Bazalka pravá a její použití

Bazalka pravá a její použití

Bazalka pravá patří do čeledi hluchavkovité. Již před tisíciletími byla bazalka oblíbeným kořením v Indii. Odtud vedla její cesta přes Středozemí až do ostatních evropských zemí, kde se dnes pěstuje v řadě druhů a odrůd. Bazalka je jednoletá, bohatě větvená bylina a podle umístění a klimatu až 50 cm vysoká. Má hranatou lodyhu, na níž hustě vyrůstají podlouhlé oválné listy, bohaté na silice, což jsou éterické oleje. Pokud se průběžně nesklízí, vytváří se v létě na lodyze bělavá nebo růžová květenství.

Bazalka pravá (lat. Ocimum basilicum) patří do čeledi hluchavkovité. Již před tisíciletími byla bazalka oblíbeným kořením v Indii. Odtud vedla její cesta přes Středozemí až do ostatních evropských zemí, kde se dnes pěstuje v řadě druhů a odrůd. Bazalka je jednoletá, bohatě větvená bylina a podle umístění a klimatu až 50 cm vysoká. Má hranatou lodyhu, na níž hustě vyrůstají podlouhlé oválné listy, bohaté na silice, což jsou éterické oleje. Pokud se průběžně nesklízí, vytváří se v létě na lodyze bělavá nebo růžová květenství.

 

Druhy bazalky

  • Bazalka pravá - Ohře
  • Bazalka pravá - Genovese
  • Bazalka pravá - směs
  • Bazalka tenkolistá
  • Bazalka červená

Bazalka zahrnuje více druhů a mnoho odrůd, vyznačující se odlišnou chutí, vůní, barvou a tvarem listů. K dostání jsou vedle velko- a malolistých také červenolisté a purpurové odrůdy, z nichž některé jsou vhodné svými květy pro nádhernou rostlinou terasu a okrasu balkónů. Vedle bazalky pravé je i bazalka tenkolistá, která se vyznačuje malými, špičatými listy a jemnější chutí, než má běžná velkolistá bazalka pravá.

Bazalka vyžaduje k plnému rozvití svého aroma výslunné, teplé místo a humózní, dobře propustnou půdu. Teplomilnou bazalku musíme vysévat pod sklem nebo v bytě při teplotě 15 - 20 C. Semena klíčí na světle, takže je do půdy jen lehce vtlačíme. Výsevovou misku nebo květináč postavíme na teplý okení parapet nebo do skleníku. Bazalku nenecháme nikdy vyschnout, ale přílišná zálivka vede k hnilobě stonku. Jemné listy sklízíme po celou celý rok. Listy je možné sušit nebo zmrazovat, pak ale nejsou tak aromatické.

 

Použití bazalky

Nejběžnější použití bazalky je v kuchyni. Bez bazalky není totiž možné si představit středozemní kuchyni. Povyšuje saláty, zálivky těstovin či masitá jídla a pokrmy z ryb do vyšší chuťové kategorie. Má však také léčivé účinky, neboť silice uklidňují nervy. Čaj z bazalkových listů uvolňuje křeče v oblasti žaludku a střev a zvyšuje chuť k jídlu.

 

Existuje i speciální druh bazalky: Bazalka citrónová :)