Tymián

Pojďte si s našimi 100% čerstvými semeny vypěstovat tymián obecný. Pěstíkův průvodce pěstováním vám prozradí veškeré tipy a triky, jak na opravdu bohatou úrodu. Poradí vám jak sadit tymián, jak pěstovat tymián, jak sklízet tymián. Doporučí vám vhodné organické hnojivosubstrát a v neposlední řadě vám pomůže ho ochránit proti nezvaným škůdcůmJak vypěstovat tymián pro velkou úrodu?

Co to je tymián a co léčí tymián? Jaké látky tymián obsahuje?

Tymián (Thymus)  patří do rodu mateřídoušky. Je to velmi aromatická rostlina, respektive polokeř, který dorůstá až do 30cm výšky. V přírodě roste na suchých svazích. Používá se zejména v gastronomii do polévek, pod maso, do omáček a mletých mas. Velkou oblibu má také při přípravě zvěřiny, paštik, sýrů a v neposlední řadě také u bylinkových másel.  

První zmínky o tymiánu nalezneme několik tisíc let před naším letopočtem. Staří Římané a Řekové používali tymián do koupelí, protože věřili, že jim dodá vitalitu a velkou sílu. Staří Druidi zase tvrdili, že má tymián zázračný vliv na lidského ducha a přinese jim dlouhé zdraví. Ať je to pravda či ne, my víme, že má opravdu spousty léčivých účinků. Tymián pomáhá posilovat imunitní systém a podporuje funkci dýchacích cest. Také je výborný při nadýmání a průjmech, je antiseptický, čistí plíce, tlumí bolest, je antistresový, léčí dnu. Zkuste si uvařit léčivý tymiánový čaj nebo tymiánový sirup

Nutriční hodnoty tymiánu:

Výživová hodnotaHodnota na 100 gVýživová hodnotaHodnota na 100 g
Energetická hodnota290 kcalSůl0,31 g
Bílkoviny8 gPHE412 mg
Sacharidy49 gTuky7 g
Více

Tymián  (1 produkt)

Pojďte si s našimi 100% čerstvými semeny vypěstovat tymián obecný. Pěstíkův průvodce pěstováním vám prozradí veškeré tipy a triky, jak na opravdu bohatou úrodu. Poradí vám jak sadit tymián, jak pěstovat tymián, jak sklízet tymián. Doporučí vám vhodné organické hnojivosubstrát a v neposlední řadě vám pomůže ho ochránit proti nezvaným škůdcůmJak vypěstovat tymián pro velkou úrodu?

Jak pěstovat tymián ze semen, abychom měli hojnou úrodu?

Tymián obecný patří do rodu mateřídouška. Bylina, které se využívají nejenom v gastronomii jako koření, ale i v léčitelství a v aromaterapii. Tymián patří mezi byliny, které nejsou na pěstování náročné. Pěstovat se dá úplně všude. Dařit se mu bude na zahradním záhonu, ve skleníku, pařeništifóliovníku i na okenním parapetě v truhlíku

Nejprve si musíme semena tymiánu nechat vyklíčit. Použijeme výsevní misku a substrát na byliny. Do misky nasypeme substrát, vložíme osivo a zasypeme další vrstvou substrátu. Zavlažíme vodou a umístíme na slunné a teplé místo. Sadbu semen provádíme na konci března až do dubna. Jakmile nám rostlinky povyrostou, přesadíme je do květináčů. 

Jakmile skončí mrazíky, přesazujeme sazenice na zahradní záhon. Doporučuje se měsíc květen. Pokud udeří mrazy a vy už budete mít sazeničku tymiánu na zahradě, ochraňte ji netkanou textilií. Nejvhodnější půda pro pěstování tymiánu je středně těžká. Saďte ho ve 20cm rozestupech. Tymián nemusíme hnojit. Pokud tymián hnojíme, ztrácí své specifické aroma. Tymián zaléváme podle počasí. Nepotřebuje moc vlhkou půdu, tudíž ho zaléváme pouze v období suchaJaké má tymián léčivé účinky a co obsahuje?

Kdy se sklízí tymián a jak na množení tymiánu?

Tymián můžeme sklízet po celou dobu růstu. Avšak nejsilnější účinky má těsně před květenstvím. Ke sklízení použijeme nůžky a stříháme 5 cm od zeminy, aby se nám mohl dále rozrůstat a my ho měli k dispozici vždy, když budeme potřebovat. Pro uchování sklizeného tymiánu můžete zvolit sušení. Svážete více větviček a pověsíte na místo, kde je sucho a stín. Sušený tymián má mnohem silnější aroma než čerstvý tymián. Na to myslete hlavně při dochucování jídel. 

Jak zazimovat tymián?

Tymián je vytrvalá rostlina, tudíž přečká i zimní období. Na záhoně ho zakryjte netkanou textilií, která propouští světlo. 

Co to je tymián a co léčí tymián? Jaké látky tymián obsahuje?

Tymián (Thymus)  patří do rodu mateřídoušky. Je to velmi aromatická rostlina, respektive polokeř, který dorůstá až do 30cm výšky. V přírodě roste na suchých svazích. Používá se zejména v gastronomii do polévek, pod maso, do omáček a mletých mas. Velkou oblibu má také při přípravě zvěřiny, paštik, sýrů a v neposlední řadě také u bylinkových másel.  

První zmínky o tymiánu nalezneme několik tisíc let před naším letopočtem. Staří Římané a Řekové používali tymián do koupelí, protože věřili, že jim dodá vitalitu a velkou sílu. Staří Druidi zase tvrdili, že má tymián zázračný vliv na lidského ducha a přinese jim dlouhé zdraví. Ať je to pravda či ne, my víme, že má opravdu spousty léčivých účinků. Tymián pomáhá posilovat imunitní systém a podporuje funkci dýchacích cest. Také je výborný při nadýmání a průjmech, je antiseptický, čistí plíce, tlumí bolest, je antistresový, léčí dnu. Zkuste si uvařit léčivý tymiánový čaj nebo tymiánový sirup

Nutriční hodnoty tymiánu:

Výživová hodnotaHodnota na 100 gVýživová hodnotaHodnota na 100 g
Energetická hodnota290 kcalSůl0,31 g
Bílkoviny8 gPHE412 mg
Sacharidy49 gTuky7 g