Rudbeckia hirta/třapatka/oh

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Třapatka srstnatá Annual flowers

EXP. 12/22 Třapatka je až 100 cm vysoká trvalka. Její květy se hodí k řezu. Má léčivé účinky. Uplatní se ve smíšených výsadbách i jako solitéra. Balení obsahuje 200 semen. Více informací

22 Kč
20 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

EXP. 12/22

Rudbeckia hirta - mix

Pochází ze Severní Ameriky. Známých odrůd této rostliny je více, v domovině asi čtyřicet, ale v našich podmínkách je nejrozšířenější Echinacea purpurea a Echinacea angustifolia. Rostlina bývá vysoká 80 – 100 cm. Celá trvalka je chlupatá. Květy jsou velké a nápadné, s vystouplým terčem. Bývají široké okolo 10 cm.

Třapatka nachová (Rudbeckia purpurea) je pěstována nejčastěji. Méně pěstovanou je třapatka úzkolistá (Echinacea angustifolia). Vyznačuje se užšími listy, kratšími a stočenými korunními plátky květů a kůlovitým kořenem. Třapatka lesklá (Rudbeckia nitida) je nádherná žluto-oranžově kvetoucí bylina vhodná do samostatných i smíšených záhonů. Třapatka srstnatá (Rudbeckia hirta) je oblíbená letnička či krátkověká trvalka, dorůstá do výšky až 90 cm. Květy jsou žluté, oranžovožluté nebo hnědočerveně žíhané. Třapatka zářivá (Rudbeckia fulgida) patří mezi nejcennější trvalky zahrad. Dorůstá do 70 - 120 cm, ale je pevná. Kvete poměrně pozdě, hlavní období květu je v srpnu až září. Skutečně obřím vzrůstem a také mohutnými sivými listy upoutá třapatka největší (Rudbeckia maxima ). Počítejte, že snadno doroste do 2,5 m.

Třapatka obsahuje široké spektrum účinných látek – flavonoidy, polyacetylenové sloučeniny, polysacharidy, terpenické uhlovodíky, vitaminy. Používá se k prevenci infekčních chorob i léčbě angíny, při chronických zánětech močového měchýře či prostaty jsou její účinky vynikající. Tiší záněty mízních uzlin a potlačuje sklon ke hnisání.

Třapatky se bezvadně kombinují společně s plamenkami nebo bělotrnem. Vhodné jsou také okrasné trávy, společenství třapatky s ostřicí nebo prosem velice dobře. Hodí se jak do smíšených výsadeb, tak to samostatných výsadeb.

Jak pěstovat třapatky

  • Vyžaduje slunné stanoviště. Snáší sucho. Zaléváme jen v úporném suchu. Třapatku lze pěstovat také v květináči, ale vyžaduje každoroční přesazení. Na záhoně ji pěstujeme jako trvalku.

  • Semena vyséváme v březnu do studeného pařeniště nebo za oknem doma. Ke klíčení je vhodná přibližná teplota mezi 16-18 °C. Sazeničky pak sázíme na vzdálenost asi 60 cm brzy na jaře. Drobné rostliny kvetou většinou až v dalším roce.

  • Vyžaduje sušší, propustné půdy.

  • Rostlina nevyžaduje přihnojování.

  • Zejména mladé rostliny ohrožují slimáci, pozor si dejme také na mšice. Při trvajících deštích se může vyskytnout padlí či plíseň šedá. Napadené rostliny ošetřujeme speciálními fungicidy. Někdy rostliny ohrožují háďátka, ty lze zlikvidovat vysazením do blízkosti střapatek aksamitníky.

  • Listy a květy lze sbírat již druhým rokem.

Parametry a specifikace

DruhTřapatka
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-