Jak pěstovat špenát

Jak pěstovat špenát

Čerstvý špenát je zdravá sezonní zelenina s vysokým obsahem vitaminu C a minerálních látek. U nás je známo 20 druhů odrůd špenátu.

Čerstvý špenát (lat. Spinacea oleracea) je zdravá sezonní zelenina s vysokým obsahem vitaminu C a minerálních látek. U nás je známo 20 druhů odrůd špenátu. Podává se  vařený nebo jen lehce dušený jako listový špenát. Užitý syrového špenátu, běžné třeba v Itálii, jako salát, dává zajímavé možnosti. Špenát je dvojdomá rostlina, samčí rostliny se vyvíjí rychle květní stvol, samičí mají více listů a vybíhají do květu podstatně později. Jednodomé odrůdy mají obě pohlaví a samičí typ růstu, čímž stoupá výnos a rostliny zůstávají déle použitelné. Špenát je pro svou krátkou dobu vegetace 7 až 8 týdnů velmi dobrou předkulturou nebo následnou kulturou.

 

Půda a výsev špenátu

 Daří se mu všude na všech kyprých a humózních zahradních půdách. Na těžkých, vlhkých a zhutnělých půdách roste špatně. Za sucha velmi dobře vybíhá. Jako typická dlouhodenní rostlina, která v létě velmi rychle kvete a dostatečnou úrodou dává jen na jaře nebo na podzim, má špenát jen velni omezenou dobu výsevu, která může být také ovlivněna odrůdovými vlastnostmi.

 

Hnojení špenátu

Špenát se zpravidla spokojí se slabou výživou. Kompost a komplexní hnojiva jsou dostačující. Pokud předpokládáme dvojí sklizeň, přihnojujeme po prvním řezu ledkem vápenatoamonným. Udržujeme však stále dostatečnou závlahu a okopáváme. Špenát také napadají škůdci, a to především květilka řepná. Používáme proti ní ochranné sítě proti hmyzu a postřik proti mšicím.