Pěstujeme bylinky

Bylinky můžeme pěstovat přímo na záhoně, ale také v nejrozmanitějších nádobách v exteriéru i interiéru. Záleží tedy pouze na našich domácích podmínkách, zda jim nabídneme prosluněnou terasu, balkon nebo okenní parapet.

Jak správně pěstovat bylinky

Bylinky můžeme pěstovat přímo na záhoně, ale také v nejrozmanitějších nádobách v exteriéru i interiéru. Záleží tedy pouze na našich domácích podmínkách, zda jim nabídneme prosluněnou terasu, balkon nebo okenní parapet.  

 

 

Podle místa pěstování pak volíme také nádobu – můžeme použít běžný hliněný květináč, který v případě bylinek určitě nebude krokem zpět. Bylinkám totiž vyhovuje lépe, než různé plastové kontejnery. Bylinky si pěstujeme buď přímo ze semínek, nebo si přineseme domů sazeničku či větší rostlinku. Určitě ji neponecháváme v plastové nádobce, ve které jsme ji koupili. Bylinky vesměs vyžadují slunečné místo, dostatek světla a propustnou půdu, proto je nezbytné, aby nádoba měla odtokový otvor.

 

 Bylinky nesnášejí zamokření, nenecháváme je delší dobu stát ve vlhku. O něco těžší půdy snesou naše domácí máty, meduňka, měsíček. Středomořské druhy jako levandule, rozmarýn, estragon, dále nejrůznější tymiány, saturejky, mateřídoušky potřebují opravdu půdy lehčí, propustné. Dobře snesou i přísušek, ale vlhko je zahubí. Proto je také velmi důležitá volba správného substrátu.

 

Jak vybrat správný substrát

Doslova novinkou roku bychom mohli nazvat speciální substrát pro bylinky a zelené koření. Skládá se z rašeliny, dobře vyzrálého kůrového kompostu a písku, který zaručuje vylehčení a snadnou propustnost. Substrát obsahuje výhradně přírodní organická hnojiva, která jsou z hlediska výživy bylinek ideální. Nesmíme zapomenout, že bylinky jsou určeny ke konzumaci a při nepromyšlené aplikaci minerálních hnojiv pak mohou nežádoucí látky obsahovat i natě na našem talíři. Substrát má upravenou reakci, aby nebyl příliš kyselý, a jeho složení také podporuje tvorbu silic a dalších aromatických látek.

 

Substrát můžeme použít pro výsevy i další pěstování široké řady bylinek – máty, bazalky, saturejky, tymiánu, levandule, kerblíku, koriandru, velmi vhodný je také pro zelené koření – např. kadeřavou petržel, libeček, pažitku. Bylinky zaléváme pravidelně, ale střídmě. Nadměrná zálivka a nadměrné hnojení působí nejen špatně na celkový zdravotní stav, ale také snižují obsah aromatických látek, kvůli kterým byliny pěstujeme. Z bylinek pak v kuchyni používáme jednotlivé snítky nebo seřezáváme. 

 

 

Tip: Nezapomínejte bylinky užívat v kuchyni, protože se výborně hodí pod maso a jako ochucovadlo spousty dalších jídel . Pokud vás zajímá jak pěstovat bylinky, vyzkoušejte třeba pěstíkuv průvodce, který je zdarma.