Postupný návod od výsevu pod sklizeň.
Jak bude tvá rostlinka šplhat květináčem,
vždy když bude potřeba, ozvu se co a jak dál.
Zpět k nákupu
Vytvořit objednávkuVypěstujte si s našimi 100% čerstvými semeny a Pěstíkovým průvodcem pěstováním lahodnou a sladkou mrkev. Abyste měli opravdu bohatou úrodu, provedeme vás celým pěstitelským procesem. Pěstík vám řekne kdy sadit, jak pěstovat mrkev, čím hnojit, jaký substrát použít, jak chránit rostliny, jak sklízet a dá vám další tipy a triky. Jak správně pěstovat mrkev?
Mrkev obecná patří mezi dvouletky a řadí se do miříkovité čeledi a kořenové zeleniny. Používá se nejenom v gastronomii do polévek, omáček nebo pomazánek. Velmi oblíbená je jako dušená mrkev, glazovaná mrkev, vařená mrkev nebo také pečená. Své uplatnění našla i v léčitelství. Má močopudné a projímavé účinky. Má pozitivní účinky na šeroslepost a zánět kloubů.
Výživová hodnota | Hodnota na 100 g | Výživová hodnota | Hodnota na 100 g |
Bílkoviny | 1 g | Beta karoten | 8,5 mg |
Sacharidy | 4,8 g | Vitamín B6 | 0,3 mg |
Vláknina | 3,6 g | Vitamín B3 | 0,6 mg |
Draslík | 320 mg | Vitamín B2 | 0,05 mg |
Vápník | 41 mg | Vitamín B1 | 0,07 mg |
Tuky | 0,2 g | Vitamín A | 1,7 mg |
Hořčík | 17 mg | Vitamín E | 0,5 mg |
Železo | 0,4 mg | Vitamín C | 7 mg |
Energie | 25 kcal | Kyselina listová | 26 µg |
Vypěstujte si s našimi 100% čerstvými semeny a Pěstíkovým průvodcem pěstováním lahodnou a sladkou mrkev. Abyste měli opravdu bohatou úrodu, provedeme vás celým pěstitelským procesem. Pěstík vám řekne kdy sadit, jak pěstovat mrkev, čím hnojit, jaký substrát použít, jak chránit rostliny, jak sklízet a dá vám další tipy a triky. Jak správně pěstovat mrkev?
Než začnete sadit semena mrkve, odstraňte ze zeminy kameny. Při růstu by to kořen mrkve poškodilo a rozvětvil by se. Mrkev obecná má ráda lehkou až středně těžkou půdu. V té se jí bude dařit nejlépe. Vyberte místo, kde svítí slunce a nebo je polostín.
Výsev semínek provádějte v jarních měsících. Nejvhodnější je březen a duben. Ranou karotku můžete vysévat až do půlky letních prázdnin. Řádkujte cca 40 centimetrů od sebe a mezi mrkvemi nechte cca 7 cm prostor. Semena sejte do hloubky okolo 2 cm. Pro své klíčení potřebuje osivo mrkve dostatek vláhy, nezapomeňte na pravidelné zalévání. Jakmile vám semínka vyrostou do sazenic, už tak často nezaléváme.
Samotné semínka ochráníme před nepříznivým počasím a také před škůdci netkanou textilií. Tou semena nebo sazenice přikryjeme. Mrkev je často napadána v raném období pochmurnatkou mrkvovou, která kolem mrkve naklade larvy a ty pak hloubí v mrkvi cestičky. Díky tomu kořen mrkve hnije a kořen se deformuje. Mrkev pak ztrácí svou sladkou chuť a je nahořklá. Jaké látky obsahuje mrkev?
I se sklizní mrkve obecné vám pomůže náš úžasný průvodce pěstováním. Mrkev se sklízí, jakmile její nať začne volně polehávat a uvadat. U rané mrkve se zralé mrkve dočkáte již za dva měsíce od vysetí semen. Odrůdy, které jsou pozdní, vyžadují delší čas na růst a sklízí se až po 3 měsících. Mrkev vždy sklízejte před tím, než udeří na vaší zahrádce mrazy. Letní odrůdy sklízejte od půlky letních prázdnin až do měsíce října. Ty pozdnější odrůdy pak okolo října. Mrkev sklízejte ve dnech, kdy je jasno a slunečno. Jednotlivé kořeny otřete od hlíny a osušte. Mrkvovou nať poté oddělte vykroucením.
Ke skladování vyberte pouze zdravé a nepoškozené kusy. Vezměte si kýbl, nasypte do něj písek a mrkev do písku postupně vkládejte tak, aby stály vzpřímeně a nedotýkaly se. Mrkev skladujte nejlépe ve sklepě, ve kterém je teplota lehce nad nulou. Jednou za čas písek ve sklepě pokropte vodou. Pokud nejste vlastníkem sklepu, můžete mrkev obecnou uchovat také v zemině ve skleníku nebo pařeništi, avšak ji musíte zakrýt netkanou textilií. Při velkých mrazech užijte více vrstev nebo použijte deku. Takto uskladněná mrkev vám vydrží klidně i půl roku.
Mrkev obecná patří mezi dvouletky a řadí se do miříkovité čeledi a kořenové zeleniny. Používá se nejenom v gastronomii do polévek, omáček nebo pomazánek. Velmi oblíbená je jako dušená mrkev, glazovaná mrkev, vařená mrkev nebo také pečená. Své uplatnění našla i v léčitelství. Má močopudné a projímavé účinky. Má pozitivní účinky na šeroslepost a zánět kloubů.
Výživová hodnota | Hodnota na 100 g | Výživová hodnota | Hodnota na 100 g |
Bílkoviny | 1 g | Beta karoten | 8,5 mg |
Sacharidy | 4,8 g | Vitamín B6 | 0,3 mg |
Vláknina | 3,6 g | Vitamín B3 | 0,6 mg |
Draslík | 320 mg | Vitamín B2 | 0,05 mg |
Vápník | 41 mg | Vitamín B1 | 0,07 mg |
Tuky | 0,2 g | Vitamín A | 1,7 mg |
Hořčík | 17 mg | Vitamín E | 0,5 mg |
Železo | 0,4 mg | Vitamín C | 7 mg |
Energie | 25 kcal | Kyselina listová | 26 µg |