Postupný návod od výsevu pod sklizeň.
Jak bude tvá rostlinka šplhat květináčem,
vždy když bude potřeba, ozvu se co a jak dál.
Zpět k nákupu
Vytvořit objednávkuVypěstujte si s našimi opravdu kvalitními semeny čerstvý kopr na sušení, nakládání ale i sterilování. S průvodcem pěstováním od Pěstíka to hravě zvládnete a budete mít hojnou úrodu! Poradí vám, jak pěstovat kopr ze semen v květináči i na záhoně, kdy sklízet, jak a kdy hnojit, jaký substrát použít i jak kopr chránit proti škůdcům. S námi bude pěstování zábava! Jak pěstovat kopr pro bohatou úrodu?
Kopr je jednoletá bylina, která je původem ze Středomoří a Asie, ale i u nás už je běžně součástí bylinkových zahrad. Jedná se o silně aromatickou rostlinu s kořenitou chutí. Patří do miříkovité čeledi. Velmi oblíbená je při dochucování jídel, jako je koprová omáčka a kulajda. Kopr je také běžnou součástí domácích zavařených okurek a pomazánek. Tato bylina má také léčivé účinky. Semena obsahují vitamín C a A, také spousty minerálních látek. Napomáhá při zažívacích obtížích, při nespavosti a u kojících matek podporuje tvorbu mateřského mléka.
Historie kopru vonného se datuje až do starověku, kdy ho léčitelé hojně využívali pro jeho blahodárné léčivé účinky. Dokonce si ho gladiátoři mazali na svaly jako masti, protože věřili, že jim koprová mast dodá neskutečnou sílu. Kopr se také pálil, aby odháněl zlé duchy a zlé síly.
Nutriční hodnoty v kopru vonném:
Výživová hodnota | Hodnota na 100 g | Výživová hodnota | Hodnota na 100 g |
Energetická hodnota | 34 kcal | Vláknina | 4 g |
Bílkoviny | 3 g | Sacharidy | 3 g |
PHE | 130 mg | Tuky | 0,3 g |
Vypěstujte si s našimi opravdu kvalitními semeny čerstvý kopr na sušení, nakládání ale i sterilování. S průvodcem pěstováním od Pěstíka to hravě zvládnete a budete mít hojnou úrodu! Poradí vám, jak pěstovat kopr ze semen v květináči i na záhoně, kdy sklízet, jak a kdy hnojit, jaký substrát použít i jak kopr chránit proti škůdcům. S námi bude pěstování zábava! Jak pěstovat kopr pro bohatou úrodu?
Kopr vonný patří u zahrádkářů mezi velmi oblíbenou rostlinu. Zvládne ho vypěstovat i začínající pěstitel. Pěstovat ho můžete nejenom na balkoně v truhlíku ale i na zahradním záhonku, skleníku či pařeništi. Aby vám kopr krásně vzkvétal, postačí mu písčitá až hlinitopísčitá půda, která je dobře živená. Kopr saďte na slunné místo, kde bude mít teplo a dostatek světla. Kopr si libuje ve vlhké půdě, avšak dejte pozor, ať ho nepřemokříte. Kopr nepotřebuje hnojit. Pokud se ho však rozhodnete přihnojovat, použijte hnojivo bez chlóru.
Semena kopru vyséváme na začátku dubna. Pokud chceme mít dostatek kopru na celou sezonu, můžeme sít po celou dobu až do konce letních prázdnin. Osivo sadíme cca 2 cm hluboko ve vzdálenosti 20 cm od sebe. Lehce zavlažíme vodou. Po třech týdnech se dočkáme krásných a zdravých sazeniček. Nezapomene zeminu pravidelně zalévat a okolí kopru zbavovat plevele.
Kopr si výborně rozumí s mrkví, salátem, zelím a okurkami. Plodiny ochraňuje před jejich největšími škůdci. Jaké látky obsahuje kopr a k čemu se používá?
Dospělý a zralý kopr sklízíme, jakmile doroste výšky cca 20 cm. V tuto dobu má čerstvý kopr nejsilnější aroma. Sklízet ho můžeme až do jeho květenství. Pokud nám kopr přeroste, je výbornou volbou na naložení jako sterilovaný nebo nakládaný kopr. Jestliže vám koprová nať žloutne, je potřeba buď více zalévat, nebo naopak ubrat na vlhkosti.
Skladovat kopr můžeme vícero způsoby. Nasekaný, omytý a osušený kopr můžeme zamrazit v mikrotenových sáčcích nebo můžeme kopr nasušit. Jednotlivé větvičky pověsíme za provázek na stinné a suché místo, kde nám krásně proschne a pak ho skladujeme ve sklenicích nebo látkových pytlících. Kopr můžeme také konzervovat v octu či soli. Také si z něho můžeme vyrobit esenciální olej, který se výborně hodí pro aromaterapii do aroma difuzérů.
Kopr je jednoletá bylina, která je původem ze Středomoří a Asie, ale i u nás už je běžně součástí bylinkových zahrad. Jedná se o silně aromatickou rostlinu s kořenitou chutí. Patří do miříkovité čeledi. Velmi oblíbená je při dochucování jídel, jako je koprová omáčka a kulajda. Kopr je také běžnou součástí domácích zavařených okurek a pomazánek. Tato bylina má také léčivé účinky. Semena obsahují vitamín C a A, také spousty minerálních látek. Napomáhá při zažívacích obtížích, při nespavosti a u kojících matek podporuje tvorbu mateřského mléka.
Historie kopru vonného se datuje až do starověku, kdy ho léčitelé hojně využívali pro jeho blahodárné léčivé účinky. Dokonce si ho gladiátoři mazali na svaly jako masti, protože věřili, že jim koprová mast dodá neskutečnou sílu. Kopr se také pálil, aby odháněl zlé duchy a zlé síly.
Nutriční hodnoty v kopru vonném:
Výživová hodnota | Hodnota na 100 g | Výživová hodnota | Hodnota na 100 g |
Energetická hodnota | 34 kcal | Vláknina | 4 g |
Bílkoviny | 3 g | Sacharidy | 3 g |
PHE | 130 mg | Tuky | 0,3 g |