Směs trvalek pro skalky

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Trvalky pro skalky

Speciální směs rostlin vyhovující i těm nejnáročnějším požadavkům. Sladěná kombinace barev a textur. Balení obsahuje 0,5g semen. Více informací

39 Kč
35 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 21.04

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Směs trvalek pro skalky

Malé trvalky a skalničky se hodí do skalek, trvalkových lemů, mezi kameny, do sesazených koryt a nádob, speciální podmínky vyžadují alpinky.Osázet skalku můžete i skalničkami okrasnými listem, bude tak pěkná i v době, kdy rostliny odkvetou. Vděčné jsou (některé už zmiňované) dabécie, draby, dryádky, hebe, karafiáty, pochybky, trávničky nebo zběhovce.

Na slunečná stanoviště vysazujeme lomikámen, mateřídoušky, netřesky, nízké kosatce, nízké kobercové floxy, pochybek plazivý, pupalka, rozchodník, rozrazil, rožec, tařice horská. Do polostínu patří dymnivka žlutá, dlužicha krvavá, dřípatka horská a karpatská, hosta, kandíky, prvosenky, trávnička přímořská, zběhovec výběžkatý. Pro sušší stanoviště se hodí čistec, hlaváček jarní, kostřava (okrasná tráva – všechny druhy), karafiáty skalkové, lomikámen vždyživý, mateřídoušky, netřesky, opuncie, rozrazil východní.

Jak pěstovat trvalky pro skalky

  • Půdu kolem trvalek pravidelně mělce kypříme a odplevelujeme. Dodržujeme nároky na osvětlení jednotlivých druhů, obecně lze říci, že nejlepší je vysazovat rostliny tam, kde nehrozí, ž ebudou vystaveny polednímu slunečnímu úpalu. V době velkého sucha je nutné trvalky zalévat. Trvalky s vyššími a slabšími květními stonky vyvazujeme ke kolíkům. Odkvetlá květenství ihned odstřihneme. Na podzim odřízneme uschlou nadzemní část a druhy, které špatně přezimují, přikryjeme chvojím. Na jaře chvojí po ukončení trvalých mrazů odstraníme. Pravidelně rostliny přihnojujeme.

  • Výsev provádíme u většiny trvalek do volné půdy na kvalitně připravený záhon. Pouze druhy choulostivé nebo vzácné vyséváme do pařeniště či skleníku, případně i v bytě "za okno". Záhon pečlivě prokypříme do hloubky 10 -15 cm a s maximální pečlivostí zbavíme plevele, zvláště vytrvalého, který se později mezi vzcházejícími semenáčky velmi těžko potlačuje. Vlastní výsev provádíme u drobných semen na široko - osivo rozhodíme rovnoměrně po povrchu záhonu, pokud bylo stratifikováno pak jej vysejeme i s pískem či rašelinou, ve které bylo založeno. Po té výsev přitlačíme do půdy a překryjeme kyprou vrstvou půdy.

    Výsev do pařeniště provádíme u druhů citlivých k namrzání a předčasnému rašení. Postupujeme prakticky stejně jako u výsevu do volné půdy.

    Výsev ve skleníku nebo "za okno" děláme u rostlin citlivých k namrzání s dlouhou dobou vegetace, které musíme vysévat co nejdříve únor-březen, aby do podzimu stihly co nejvíce narůst. Vyséváme do květináčů nebo výsevních misek, které naplníme zahradnickým substrátem pro výsevy. Hloubka výsevu záleží na velikosti semene, obvykle je 1 -2 cm, při výsevu ve volné půdě 2 - 6 cm. Překrytí výsevu provedeme směsí substrátu s drceným pískem (1:1) nebo přímo vrstvou čistého písku. Vyjímkou jsou rostliny klíčící na světle, jejichž semena jen lehce přitlačíme. Teplota při klíčení by se měla pohybovat mezi 15 až 25°C.

  • Půda by měla být vzdušná a měla by zadržovat vlhkost. Písčitou půdu můžeme vylepšit tak, že do její vrchní vrstvy přimícháme kompost. Půda tak bude soudržnější a bude schopna nasát více vody. Druhy trvalek určené pro skalky vyžadují spíše půdy písčité, velmi dobře propustné.

  • Přidáme-li do kompostu trochu kravského hnoje, zajistíme rostlinám dostatečnou výživu. Na jaře přihnojujeme kompostem a Cereritem. Od srpna trvalky nehnojíme. Skalkové trvalky není nutné přihnojovat. Stačí přihnojit 3x za vegetaci formou zálivky.

  • Mšice a jiný savý hmyz postřikujeme Pirimorem nebo Metationem, proti housenkám, housenicím, broukům a jejich larvám bojujeme Metationem. Všechna háďátka se šíří půdou a napadenými částmi rostlin. Proto je nutné takto postižené rostliny opatrně odstranit ze záhonu i s kořeny a půdou kolem kořenů a rostlinu zlikvidovat spálením. Doporučuje se na takový záhon vysázet aksamitník neboli afrikán (Tagetes), který háďátka odpuzuje.

    Houbové choroby, tj. černě, rzi, padlí a plísně, lze potlačovat chemickými postřiky, např. Fundazolem. Vhodnější je napadené části rostlin seříznout a spálit. Silně poškozené rostliny musíme zlikvidovat celé i s kořeny. Pokud je záhon silně zamořený, je lepší zdravé rostliny včas přesadit jinam.

Parametry a specifikace

DruhTrvalky
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-