Alcea ros/proskurník/pl.sm =

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Topolovka plnokvětá - mix barev

Topolovka je vzpřímená dvou až víceletá rostlina vynikající pro solitérní i skupinové výsadby, k zakrytí plotů a různých zákoutí. Balení obsahuje 40 semen. Více informací

29 Kč
24 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 26.04

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Alcea rosea

Tato vytrvalá až 180 cm vysoká bylina pochází ze Středozemí oblasti Černého moře. Je trsnatá a sametově chlupatá. Kvete červenec až říjen. Květy jsou bílé, růžové až fialové. Listy jsou ve tvaru srdce a sílu k růstu čerpá ze soli, proto se jí daří na slaných půdách. Vyskytuje se na vlhčích teplejších místech jako je Poohří, Polabí, jižní Morava.

Rostlina je zajímavá svým zvýšeným obsahem slizových látek, které se vyznačují léčivými účinky. Používá se zejména vnitřně, občasně i zevně. Zevně se proskurník používá jako kloktadlo při zánětech mandlí a ústní dutiny. Příznivě působí také na nehojící se rány, poleptání a popálení. Vnitřně se užívá ve formě nálevu – čaje. Je součástí mnoha léčivých čajových směsí, zejména směsí na odkašlávání a nachlazení.

Zajímavostí je, že jeptišky v klášterních zahradách a později sedláci konzumovali opečené kořeny. Mladé listy a květy se považovaly za oblíbenou ingredienci do salátů.

Jak pěstovat Proskurník

  • Roste na hlubokých, mírně slaných půdách. Vyžaduje plné slunce a vlhko. Při pěstování v záhonech potřebuje hojnou zálivku, propustnou a humózní zeminu. Snáší světlý polostín. Rostliny zaléváme vždy ke kořenům, nerosíme je a nevysazujeme příliš hustě.

  • Semínka vysazujeme v březnu či dubnu do teplého pařeniště nebo můžeme vysévat v květnu přímo do země. K sadbě stačí speciální výsadbový substrát. Pokud vysejeme takto brzy, rostlina má náskok do druhého roku, kdy kvete od začátku července do konce září, kdežto prvním rokem kvete většinou jen v srpnu a září.

  • Bezproblémů roste v běžné zahradní půdě. Avšak aby dobře rostla, vyžaduje kyprou hlinitopísčitou půdu zásobenou živinami.

  • Hnojíme nejlépe kompostem nebo hnojem, který přihodíme na kořeny v průběhu října. Můžeme použít také univerzální hnojivo Kristalon.

  • V blízkosti skleníků bývají rostliny napadeny molicí skleníkovou kterou odstraníme Mospilanem . Pokud se na listech objeví mšice, použijeme proti nim Pirimor. Na houbové choroby rostlina netrpí, pokud je vyseta brzy a připraví se dobře na přezimování. Bývá také často napadána rzí slézovou, vyplatí se použít postřik proti této chorobě.

  • Květ se sbírá za suchého počasí krátce před rozvinutím, květy bez kalichu v době dokvétání. Suší se ve stínu za hojného přístupu vzduchu nebo při umělé teplotě, která nesmí překročit 40°C.

Parametry a specifikace

DruhTopolovka
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-