Postupný návod od výsevu pod sklizeň.
Jak bude tvá rostlinka šplhat květináčem,
vždy když bude potřeba, ozvu se co a jak dál.
Zpět k nákupu
Vytvořit objednávkuVypěstujte si s Pěstíkem červenou řepu, černý kořen, celer a další kořenovou zeleninu. Průvodce pěstováním vám poradí, jak nejsnadněji docílit bohaté úrody. Dá vám zaručené tipy a rady jak na sadbu, pěstování kořenové zeleniny, jak hnojit, jaký substrát použít, jak chránit zeleninu před škůdci a také vám pomůže se sklizní a skladováním! Jak si nejjednodušeji vypěstovat řepu a celer?
Červená řepa patří do laskavcovité čeledi. Používá se hojně v gastronomii a to do salátů nebo zavařenin. Také se těší velké oblibě při přípravě zdravých smoothie nebo se z ní vaří pravý ruský boršč.
Výživová hodnota | Hodnota na 100 g | Výživová hodnota | Hodnota na 100 g |
Bílkoviny | 1,5 g | Vitamín E | 0,05 mg |
Sacharidy | 8,4 g | Vitamín B6 | 0,05 mg |
Vláknina | 2,5 g | Vitamín B3 | 0,2 mg |
Draslík | 407 mg | Vitamín B2 | 0,04 mg |
Vápník | 29 mg | Vitamín B1 | 0,03 mg |
Tuky | 0,1 g | Vitamín A | 2 µg |
Hořčík | 25 mg | Vitamín C | 10 mg |
Železo | 0,9 mg | Kyselina listová | 83 µg |
Energie | 41 kcal |
Bulvový celer je silně aromatické rostlina a patří do miříkovité čeledi a řadí se mezi kořenovou zeleninu. Celer dorůstá do hmotnosti až jednoho kila a používá se zejména v kuchyni při vaření. Populární je v polévkách, omáčkách, pomazánkách, používá se pod maso ale také na celerové řízky.
Výživová hodnota | Hodnota na 100 g | Výživová hodnota | Hodnota na 100 g |
Bílkoviny | 1,6 g | Vitamín E | 0,5 mg |
Sacharidy | 2,3 g | Vitamín B6 | 0,2 mg |
Vláknina | 4,2 g | Vitamín B3 | 0,9 mg |
Draslík | 323 mg | Vitamín B2 | 0,07 mg |
Vápník | 50 mg | Vitamín B1 | 0,04 mg |
Tuky | 0,3 g | Vitamín A | 3 µg |
Hořčík | 43 mg | Vitamín C | 8 mg |
Energie | 19 kcal | Železo | 0,5 mg |
Vypěstujte si s Pěstíkem červenou řepu, černý kořen, celer a další kořenovou zeleninu. Průvodce pěstováním vám poradí, jak nejsnadněji docílit bohaté úrody. Dá vám zaručené tipy a rady jak na sadbu, pěstování kořenové zeleniny, jak hnojit, jaký substrát použít, jak chránit zeleninu před škůdci a také vám pomůže se sklizní a skladováním! Jak si nejjednodušeji vypěstovat řepu a celer?
Semena červené řepy začínáme sít až opadnou mrazíky, což je mezi půlkou dubna a koncem května. Řepa roste 2 - 4 měsíce. Záleží na odrůdě. Řepa není náročná na zeminu. Stačí ji neutrální půda bez kamínků. Při sadbě řádkujte ve vzdálenosti 30 cm a rostlinky od sebe dávejte 8 cm daleko. Semínka řepy pak saďte cca 1,5 cm hluboko. V době růstu hnojíme hnojivem nebo kompostem a zaléváme pouze v období sucha. Samotné klíčení u řepy trvá cca 10 dní. Před tím, než řepu sklidíme, bychom ji měli na 4 týdny přestat hnojit.
Semena celeru se musí zasít velmi brzo a to proto, že jeho růst trvá delší dobu. Nejvhodnější dobou pro výsev je tedy měsíc únor. Celeru trvá než vyklíčí zhruba 3 týdny. Semena celeru mají dlouhou životnost. Vydrží vám klidně i čtyři roky. Proto si zasejte pouze tolik, kolik potřebujete. Zbylé semínka schovejte do příští sezóny. Celer je háklivý na mráz, proto po vyklíčení semínka přesaďte do sadbovače nebo kelímků a nechte je takto růst, dokud neopadne mrazivé počasí. Pokud nejste majiteli skleníku, celer přesazujte na zahradu až v měsíci květnu. Sazenice celeru řádkujte po 50 cm ve vzdálenosti mezi jednotlivými sazenicemi 50 cm. Nezapomeňte ani na kvalitní zalévání a ochranu netkanou textilií proti škůdcům. Hnojte ho speciálním hnojivem na kořenovou zeleninu. Jaké látky obsahuje řepa a celer?
Červenou řepu musíme sklidit než udeří mrazíky. Sklízí se celá řepa i s kořenem. Nať nestříháme, ale vykroutíme. Při sklízení si dáváme pozor, abychom kořen nepoškodili. Očištěnou a osušenou řepu můžeme skladovat v kýblu s pískem, který jednou za čas navlhčíme. Řepu vkládáme do písku tak, aby se jednotlivé části nedotýkaly. Řepu můžete také uskladnit zavařováním nebo ji zamrazit.
Celer bulvový taktéž sklízíme před prvními mrazivými dny. Tak jako u řepy si dáváme pozor, abychom při sklizni bulvy nepoškodili. Důkladně je omyjeme vodou a osušíme. Nať odděláme opět vykroucením. Jednotlivé kusy celeru pak vkládáme do kýblu s pískem tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Skladujeme v chladu. Nejlépe se skladuje celer ve sklepě.
Červená řepa patří do laskavcovité čeledi. Používá se hojně v gastronomii a to do salátů nebo zavařenin. Také se těší velké oblibě při přípravě zdravých smoothie nebo se z ní vaří pravý ruský boršč.
Výživová hodnota | Hodnota na 100 g | Výživová hodnota | Hodnota na 100 g |
Bílkoviny | 1,5 g | Vitamín E | 0,05 mg |
Sacharidy | 8,4 g | Vitamín B6 | 0,05 mg |
Vláknina | 2,5 g | Vitamín B3 | 0,2 mg |
Draslík | 407 mg | Vitamín B2 | 0,04 mg |
Vápník | 29 mg | Vitamín B1 | 0,03 mg |
Tuky | 0,1 g | Vitamín A | 2 µg |
Hořčík | 25 mg | Vitamín C | 10 mg |
Železo | 0,9 mg | Kyselina listová | 83 µg |
Energie | 41 kcal |
Bulvový celer je silně aromatické rostlina a patří do miříkovité čeledi a řadí se mezi kořenovou zeleninu. Celer dorůstá do hmotnosti až jednoho kila a používá se zejména v kuchyni při vaření. Populární je v polévkách, omáčkách, pomazánkách, používá se pod maso ale také na celerové řízky.
Výživová hodnota | Hodnota na 100 g | Výživová hodnota | Hodnota na 100 g |
Bílkoviny | 1,6 g | Vitamín E | 0,5 mg |
Sacharidy | 2,3 g | Vitamín B6 | 0,2 mg |
Vláknina | 4,2 g | Vitamín B3 | 0,9 mg |
Draslík | 323 mg | Vitamín B2 | 0,07 mg |
Vápník | 50 mg | Vitamín B1 | 0,04 mg |
Tuky | 0,3 g | Vitamín A | 3 µg |
Hořčík | 43 mg | Vitamín C | 8 mg |
Energie | 19 kcal | Železo | 0,5 mg |