Cena

119 - 632 Kč

Objem

250 - 260
Cupping

Jste opravdový milovník kávy a chcete si doma vytvořit profesionální atmosféru podobné či stejné té, jako mají řízené degustace kávy s baristou? S našimi cuppingovými produkty si zorganizujete domácí ochutnávku podle světových standardů. Ke cuppingu také využijete také konvici s husím krkem, čerstvě upraženou kávu a kvalitní mlýnek na kávuJak na cupping kávy?

Jak se správně degustuje káva?

Cuppingové standardy jsou jednoduché na přípravu, abyste mohli ochutnat lahodnou kávu úplně všude po celém světě i za ztížených podmínek. Při cuppingu kávy se káva ve většině případech připravuje podobným způsobem jako náš český "turek". Avšak i v tomto případě se dbá na splnění správných podmínek pro přípravu kávy. Měli bychom si dávat pozor na správnou teplotu či hrubost kávy. Tak aby výsledná chuť byla neodolatelná.

Jak připravit samotnou ochutnávku?

Na cupping můžete použít jakkoliv velký hrneček v různém provedení. Podstatné je, dodržovat správný poměr vody a kávy, tzn.: 8,5 g kávy na 150 ml vody. Velkým pomocníkem je váha, díky které budete mít množství kávy přesně zvážené. Pro nejdokonalejší efekt z pití kávy nezapomeňte použít teploměr a rychlovarnou konvici s husím krkem. Všemi těmito vychytávkami dosáhnete naprosto správné teploty vody pro profesionální degustaci kávy.

Misky na cupping

Díky standardizovanému objemu je příprava degustace kávy mnohem jednodušší. Jsou široké a mají dostatečně velkou plochu pro odchycení kávové krusty z povrchu a zároveň si komfortně naberete kávu pro maximální prožitek chutě a vůně kávy. 

Lžíce na cupping

Se lžícemi na cupping si vychutnáte ještě větší kávový zážitek. Velmi dobře se s nimi pracuje při odstraňování kávové krusty. Nejvíce ji ale oceníte při samotném ochutnávání kávy. Kdy se vám do úst dostanu ideální množství kávy pro posouzení chutě a vůně.

Degustační balíček kávy

Při samotné degustaci je nutné si připravit více druhů kávy, které následně budete porovnávat. Připravte si tři a více druhy pražené kávy, tzn. vyberte si zrnka, které budete hodnotit. Začněte například našim degustačním balíčkem, který obsahuje tři druhy lázeňské pražené kávy, do které se zamilujete na "první chuť".

Co se vám bude ještě hodit?

čerstvě pražená káva
rychlovarná konvice na vodu

 

Více

Cupping  (5 produktů)

Jste opravdový milovník kávy a chcete si doma vytvořit profesionální atmosféru podobné či stejné té, jako mají řízené degustace kávy s baristou? S našimi cuppingovými produkty si zorganizujete domácí ochutnávku podle světových standardů. Ke cuppingu také využijete také konvici s husím krkem, čerstvě upraženou kávu a kvalitní mlýnek na kávuJak na cupping kávy?

Co to je cuppingové skóre?

Cuppingové skóre je profesionální hodnocení ve formě degustačního formuláře při samotné degustaci. Cuppingové skóre na našem eshopu naleznete u každé kávy. Třeba vám to usnadní výběr. Jak bude vypadat vaše cuppingová karta? Dejte na kartu to, co vás při samotném cuppingu zaujalo. Můžete si psát poznámky na čistý papír, vyrobit si degustační diář a nebo si nic nepsat a ochutnávat jen tak pro radost z pití kávy. 

Jak na cupping kávy?

Ohřejte vodu na 95 stupňů, připravte si cuppingové lžičky, cuppingové misky, k oplachování lžic si nachystejte čistou vodu a utěrku (ubrousek) pro očištění přebytečné vody. Pomelte si zrnka kávy na střední hrubost

  1. V prvním kroku se zaměříme na vůni čerstvě namleté kávy, která je umístěná v miskách
  2. Všechny přichystané vzorky zalejeme správným množstvím horké vody a spustíme časovač.
  3. Ve třetím kroku hodnotíme aroma zalité kávy
  4. V dalším bodě se ve třetí minutě od zalití kávy zaměříme na zamíchání kávy cuppingovou lžičkou na samotném povrchu kávy - rozhrneme krustu
  5. Obvykle po 8 minutách dosáhne káva příjemné teploty k samotné degustaci. Nechceme si přeci spálit ústa a chceme si cupping užít plnohodnotně. 

Jak se správně degustuje káva?

Cuppingové standardy jsou jednoduché na přípravu, abyste mohli ochutnat lahodnou kávu úplně všude po celém světě i za ztížených podmínek. Při cuppingu kávy se káva ve většině případech připravuje podobným způsobem jako náš český "turek". Avšak i v tomto případě se dbá na splnění správných podmínek pro přípravu kávy. Měli bychom si dávat pozor na správnou teplotu či hrubost kávy. Tak aby výsledná chuť byla neodolatelná.

Jak připravit samotnou ochutnávku?

Na cupping můžete použít jakkoliv velký hrneček v různém provedení. Podstatné je, dodržovat správný poměr vody a kávy, tzn.: 8,5 g kávy na 150 ml vody. Velkým pomocníkem je váha, díky které budete mít množství kávy přesně zvážené. Pro nejdokonalejší efekt z pití kávy nezapomeňte použít teploměr a rychlovarnou konvici s husím krkem. Všemi těmito vychytávkami dosáhnete naprosto správné teploty vody pro profesionální degustaci kávy.

Misky na cupping

Díky standardizovanému objemu je příprava degustace kávy mnohem jednodušší. Jsou široké a mají dostatečně velkou plochu pro odchycení kávové krusty z povrchu a zároveň si komfortně naberete kávu pro maximální prožitek chutě a vůně kávy. 

Lžíce na cupping

Se lžícemi na cupping si vychutnáte ještě větší kávový zážitek. Velmi dobře se s nimi pracuje při odstraňování kávové krusty. Nejvíce ji ale oceníte při samotném ochutnávání kávy. Kdy se vám do úst dostanu ideální množství kávy pro posouzení chutě a vůně.

Degustační balíček kávy

Při samotné degustaci je nutné si připravit více druhů kávy, které následně budete porovnávat. Připravte si tři a více druhy pražené kávy, tzn. vyberte si zrnka, které budete hodnotit. Začněte například našim degustačním balíčkem, který obsahuje tři druhy lázeňské pražené kávy, do které se zamilujete na "první chuť".

Co se vám bude ještě hodit?

čerstvě pražená káva
rychlovarná konvice na vodu