Helianthus an/slunečnice/je.če 01715

pošli přes

Slunečnice jednoduchá (Helianthus annuus)

Slunečnice zahalené do karmínové červené barvy. Její netradiční barva z ní dělá skvělou solitéru do smíšených výsadeb. Balení obsahuje 15 semen. Více informací

25 Kč
22 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 27.04

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Helianthus annuus - červená

Pochází ze Severní Ameriky. Slunečnice je jednoletá rostlina, dorůstá výšky až 4 metry a má jen jeden veký květ. Existují druhy i 30 cm nízké s několika stonky a květy. Květní úbory dosahují průměru mezi 10 až 40 cm. Tyto druhy májí šlechtěnější květ, existují jednoduché i plnokvěté kultivary. Kvete od července až do podzimu.

Slunečnice otáčí svůj květ během dne za sluncem. Tomuto jevu se říká heliotropismus. V léčitelství se používá semeno a okvětní lístky. Semena obsahují kolem 45 % rostlinného oleje, bílkoviny, glyceridy, steroly a další prvky. Vyrábí se z nich slunečnicový olej, který obsahuje zejména kyselinu linoleovou a olejovou. květní lístky se používají do čajových směsí pro snížení horečky a míry pocení, podporu trávení a stimulaci činnosti jater. Semena jsou jedlá. Přidávají se do chleba, pečiva, salátů, ale mohou se konzumovat i samostatně.

Jak pěstovat slunečnici

  • Slunečnice vyžaduje slunečné teplé stanoviště, které je chráněné před větrem. Mělo by být orientované na jih nebo jihozápad. Vyžaduje stále vlhkou půdu, ta by neměla nikdy vyschnout. Rostlina by se nemusela vzpamatovat a uhynula by. Rostliny nekoření hluboko, proto ke stonku raději stavíme oporu, abychom předešli polámání. Jakmile začnou u odkvetlých květenstvích zrát semena, celý květ odstřihneme, můžeme tak prodloužit dobu kvetení.

  • Semena vyséváme koncem dubna až začátkem května přímo do půdy do hloubky asi 2,5 cm ve vzdálenosti asi 20 cm. Sazenice můžeme také předpěstovat doma v sadbovačích a vysadit na záhonky již mladé rostlinky.

  • Vhodná je dobře propustná hlinitopísčitá půda, která je dobře zásobená živinami.

  • Plná NPK hnojiva aplikujeme 1x za 14 dní. Použít můžeme např. Kristalon, Cererit.

  • Velmi vlhké prostředí má za následek černání stonku. Přemokření a nedostačující opora mohou zapříčinit vyvrácení i s kořeny nebo zlámání stonku. Na rostlinách se nejčastěji vyskytují mšice. Okamžitě napadené rostliny ošetříme přípravkem Decis.

Parametry a specifikace

Druhslunečnice
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku2.0 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-