Nejprodávanější Tykev cuketa zel.NEFERTITI =

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Tykev cuketa - Nefertiti

Tykev keříčkovitého typu. Mladé plody mají zářivě zelenou barvu bez ornamentů, dospělé plody jsou tmavě zelené a mají válcovitý tvar. Báječně se hodí do leča! Balení obsahuje 12 semen. Více informací

23 Kč
21 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 20.04

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Cucurbita pepo - Nefertiti

Cuketa je jednoletá zelenina, která se řadí k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo) a pochází ze Střední Ameriky. Cuketa ale pochází z Evropy - byla vyšlechtěna v Itálii. Existuje velké množství nejrůznějších odrůd cuket, které se od sebe liší nejen velikostí, ale také tvarem, zbarvením, ale také chutí dužniny. Tvoří dlouhé dužnaté výhony, podobné liánám, na kterých od června vykvétají žluté květy. Po odvětu se tvořé podlouhlé plody , které mohou nést nejrůznější odstíny zelené, žluté nebo bílé barvy.

Cuketa je bohatá na minerály, příznivě působí na srdce, dnu a revmatismus. Plody obsahují vitamín B, C a draslík, který tělo zbavuje přebytečné vody a soli. Mají vysoký obsah vody zhruba 90% a také vlákniny. Cukety jsou doporučeny ke konzumaci obézním lidem, diabetikům či pacientům s chorobami žlučníku či jater. Také se doporučuje lidem trpícím revmatismem a dnou. Cuketa je nízkokalorickou potravinou vhodnou pro redukční diety.

Jak pěstovat cukety

  • Rostliny vyžadují světlé stanoviště. Pravidelnou zálivku, nejlepší je odstátá dešťová voda. Vhodná je výsadba do černé mulčovací netkané textilie, která pomáhá prohřívat půdu a brání v růstu plevelům. Pokud cukety pěstujeme bez mulčovací textilie, k udržení tepla půdy pod nimi mulčujeme organickým materiálem.

  • Rostliny lze je předpěstovat, ale také přímo vysévat na záhon.

    Semena vyséváme na stanoviště po 15. květnu, kdy již nehrozí riziko přízemních mrazíků. Semena před výsevem máčíme den ve vlažné vodě. Vysazujeme do řádků, ve vzdálenosti 50 až 100 centimetrů jednotlivě.

    Předpěstovat semena můžeme za oknem, ve skleníku či pařeništi. Vhodný je substrát určený pro výsev. Květináčky musí být min. 10 cm velké, rostliny vyžadují hodně prostoru. Sázíme po 1. semínku. Ven vysazujeme až v druhé polovině května, výsadbě by mělo předcházet postupné otužování.

  • Vyžadují výhřevné, chráněné stanoviště a propustný, živinami dobře zásobený pěstební substrát. Pěstovat je lze také na kompostu.

  • Pro hnojení jsou nejvhodnější organická hnojiva nebo rostlinné výluhy bohaté na draslík. Během vegetace 1x za 21 dní obohatíme pěstební substrát o organické hnojivo, případně rostlinný výluh bohatý na draslík.

  • Cukety jsou vůči chorobám poměrně odolné. Za horkého a suchého počasí se může vyskytnout plíseň okurková. Rostliny špatně rostou a na listech se objeví šedavý povlak. Prevencí je pravidelná zálivka a udržování mírně vlhké půdy. V případě výskytu plísně je nutné napadené listy odstranit. Odolnost proti plísni zvýší fungicidy. Pokud se na rostlinách objeví bílé povlaky, byly napadeny padlím. Vhodné je použít fungicidy s obsahem síry, které houbovou chorobu spolehlivě zlikvidují.

    Květy a mladé plody bývají napadeny slimáky. Nejúčinnější metodou je jejich sběr a následná likvidace. Mšice mohou mezi rostlinami šířit virovou mozaiku, která se projevuje pokřiveným a zakrnělým růstem, zkroucenými listy a žlutými skvrnami na listech i plodech. Napadené rostliny je nutné okamžitě zlikvidovat. Nutné je také provést likvidaci mšic speciálními insekticidy.

  • Se sklizní začneme, když plody dosáhnou délky 7 a více centimetrů (maximálně 20 centimetrů). Cukety odtrháváme, od rostliny s několikacentimetrovou stopkou, díky které vydrží čerstvé o pár dní déle.

Parametry a specifikace

Druhtykev
Vytrvalostjednoletá
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

Zákazníci s tímto produktem nakoupili také:

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-