Čerstvý špenát je zdravá sezonní zelenina s vysokým obsahem vitaminu C a minerálních látek. U nás je známo 20 druhů odrůd špenátu.
Postupný návod od výsevu pod sklizeň.
Jak bude tvá rostlinka šplhat květináčem,
vždy když bude potřeba, ozvu se co a jak dál.
Zpět k nákupu
Vytvořit objednávkuČerstvý špenát je zdravá sezonní zelenina s vysokým obsahem vitaminu C a minerálních látek. U nás je známo 20 druhů odrůd špenátu.
Čerstvý špenát (lat. Spinacea oleracea) je zdravá sezonní zelenina s vysokým obsahem vitaminu C a minerálních látek. U nás je známo 20 druhů odrůd špenátu. Podává se vařený nebo jen lehce dušený jako listový špenát. Užitý syrového špenátu, běžné třeba v Itálii, jako salát, dává zajímavé možnosti. Špenát je dvojdomá rostlina, samčí rostliny se vyvíjí rychle květní stvol, samičí mají více listů a vybíhají do květu podstatně později. Jednodomé odrůdy mají obě pohlaví a samičí typ růstu, čímž stoupá výnos a rostliny zůstávají déle použitelné. Špenát je pro svou krátkou dobu vegetace 7 až 8 týdnů velmi dobrou předkulturou nebo následnou kulturou.
Daří se mu všude na všech kyprých a humózních zahradních půdách. Na těžkých, vlhkých a zhutnělých půdách roste špatně. Za sucha velmi dobře vybíhá. Jako typická dlouhodenní rostlina, která v létě velmi rychle kvete a dostatečnou úrodou dává jen na jaře nebo na podzim, má špenát jen velni omezenou dobu výsevu, která může být také ovlivněna odrůdovými vlastnostmi.
Špenát se zpravidla spokojí se slabou výživou. Kompost a komplexní hnojiva jsou dostačující. Pokud předpokládáme dvojí sklizeň, přihnojujeme po prvním řezu ledkem vápenatoamonným. Udržujeme však stále dostatečnou závlahu a okopáváme. Špenát také napadají škůdci, a to především květilka řepná. Používáme proti ní ochranné sítě proti hmyzu a postřik proti mšicím.
Autorem je Jarmila Bajerová
20.05.2020