Strelície madagaskarská (Ravenala madagascariensis) 6 semen

Strelície madagaskarská je působivá tropická rostlina pocházející z Madagaskaru s unikátními vějířovitými listy. Její listy dokáží shromažďovat vodu, která v minulosti sloužila cestovatelům, kteří hledali zdroj vody. Více informací

41 Kč
37 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Strelície madagaskarská (Ravenala madagascariensis) 6 semen 

Strelície madagaskarská je také známá jako "strom cestovatele". Svou přezdívku získala proto, že se v řapících jeho listů může shromažďovat voda, což v minulosti bývalo užitečné pro cestovatele, kteří hledali zdroj vody. Tato rostlina pochází z Madagaskaru a je známá svými velkými vějířovitými listy, které jsou uspořádány v jedné rovině, takže strom vypadá jako obrovský vějíř. Listy jsou často orientovány ve směru sever-jih, což může posloužit ke snížení přímého slunečního záření v nejteplejších fázích dne.

Díky svému působivému vzhledu a vějířovitým listům je oblíbenou okrasnou rostlinou v tropických a subtropických oblastech po celém světě.

Strelície madagaskarská

Strelície madagaskarská: Popis vzhledu rostliny

Strelície madagaskarská je okrasná rostlina s výrazným vzhledem. Má velké vějířovité listy, které mohou dorůstat do délky více než 3 metrů. Tyto listy vyrůstají z hlavního stonku a jsou uspořádány v jedné rovině, což dává rostlině charakteristický vějířovitý vzhled. Kmen je rovný, vysoký a vzpřímený a může dosahovat výšky až 20 metrů. Povrch kmene je pokrytý stonky starších listů, což mu dodává drsný vzhled. Strelície madagaskarská vytváří květenství ukryté mezi listy, ve kterém se nacházejí drobné bílé květy. Plody jsou modré až fialové a obsahují semena zabalená v oranžovém plodu. Je známá svým charakteristickým růstem, kdy jsou její listy často orientovány ve směru sever-jih, což může pomoci snižovat dopad přímého slunečního záření.

Celkově má strelície madagaskarská působivý a exotický vzhled, který je často ceněný v zahradní architektuře, zejména v tropických a subtropických oblastech.

Strelície madagaskarská

Jak pěstovat strelícii madagaskarskou?

1. Příprava semen: některá semena strelície madagaskarské mají tvrdou a odolnou skořápku. Pro zvýšení klíčivosti můžete semena namočit na 24 hodin do teplé vody, aby skořápka změkla.

2. Příprava pěstebního substrátu: strelície madagaskarská preferuje dobře propustnou půdu. Můžete použít směs zahradní zeminy a perlitu nebo písku v poměru 2:1. Tato směs zajistí dobrou drenáž a zároveň udrží vlhkost.

3. Výsev semen: naplňte pěstební nádoby připraveným substrátem a zasejte semena asi 1-2 cm hluboko. Pokud máte více než jedno semínko, zasejte semena v dostatečných rozestupech.

4. Zalévání: Po výsevu semen substrát lehce zalijte, aby se semena zvlhčila. Poté udržujte substrát vlhký, ale ne přemokřený. Pravidelně kontrolujte vlhkost a podle potřeby zalévejte.

5. Teplota a intenzita světla: strelície madagaskarská potřebuje ke klíčení teplé a světlé prostředí. Pěstební nádoby umístěte na slunné místo s teplotou kolem 20-25 °C. Můžete je umístit na okno nebo použít umělé osvětlení.

6. Péče o sazenice: po vyklíčení semen se objeví malé sazenice. Substrát udržujte mírně vlhký a postupně zvyšujte množství světla. Když jsou semenáčky asi 10 cm vysoké, můžete je přesadit do samostatných květináčů s větším prostorem pro kořeny.

7. Péče o rostliny: udržujte rostliny na světlém a slunném místě s dostatkem světla. Pravidelně odstraňujte odumřelé listy a květy, aby byly rostliny stále zdravé.

Parametry a specifikace

Druhstřelície
Druh exotických rostlinStrelície
Výška vzrůstuMalé stromy, Keře
PěstováníVenku, Ve stínu, Na slunci
Vhodné proZačátečníky
Od A do ZS

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-