Výprodej! Tropaeolum m/lichoř/n.sm.jedn

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Lichořeřišnice jednoduchá mix

Rychle rostoucí letnička, vhodná na záhonové výsadby, do okenních truhlíků a nádob. Je léčivá, takže její využití nemusí být jen okrasné. Odpuzuje mšice. Více informací

16 Kč
14 Kč bez DPH

-50%

32 Kč

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Tropaeolum majus - jednoduchá

Lichořeřišnice, nebo také lidově zvaná řeřicha je rychle rostoucí popínavá letnička. Pochází z Peru a Bolívie. Kvete od června až do zámrazů. Květy jsou v celé barevné škále od žluté až po téměř hnědou, květ může být jednoduchý nebo složený, jednobarevný nebo žíhaný. Má dvě růstové formy, plazivou a nízkou kulovitou. Nízké, kompaktní odrůdy dosahují výšky 20–30 cm. Plazivé formy mohou mít délku až 3 m.

Plazivé odrůdy se skvěle uplatní v závěsných nádobách, košících anebo jako obruby vyvýšených záhonů či ozdoba zídek. Nízké odrůdy se hodí do plošných výsadeb. Květy jsou okrasou nejrůznějších jídel. Poupata a listy jsou pro svůj obsah hořčičné silice vítaným doplňkem do zeleninových salátů. Poupata nebo semena lichořeřišnic se nakládají do octa, což pak chuťově připomíná kapary. Rostlina má pozitivní účinky na lidský organismus neboť dokáže zlikvidovat mnohé nežádoucí bakterie v těle.Užitečnou schopností lichořeřišnic je, že na sebe dokážou nalákat mšice z okolních rostlin.

Jak pěstovat lichořeřišnici

  • Vyžaduje slunné stanoviště. Zálivka by měla být pravidelná. Rostlinám nevadí krátkodobé sucho. Ve vlhkém prostředí rostliny zahnívají, trpí chorobami a velmi špatně kvetou. Odkvetlá květenství pravidelně odstraňujeme. Lichořeřišnice jsou velmi citlivé na mráz.

  • Semena vyséváme buď v březnu do truhlíků nebo koncem dubna na venkovní záhon.

  • Rostlinám vyžaduje propustná půda, která není příliš bohatá na živiny.

  • Rostliny nehnojíme. Hnojení způsobuje tvorbu nadměrně velkých listů a malou násadu květů.

  • Rostlinu napadá bělásek zelný, který klade vajíčka na spodní stranu listů. Vylíhlé housenky ve velice krátké době spasou všechny listy. Ochranou je včasná preventivní kontrola rostlin a sběr škůdce, popř. použití vhodného insekticidu.

    Na rostlinu jsou ve velkém přitahovány mšice, a to tak intenzivně, že opustí i jiné rostliny, které byly předtím napadeny. Toho můžeme využít v zahradě. Mšice na lichořeřišnici pak můžeme likvidovat např. Pirimorem. Pokud rostlinu pěstujeme ke konzumaci, snažíme se nepoužívat chemii a nebo dodržujeme ochranné lhůty uvedené na obalech.

  • U lichořeřišnice sbíráme pro léčivé účinky květ, nať i semeno (od června do září). K přímé konzumaci a zavařování sbíráme pouze květy.

Parametry a specifikace

DruhLichořeřišnice
Vytrvalostjednoletá
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

Zákazníci s tímto produktem nakoupili také:

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-