazánky. Ředkvička má velmi málo kalorií, proto se používá při redukčních dietách.
Výživová hodnota | Hodnota na 100 g | Výživová hodnota | Hodnota na 100 g |
Bílkoviny | 1,1 g | Železo | 0,4 mg |
Sacharidy | 2,1 g | Vitamín B6 | 0,06 mg |
Vláknina | 1,6 g | Vitamín B3 | 0,2 mg |
Draslík | 255 mg | Vitamín B2 | 0,04 mg |
Vápník | 26 mg | Vitamín B1 | 0,04 mg |
Tuky | 0,1 g | Vitamín A | 3,8 µg |
Hořčík | 8 mg | Vitamín C | 27 mg |
Energie | 14 kcal | Kyselina listová | 24 µg |