Dalbergia širokolistá (Dalbergia latifolia) 7 semen

Dalbergia širokolistá je známá svým vzácným dřevem. Její vysoká estetická hodnota, odolnost a dlouhověkost ji činí oblíbenou mezi řemeslníky a výrobci nábytku, hudebních nástrojů a dekorativních předmětů. Více informací

79 Kč
71 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Dalbergia širokolistá - Dalbergia latifolia - 7 semen

Dalbergia širokolistá je strom který pochází z jižní Asie, konkrétně z oblastí Indie, Nepálu, Bhútánu, Bangladéše a Srí Lanky. Tato dřevina je známá svým vzácným dřevem, známým jako palisandr, které se používá především k výrobě nábytku, hudebních nástrojů, řezbářských výrobků a různých dekorativních předmětů. Dřevo dalbergie širokolisté se vyznačuje růžovým až tmavě hnědým jádrem s výrazným rýhováním, které mu dodává atraktivní a luxusní vzhled. Vzácné dřevo dalbergie širokolisté vedlo k nadměrné těžbě a ohrožení tohoto druhu. Dnes je proto tento strom chráněn mezinárodními dohodami a je zařazen na Seznamu ohrožených druhů.

Dalbergia širokolistá

Dalbergia širokolistá: Popis vzhledu rostliny

Dalbergia širokolistá obvykle dorůstá do výšky 15 až 25 metrů, ale někdy může být i vyšší. Její listy jsou střídavé, nepravidelně pýřité a mají charakteristický leskle zelený vzhled. Má drobné bílé až světle žluté květy uspořádané v květenstvích připomínajících trsy hroznů. Po odkvětu se objevují hnědé až černé bobule obsahující semena. Nejvíce ceněné je dřevo, které má růžovou až tmavě hnědou barvu s výrazným červenohnědým rýhováním, které tvoří krásné vzory. Dnes je chráněna mezinárodními dohodami a za účelem její ochrany je důležité prosazovat udržitelné způsoby hospodaření s tímto vzácným stromem, aby se jeho výskyt zachoval i pro budoucí generace.

Dalbergia širokolistá

Jak pěstovat dalbergii širokolistou?

1. Stratifikace: mnoho druhů dalbergie vyžaduje stratifikaci, což je proces napodobující přírodní podmínky pro podporu klíčení semen. Pro tento krok se doporučuje umístit semena na několik týdnů do vlhkého prostředí při teplotě přibližně 4-10 °C. Toho lze dosáhnout například v lednici.

2. Výsadba semen: po stratifikaci připravte malé květináče nebo nádoby naplněné vhodnou propustnou zeminou. Vrchní vrstvu půdy mírně urovnejte a poté na ni umístěte semena. Semena zakryjte tenkou vrstvou zeminy.

3. Udržování vlhkosti: udržujte půdu vlhkou, ale ne přemokřenou. Vodu rozprašujte jemně a rovnoměrně pomocí rozprašovače.

4. Rostlinu umístěte na teplé a světlé místo: po vyklíčení přemístěte květináče na teplé a světlé místo s dostatkem nepřímého slunečního světla.

5. Péče o sazenice: při pěstování sazenic dbejte na správné zalévání a hnojení, a vyvarujte se přemokření nebo přelití.

6. Přesazování: jakmile rostlina doroste do dostatečné výšky, můžete ji přesadit na trvalé venkovní stanoviště, pokud je klima dostatečně teplé a rostlina snese venkovní podmínky. Mějte na paměti, že dalbergia širokolistá je citlivá na chlad, a proto ji chraňte před mrazem.

Parametry a specifikace

DruhDalbergia
Druh exotických rostlinTeplomilné, Okrasné, Listnaté stromy
Výška vzrůstuVelké stromy, Středně velké stromy
PěstováníVenku, Ve skleníku, Na slunci
Vhodné proPokročilé
Od A do ZD

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-