Petržel zahradní

Petržel zahradní

Petržel zahradní je dvouletá bylina. V prvním roce vytváří pouze růžici přízemních listů a teprve druhý rok vyrůstá květonosná dutá, v horní části rozvětvená lodyha, vysoká až 1 metr.

Petržel zahradní (lat. Petroselium crispum) je dvouletá bylina. V prvním roce vytváří pouze růžici přízemních listů a teprve druhý rok vyrůstá květonosná dutá, v horní části rozvětvená lodyha, vysoká až 1 metr. Hlavní  kůlový kořen je obvykle jednoduchý nebo jen málo větvený, vřetenovitý. Listy přírodních forem jsou úkrojkovité, v obrysu trojúhelníkové, ale šlechtěním vznikla řada forem s listy hluboce dělenými a různě kadeřavými. Plody jsou dvojnažky. Nejčastěji používanou částí rostliny je kořen, který se sklízí v roce výsevu na podzim nebo hned na jaře následůjícího roku . Po důkladném omytí a rozřezání se usuší nebo se uskladní v chladném sklepě, nejlépe v písku. Plody se sklízejí druhým rokem po odkvětu, tzn. v srpnu, nať se sbírá v červenci a v srpnu. Existují dva kultivary: Petržel naťová a Petržel kořenová. 

 

Použití petržele v kosmetice

Petržel se požívá také v lékařství. Je totiž nenahraditelná močopudná droga, která má i protirevmatické a odvodňující účinky. Příliš časté pití petrželových nálevů je však nebezpečné, protože apiol obsažený v silici je jedovatý a ve větším množství poškozuje ledviny. Jinak se petržel nejvíce požívá jako kořenová zelenina. Kořeny, nať i plody petržele obsahují silice, Podle původu rostlin má silice různé složení, může obsahovat myristicin, apiol nebo allytetrametoxybenzol. Petrželová nať obsahuje i vitamín C. Při zvýšené potivosti a nečisté vřídkové pleti se doporučuje pít třikrát denně šálek nálevu z petržele. Nálev připravíme tak, že 10 g kořenů patří 100 g vody. Bálev se se pije dva dny v týdnu. Petržel totiž podporuje vyměšování a čistí pleť. Do zeleninových masek se však nastrohaný kořen ani nať nepřidávají, protože petrželová silice způsobuje při přímém styku s pokožkou záněty, otoky a vyrážky.

Pozor na petržel! Ve větším množství může poškodit ledviny!