Aloe Vera - léčivý sukulent

Aloe Vera je sukulentní rostlinou s mnoha léčivými účinky.

Aloe pravá (lat. Aloe vera) je sukulentní rostlinou, známou zejména pro své léčivé účinky, proto se pro ni po celém světě vžilo označení léčivá aloe. Aloe vera se dnes používá v mnoha odvětvích. Výtažky z aloe vera najdete v kosmetických přípravcích i ve výživových doplňcích a v lécích. Aloe vera má své nezastupitelné místo v lidovém léčitelství. Pomáhá při léčení mnoha neduhů. Velkou předností je jednoduché použití aloe - mnohdy stačí uřezat list, podélně ho rozříznout a přiložit na ránu. 

Vypěstujte si svou rostlinku aloe vera a budete mít první pomoc při popáleninách a jiných kožních problémech vždy po ruce.




Aloe vera
Aloe vera
 je pouze jedním druhem z početného rodu rostlin aloe (lat. Aloe). Ostatní druhy aloe jsou však pěstovány spíše pěstitely specialisty.  Aloe vera pochází pravděpodobně ze sevení Afriky, Kapverd nebo Kanárských ostrovů. Dnes se její pěstování rozšířilo i do Středomoří (Španělsko, Itálie). V těchto oblastech jsou příznivé klimatické podmínky pro dobrý růst těchto sukulentních rostlin. V mnoha zemích se pěstování aloe stalo výnosným podnikáním, protože poptávka po produktech s výtažky aloe vera neustále roste.


Znovu nalezená síla aloe vera
Aloe vera využívali již staří Egypťané, považovali ji za rostlinu nesmrtelnosti. Na ostrově Peloponés se v minulosti šťáva z listů aloe vera používala jako prostředek podporující dlouhověkost a krásu. Možná již v této době začala rostlina dostávat různé přívlastky, říká se ji například pramen věčného mládí, rostlina života, zázrak pouště či doktor v květináči. Dnes jsou léčivým účinkům aloe vera věnovány mnohé studie, které prokazují její příznivé účinky.


Jak aloe vera vypadá?
Aloe vera je tvořena růžicí zdužnatělých listů, ve kterých se zadržuje voda (jde o sukulentní rostlinu). Dospělé aloe může v příznivých podmínkách dorůst do výšky až 1m. V našich klimatických podmínkách a omezeném prostoru bývají rostliny aloe vera většinou mnohem menší. Kořeny aloe vera se přizpůsobily drsným podmínkám, proto jsou velmi silné, vláknité. Listy jsou protáhlého tvaru, lemované ostrými výběžky. Čepele listů mají zelenou barvu, vyskytují se na nich světlé skvrny. Aloe vykvétá hroznovitým květem na vysokém stvolu. Květ je žluté nebo oranžové barvy.

Listy aloe vera zdobí bílé skvrny.


Vypěstujte si rostliny aloe vera
Vypěstovat si vlastní rostliny aloe vera ze semen není vůbec obtížné. Semena aloe vera se vysazují do sterilizovaného propustného substrátu do výsevního zařízení. K tomuto účelu se velmi osvědčil miniskleník nebo minipařeniště, které najdete v naší nabídce. Semena rozprostřete na povrchu substrátu a jemně je zatlačte. Výsev zalijte a postavte na světlé a teplé stanoviště. Při umístění na okenní parapet dávejte pozor na přehřátí. Vyklíčené rostlinky nechejte zesílit a následně je přesaďte do jednotlivých květináčků. Na dno květináčků nezapomeňte dát drenážní vrstvu, substrát by měl být propustný, lehký. 


Pěstování aloe během sezóny
Při pěstování aloe vera je dobré dodržovat období vegetačního růstu v létě a období klidu v zimě. V období vegetačního růstu - od jara do podzimu aloe vera roste. V tuto dobu potřebuje dostatek světla, tepla, zálivku a v přiměřené míře i živiny.  Vhodné je používat hnojivo určené přímo pro kaktusy a sukulenty - např. Kapka - tekuté hnojivo pro kaktusy a sukulenty. Přes léto můžete aloe vera pěstovat dokonce venku, určitě ji to prospěje. Pozor dávejte pouze při déletrvajících deštích, aby v podmisce nezůstala dlouho voda. Aloe vera bez problémů snese delší období sucha, ale přemokření pro ni může být zničující. Pokud necháte aloe vera na přímém slunci, mohou listy získat načervenalý nádech. Ve většině případů to rostlinám nijak neuškodí. Pokud by rostliny vypadaly nezdravě, raději je přeneste na méně slunečné stanoviště. 

Před příchodem mrazíků aloe vera nezapomeňte schovat, není totiž mrazuvzdorné.


Ke konci sezóny omezujte zálivku, aby se rostlina mohla připravit na období klidu. Na podzim dozrávají pletiva, zhoustne gel obsažený v listech. V říjnu rostliny aloe vera přemístěte do chladnější místnosti, může být i tmavější (např. chodba, chladná ložnice, zimní zahrada). V období klidu aloe vera zalévejte velmi zřídka cca 1x za 3 týdny, aby substrát nebyl dlouho zcela vyschlý. V období klidu se aloe vera, stejně jako ostatní kaktusy a sukulenty, nepřihnojuje. Na jaře přeneste rostliny na světlejší a teplejší stanoviště, začněte je častěji zalévat. Při přemístění rostlin z tmavého stanoviště na slunce je nechejte zvykat postupně, aby se listy rostlin nespálily. Rostliny cca 1x za 2 roky přesaďte, nejvhodnějším obdobím je právě začátek sezóny.


Choroby a škůdci se nevyhnou ani aloe vera
Aloe vera je velmi odolné, ale choroby a škůdci se mu bohužel nevyhnou. Nejčastějšími škůdci parazitujícími na aloe jsou vlnatky (bílé chuchvalce na listech) nebo kořenovka (bílí škůdci v kořenovém systému). Z chorob je nejčastější hniloba stonků způsobená nadměrnou zálivkou. Hnilobu můžete eliminovat drenážní vrstvou z kamínků u krčku rostliny.  Stejnou příčinu mohou mít i zvadlé a bledé listy. Naopak nedostatek vláhy přes léto způsobuje opadávaní lisů, sesychání rostliny. Paseku může způsobit i zálivka velmi studenou vodou nebo ledový vzduch z otevřeného okna v zimním období - dávejte si na to pozor. Častým neduhem je vytahování stonku v zimním období - teplo a nadbytečná zálivka nutí rostliny neustále růst, ale díky nedostatku světla se rostlina vytahuje a je nevzhledná. 


Využití aloe vera

Aloe vera má velmi širokou paletu použití, výtažky z listů se používají v kosmetickém i farmaceutickém průmyslu. Produkty obsahující aloe vera jsou součástí potravinových doplňků.


Aloe vera vypěstované doma má stejné léčivé účinky jako to ve farmaceutických preparátech!

  
Aloe vera pomáhá při léčbě zažívacích potíží, při pálení žáhy, při chronických zácpách nebo průjmech. Využít ji lze ke zvýšené oslabené imunity, tělo získá zpět ztracenou rovnováhu. Aloe vera detoxikuje organismus. V ústech aloe úspěšně bojuje s paradentózou a se zánětem dásní. Lidé s diabetem ocení její schopnost snížit hladinu cukru v krvi (o použití se vždy poraďte se svým lékařem). Aloe vera se používá jako podpůrný prostředek při onemocnění jater a slinivky. Asi nejpoužívanější v lidovém lékařství je aloe vera na kožní potíže - od léčby drobných popálenin, puchýřů, ekzémů, lupénky až po léčbu omrzlin, ústních koutků...