Tipy pro jarní výsadbu

Tipy pro jarní výsadbu

V únoru je nejlepší čas nejen na výsev, ale také k naplánování výsadby. A s naplánováním výsadby také souvisí seznam rostlin k výsevu! Přináším ti pár tipů, co letos rozhodně zkusit!

Výsadba v zahradě a její plánování patří bezesporu k těm nejzábavnějším částem péče o zahradu.  Pozorovat a formovat přírodu okolo sebe v nejednom člověku vzbudí zahradnický zápal.  Ale víš na co při plánování výsadby nezapomínat?

Dokonalá kompozice

Každá rostlina je unikátní. Při výběru rostlin nejen do záhonu, ale také do nádob je vhodné zaměřovat se nejen na barvu květů, ale zhodnocovat výběr rostliny jako celku. Sleduj při výběru rostlin jejich texturu, barvu a tvar listů, jejich povrch. Důležité je zaměřit se na vzrůst rostliny a také na její kompaktnost. Kombinuj všechny odstíny, nezaměřuj se pouze na jeden odstín. Krásných kombinací docílíš opakováním barev.

Okrasně i užitkově

Do nádob se neboj kombinovat okrasné rostliny a bylinky. Letničky můžeš zkusit zkombinovat např. s listovým salátem, který lze sehnat v nejrůznějších odstínech zelené, až po tmavě červenou. Tyto netradiční kombinace nejen upoutají pozornost, ale oceníš je například na terase či balkoně.

Solitéry

Ve větších záhonech s trvalkami určitě nezapomínej na keře a menší stromy. Doplňují kompozici. Brilantním tahem je zvolit stálezelené, které jsou statickým prvkem i v zimě a na podzim po nich nemusíš sklízet listí. Opět nezapomínej na textury! Především barva borky či velikost listů mohou být velmi zajímavým detailem.

Plánuj!

Než se pustíš do výběru rostlin, nakresli si plánek výsadby. Rostliny umisťuj podle jejich nároků a expozice. Nezapomínej, že větší rostliny by měly být umístěny vzadu či na středu – podle polohy záhonu. Spon výsadby určuj na základě znalostí o výšce a šířce rostlin. Díky sponu si i jednoduše dopočítáš, kolik rostlin bude potřeba. Neboj se opakování. Opakování rostlin ve výsadbě dodá záhonu přírodní charakter.

Neboj se dát průchod své fantazii a vytvořit něco fenomenálního! Hodně štěstí a pěstění zdar!