Baobab prstnatý (Adansonia digitata) 5 semen

Baobab prstnatý je jedním z nejcharakterističtějších stromů africké krajiny. Je považován za strom života, moudrosti a síly a je spojen s mnoha mýty a legendami. Více informací

61 Kč
55 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Baobab prstnatý - Adansonia digitata - 5 semen

Baobab prstnatý je velký, odolný strom pocházející z Afriky. Patří do čeledi baobabovitých (Malvaceae) a je jedním z nejcharakterističtějších stromů africké krajiny. Je přizpůsoben k životu v suchých a vyprahlých oblastech, kde je schopen ve svém kmeni uchovávat velké množství vody, což mu pomáhá přežít dlouhá období sucha. Je to dlouhověký strom a dožívá se až tisíců let. V africké kultuře má baobab hluboký symbolický a kulturní význam. Je považován za strom života, moudrosti a síly a je spojován s mnoha mýty a legendami. Místní obyvatelé používají různé části stromu k jídlu, léčení a výrobě různých předmětů. Baobab prstnatý je také oblíbeným terčem turistů, kteří obdivují jeho neobvyklý vzhled a jeho význam pro africkou krajinu a kulturu.

Baobab prstnatý

Baobab prstnatý: Popis vzhledu rostliny

Baobab prstnatý je jedinečný a impozantní strom, který vyniká svým ohromujícím vzhledem. Nejnápadnějším znakem baobabu prstnatého je jeho mohutný, tlustý a kmen, který může dosahovat obvodu až 30 metrů. Kmen má válcovitý tvar a zdá se, jako by byl nafouknutý, což mu dodává charakteristický "lahvovitý" vzhled. Kvůli tomuto neobvyklému tvaru se baobabům často přezdívá "strom s nohama vzhůru" nebo "strom života". Listy jsou zelené a obvykle mají 5 až 7 laloků. V období sucha listy baobabu opadávají. Baobab prstnatý tvoří velké bílé květy, které se otevírají v noci. Květy jsou nápadné a sladce voní, což přitahuje noční motýly a netopýry, kteří je opylují. Po odkvětu se vytvoří oválné dřevnaté plody, které obsahují semena obalená vláknitým bílým práškem. Tyto plody jsou bohaté na živiny, vitamíny a antioxidanty. Celkově je baobab působivý strom s neobvyklým vzhledem, která si získává pozornost a obdiv mnoha lidí na celém světě. V afrických zemích je považován za symbol odolnosti a vitality a je klíčovou součástí ekosystémů v těchto oblastech.

Baobab prstnatý

Jak pěstovat baobab prstnatý?

1. Příprava semen: slupka semen baobabu je tvrdá a odolná. Před výsadbou semen je třeba skořápku oslabit, aby se podpořilo klíčení. Můžete použít nůž nebo pilku a na každém semínku udělat malý řez nebo obroušením semene brusným papírem.

2. Stratifikace semen: semena je vhodné stratifikovat teprve poté, co jejich obal zeslábne. Jde o proces vystavení semen chladným teplotám, který podpoří jejich klíčení. Semena můžete přes noc namočit do vody a poté je umístit do vlhkého substrátu (např. písku nebo mechu) ve vzduchotěsné nádobě. Nádobu umístěte do chladného prostoru, například do lednice, a nechte semena stratifikovat po dobu 4 až 12 týdnů.

3. Příprava substrátu: baobaby preferují dobře propustnou, písčitou půdu. Můžete připravit směs zahradní zeminy, perlitu a písku ve stejném poměru. Dbejte na to, aby měl substrát dobrou drenáž.

4. Výsev semen: naplňte pěstební nádoby připraveným substrátem a zasejte semena asi 2 cm hluboko. Semena zasypte tenkou vrstvou písku a lehce zalijte.

5. Teplota a osvětlení: Klíčení semen baobabu vyžaduje teplé prostředí. Udržujte teplotu kolem 25-30 °C. Pěstební nádoby umístěte na slunné místo, kde budou mít semena dostatek světla.

6. Zalévání: Substrát udržujte vlhký, ale ne přemokřený. Zalévejte pravidelně, abyste zabránili vysychání substrátu, ale vyhněte se přemokření, které může vést k hnilobě kořenů.

7. Péče o sazenice: po vyklíčení semen se objeví malé sazenice. Substrát udržujte mírně vlhký a postupně zvyšujte množství slunečního světla, aby se semenáčky dobře vyvíjely. Po několika týdnech můžete rostliny přesadit do větších květináčů nebo do venkovní půdy.

Parametry a specifikace

DruhBaobab
Druh exotických rostlinListnaté stromy, Okrasné
Výška vzrůstuStředně velké stromy, Velké stromy
PěstováníNa slunci, Ve stínu, Venku
Vhodné proPokročilé
Od A do ZB

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-