Lilek rajčenka - Tamarillo (Cyphomandra betacea) 5 semen

Lilek rajčenka, známé také jako tamarillo, je exotická rostlina pocházející z And v Jižní Americe. Díky svému jedinečnému vzhledu a lahodné chuti se jedná o atraktivní exotickou rostlinu. Více informací

64 Kč
57 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Rajčenka Tamarillo - Cyphomandra betacea - 5 semen

Lilek rajčenka, známé také jako tamarillo, je ovocný keř či strom pocházející z Jižní Ameriky, zejména z pohoří And. Plody tamarilla mají kulatý až oválný tvar a jsou pokryty hladkou slupkou. Dužina je šťavnatá, kyselkavá a osvěžující. Tamarillo je bohaté na vitaminy A a C, antioxidanty a minerály. Plody se často používají v gastronomii při přípravě džemů, koláčů, omáček a exotických pokrmů. Tamarillo je vysoce ceněno pro svůj charakteristický vzhled a lahodnou chuť.

Lilek rajčenka

Lilek rajčenka: Popis vzhledu rostliny 

Lilek rajčenka je neopadavý keř nebo menší strom, který může dorůstat do výšky až 3-5 metrů. Má velké podlouhlé listy s vroubkovanými okraji, které jsou tmavě zelené a lesklé. Rostlina tvoří drobné květy, které se objevují ve shlucích nebo v převislých květenstvích. Plody mají oválný tvar a hladkou slupku. Barva plodů se může lišit, od červené a oranžové až po žlutou a fialovou. Dužina uvnitř plodu obsahuje mnoho malých semínek. Lilek rajčenka má velmi atraktivní vzhled se zajímavými plody, které přitahují pozornost svou barvou a tvarem.

Lilek rajčenka

Jak pěstovat rajčenku?

1. Stratifikace semen: některé zdroje doporučují stratifikaci semen pro lepší klíčivost. To znamená, že se semena umístí na několik týdnů do vlhkého prostředí s teplotou přibližně 4-8 °C.

2. Příprava pěstebních nádob: květináče nebo sadbovače naplňte vhodným zahradním substrátem. Dbejte na to, aby byl substrát dobře propustný.

3. Výsev semen: semena opatrně zasejte do substrátu asi 1 cm od sebe. Přikryjte je tenkou vrstvou zeminy.

4. Zalévání: semena zalévejte opatrně, aby byl substrát vlhký, ale ne přemokřený. Použijte rozprašovač nebo slabý proud vody, aby nedošlo k poškození semen.

5. Teplota a světlo: pěstební nádoby umístěte na teplé a světlé místo s teplotou kolem 20-25 °C. Udržujte je v blízkosti zdroje světla, například okna nebo umělého osvětlení.

6. Klíčení: semena by měla začít klíčit během 2-3 týdnů

7. Péče o sazenice: jakmile sazenice vyrostou a zapustí dostatečně silné kořeny, přesaďte je do samostatných květináčů s větším prostorem pro růst kořenů.

8. Péče o rostliny: pravidelně sazenice zalévejte, udržujte substrát vlhký, ale ne přemokřený. Postupně zvyšujte množství slunečního světla, aby se rostliny adaptovaly na vyšší světelnou zátěž.

Parametry a specifikace

DruhLilek rajčenka
Druh exotických rostlinPlodící, Užitkové, Exotické ovoce
Výška vzrůstuMalé stromy, Keře
PěstováníVenku, Ve stínu, Na slunci, Ve skleníku, V květináči, Uvnitř
Vhodné proZačátečníky
Od A do ZL

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-