Výprodej! Sporýš / Verbena x hybrida

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Sporýš zkřížený Mix

Sporýš je nízká, bohatě kvetoucí letnička, vhodná na kobercové výsadby, do skupin na záhony, do truhlíků a zahradních nádob. Kvete neúnavně celé léto. Balení obsahuje 80 semen. Více informací

14 Kč
14 Kč bez DPH

-50%

29 Kč

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Verbena x hybrida

Verbena se rovněž nazývá sporýš a jedná se o vytrvalý druh květin původem z Ameriky. U nás se většinou pěstují jako jednoletky. Na výběr je z nespočtu barevných kultivarů. Vybírat lze i druhy vzpřímené, převislé nebo dokonce druhy vhodné pro pěstování na zahradách. Převislé odrůdy se dobře uplatňují v zavěšených nádobách a v truhlících. Vzhůru rostoucí odrůdy jsou zvláště vhodné pro pěstování v květináčích.

Bílou, modrou, světle fialovou, červenou i oranžovou barvu, někdy s kontrastním očkem, nabízejí verbeny. Verbena aubletia se hodí na obruby nad zídkami a do závěsných košů. Kvete bíle, růžově, lila, od června do listopadu, dorůstá výšky 40 cm. Verbena bonariensis je rostlina vysoká až 150 cm. Kvete fialově, od července do října. Verbena x hybrida je svou výškou 30 cm vhodná do obrub a záhonů. Kvete od května do října různými barvami (včetně krémové, oranžové, žluté).

Jak pěstovat verbeny

  • Vhodným stanovištěm pro verbenu je celodenně osluněné místo. Nevadí ji ani úpal, ale vyžaduje dostatek vláhy. Po výsadbě zaštípněte na každé rostlině polovinu jejích výhonů, po rozvětvení pak ty zbylé. Rostliny se bohatě rozvětví a více pokvetou. Odkvetlá květenství odstraňovat nemusíme. Na podzim rostliny buď zlikvidujeme nebo zazimujeme. Na zimu potřebuje verbena světlo, ale nízkou teplotu (kolem 8-10° C).

  • Výsev semen sporýše provádíme v únoru či březnu do truhlíků. Semínka jemně vysejeme na povrch substrátu a zatlačíme pouze minimálně. Vhodný je speciální substrát pro výsev a množení. Ideální teplota ke klíčení je 15 - 18 stupňů. Substrát udržovat vlhký, pozor na přemokření. Až jsou rostlinky velké alespoň 8 cm, je správný čas je přesadit.

  • Nejlepší je živná a voduzadržující půda.

  • Verbeny přihnojujeme každý týden speciálním vodorozpustným hnojivem ve formě zálivky. Vhdný je Kristalon či speciální hnojivo pro balkonové rostliny.

  • Verbena je náchylná na plísňové choroby. Pokud je rostlina napadena plísní, tak ji ostříhejte a postříkejte například KARATHANE NEW. Jedná se o kontaktní fungicid, který má dokonce i preventivní účinek proti padlí a navíc hubí svilušky. Působí i proti přezimujícímu myceliu padlí, a proto se jeho použití doporučuje již na jaře.

Parametry a specifikace

Druhsporýš
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-