Pěstujeme Chilli papričky

Pěstujeme Chilli papričky

Jak pěstovat chilli papričky ze semen? Vypěstujte si vlastní poctivé chilli

Chilli paprička je považována za exotickou odrůdu, kterou nalezneme v tropických a subtropických částech světa. Dnes je rozšířená skoro po celém světě. Daří se jí v Asii, ale i v Jižní Americe, nebo v Africe. Velice známé jsou ostré chilli papričky z Mexika. Ne nadarmo se ke vtipům o nich přikreslují postavám rudé hlavy, vypoulené oči a pára z uší. Za tento nepříznivý chvilkový stav může látka v nich obsažená. Jde o tzv. kapsicin, který vyvolává extrémně pálivý efekt. Pokud se budete někdy snažit tento vedlejší účinek zmírnit, tak pomáhají dva způsoby. Buďto se napijte mléka nebo si ústa vypláchněte a posléze polkněte alkohol. Kapsicin se na tyto látky váže a rozpouští se v nich, takže pálení klidní. Chilli papričky jsou bohatým zdrojem vitaminu C, B, karotenu, minerálů a dalších blahodárných látek. Konzumace ostrého jídla s příměsí tohoto zázraku se nedoporučuje lidem, kteří mají podrážděný trávicí trakt a zdravotně poškozené střeva. O chilli papričkách se ví, že jsou v menších dávkách pro lidský organismus přijatelnější, než nám známý pepř.

Historie chilli papriček

Chilli papričky se za dávných časů v Evropě vůbec nevyskytovaly. Nebyly k nalezení nikde, až na nově objevenou Ameriku. Kryštof Kolumbus se při své poznávací plavbě ocitl v Karibském moři, kde narazil na první chilli papričky ve svém životě. Jejich chuť ho zaujala natolik, že se rozhodl je přivést do evropských zemí. Zprvu se pěstovaly pouze v botanických zahradách v tamním Španělsku a Portugalsku. Mniši však našli v jejich vzhled a chuť zalíbení a stali se novodobými objeviteli jejich kouzla. Zjistilo se, že perfektně nahrazují pepř, který byl v tehdejších dobách velice těžko k sehnání, dokonce fungoval jako platidlo. Chilli papričky se ihned dostaly do popředí zájmů. V letech 1493 o nic byla sepsána kniha respektive o prospěšných účincích. V Maďarsku jde o národní koření – paprika.

 

Pálivá chuť chilli pomáhá dosáhnout v procesu hubnutí lepší výsledky ;)

 

 

Pěstujeme chilli papričky

Světoznámé koření je tak oblíbené, že si ho lidé velice rádi pěstují sami doma. Jde o vysoce adaptivní rostlinu, která se nebrání otevřené zahradě, ani bytu v panelovém domě. Funguje i jako sympatická dekorace. Pořiďte si semínka i vy a zkrášlete si své obydlí příjemným živým doplňkem. První plody vám budou dělat radost jak po vizuální stránce, tak i poté chuťové. Váš jazýček si smlsne. Pokud máte doma semena a nejste si jisti vlastní dovedností v oblasti pěstitelství, nepanikařte a pozvolna si přečtěte tento článek, který vám poskytne cenné rady.

 

Klíčí nám semínka

Pěstování chilli papriček je snadné a nenáročná, ovšem musíte se držet osvědčeného postupu a tím předcházet nežádoucím vedlejším účinkům. Vše začíná u semínek a jejich klíčení. Ideální dobou je prosinec, až únor, přičemž se doba klíčení odhaduje na 30 dní. Zde platí jednoduché pravidlo. Čím máte odrůdu ostřejší, tím déle trvá klíčení. Můžete si zvolit standardní postup s využitím hlíny nebo umělou variaci s navlhčenými papírovými kapesníčky. Jakmile si všimnete rašení, neprodleně vložte semínka do předem připraveného květináče s půdou. Startovací nádobou může být mělký květináč či sadbovače.

Chilli papričky rostou

Jakmile se dostanete k tomuto kroku, tak se můžete pochválit. Naklíčení a následné opatrování semínka jste zvládli na výbornou. Teď bude následovat další neméně důležitá péče. Nezapomeňte usadit květináčky na dobře prosvětlené místo. Chilli papričky mají rády sluneční záření a světlo s tím spojené. Pokud nemáte okna na vhodnou stranu a neexistuje jakékoliv řešení, využijte svítidel LED, které chilli papričkám postačí, avšak i zde platí některá pravidla. Teplota nesmí překročit 18° Celsia, ani pod ní rapidně klesnout. Zde buďte opatrní při osvětlování LED svítidly, které vyzařují konstantní teplo. Dodržujte dostatečnou vzdálenost a pohybujte se v rozmezí od 5 – 25 cm podle typu zářivky.

 

Přesazování, zalévání chilli papriček

Pěstování chilli papriček je nenáročnou záležitostí a zvládne ji opravdu i pěstitel amatér. Nepřesazujte chilli papričky, pokud nejsou dostatečně silné, mohli byste narušit jejich správný růst a oslabit jejich imunitu. Se skleníkem narůstá i bezstarostnost o papričky samotné. Jakmile sázíte v tomto zahradním útvaru, tak vás nikterak nemusí trápit jarní mrazíky. Dbejte na dostatečnou závlahu. Chilli papričky jsou velice náchylné na nedostatek vody. Na světě je evidováno přes 4 000 druhů chilli papriček.