Pórek

Pěstování pórku s našimi opravdu čerstvými semenyprůvodcem pěstování nebylo nikdy jednodušší. Užijte si s naším Pěstíkem bohatou úrodu. Poradí vám jak pěstovat pórek, jak ho sadit, jak ho chránit proti škůdcům a v neposlední řadě jak často hnojit, zalévat a kdy ho sklízet! Zkuste si také vypěstovat okrasnou exotickou rostlinuJak správně pěstovat pórek?

Co to je pórek a jaké nutriční hodnoty pór obsahuje?

Pór se řadí mezi vytrvalé plodiny. Jeho historie šahá až do doby starověku, kdy ho pěstovali Egypťané a Římani. Pórek je nejenom zelenina, ale také patří mezi koření. Pórek zrychluje metabolismus a má blahodárný vliv na ledviny. Využívá se hlavně v gastronomii do polévek, pod maso, do omáček ale také jako ozdoba hotových pokrmů či do pomazánek. 

Výživová hodnota pórku:

Výživová hodnotaHodnota na 100 gVýživová hodnotaHodnota na 100 g
Bílkoviny2,2 gŽelezo1 mg
Sacharidy3,3 gVitamín B60,26 mg
Vláknina2,3 gVitamín B30,5 mg
Draslík267 mgVitamín B20,07 mg
Vápník63 mgVitamín B10,09 mg
Tuky0,3 gVitamín A11 µg
Hořčík18 mgVitamín E0,5 mg
Energie25 kcalVitamín C26 mg
Více

Pórek  (2 produktů)

Pěstování pórku s našimi opravdu čerstvými semenyprůvodcem pěstování nebylo nikdy jednodušší. Užijte si s naším Pěstíkem bohatou úrodu. Poradí vám jak pěstovat pórek, jak ho sadit, jak ho chránit proti škůdcům a v neposlední řadě jak často hnojit, zalévat a kdy ho sklízet! Zkuste si také vypěstovat okrasnou exotickou rostlinuJak správně pěstovat pórek?

Jak správně pěstovat pórek a kdy sadit pórek?

Semena pórku si bez větších problémů zvládneme vypěstovat sami na zahradě nebo v truhlíku na balkoně. Rozlišujeme dva druhy póru a to zimní a letní. Pórek je jemnější než cibule a konzumovat ho můžou i ti, co trpí alergií na cibuli. Pojďme si tedy říct jak jednotlivé odrůdy pěstovat. Zimní pórek do úplné zralosti roste přibližně 6-7 měsíců. Je odolný vůči zimě a tak ho můžete ponechat i v zimním období v zemině. Zimní pór se sklízí v měsíci září a je kratší ale silnější. Dosahuje průměru okolo šesti centimetrů. Oproti tomu letní pór dorůstá do délky až 1 m, avšak dosahuje průměru pouze okolo 4 cm. Ke sklizni je zralý po zhruba 5 měsících a sklízí se v letních měsících. Pórku vyhovuje neutrální půda, která je obsáhlá na živiny. Dobře vám poroste i vy vyšších nadmořských výškách. Pěstovat ho můžete společně s jahodamicelerem i brokolicí. Pokud sadíme pórek ze semen, začínáme vysévat v měsíci únoru do nádob a v dubnu pak přesazujeme na záhon. Pórek řádkujeme po 30 cm. Sázíme do hloubky okolo desíti centimetrů. Pór potřebuje dostatek vody, tudíž ho pravidelně zaléváme. Co to je pór a jaké látky obsahuje?

Jak uskladnit pórek a jak ho připravit?

Pro skladování póru můžeme zvolit tři varianty. Pórek můžeme skladovat v mrazáku, v lednici a nebo ve sklepě. Pokud skladujete pórek ve sklepě je vhodné ho zabalit do novin a skladovat jednotlivé kusy vzpřímeně, nejlépe v kýblu, do kterého jsme dali vlhkou zeminu. Tímto způsobem vám pórek vydrží zhruba jeden měsíc. Při skladování v lednici vám vydrží zhruba 14 dnů. Pórek stačí důkladně umýt a osušit ubrouskem. Jelikož má pórek velmi silné aroma, je dobré ho vložit do mikroténového sáčku. V případě, že jste si zvolili uchování pórku v mrazáku, opět pór důsledně očistěte, osušte, nakrájejte. Poté ho vložte do osolené vroucí vody a několik minut povařte. Následně ho opláchněte studenou vodou a nechte ho odkapat. Pak už jen pórek dejte do sáčků a zamrazte. 

Co to je pórek a jaké nutriční hodnoty pór obsahuje?

Pór se řadí mezi vytrvalé plodiny. Jeho historie šahá až do doby starověku, kdy ho pěstovali Egypťané a Římani. Pórek je nejenom zelenina, ale také patří mezi koření. Pórek zrychluje metabolismus a má blahodárný vliv na ledviny. Využívá se hlavně v gastronomii do polévek, pod maso, do omáček ale také jako ozdoba hotových pokrmů či do pomazánek. 

Výživová hodnota pórku:

Výživová hodnotaHodnota na 100 gVýživová hodnotaHodnota na 100 g
Bílkoviny2,2 gŽelezo1 mg
Sacharidy3,3 gVitamín B60,26 mg
Vláknina2,3 gVitamín B30,5 mg
Draslík267 mgVitamín B20,07 mg
Vápník63 mgVitamín B10,09 mg
Tuky0,3 gVitamín A11 µg
Hořčík18 mgVitamín E0,5 mg
Energie25 kcalVitamín C26 mg