Sklizeň a zpracování vlastního tabáku. Tady je pár informací jak to provést.
Sklizeň a zpracování vlastního tabáku. Tady je pár informací jak to provést.
Tabáková rostlina je rozšířená po celém světě. Patří do čeledi lilkovitých a pochází z Ameriky. Díky látce obsažené v listech se užívá ve formě cigaret. Zmiňovaná látka se nazývá nikotin a jde o vysoce návykovou složku, která kuřáky nutí si opětovně zapalovat a inhalovat škodlivé látky do plic. Evropa by tabák neznala, nebo podstatně déle by byla v nevědomí, kdyby ho nepřivezl za vlády Alžběty I Walter Raleigh.
Užívání tabáku a pokuřování z dýmky je staré jako lidstvo samo. První zmínky o úspěšných inhalacích se tradují do roku 500 před. n. l. Tato zásluha patří obyvatelům dnešního Mexika, ovšem tehdejších Mayů. Starší záznamy pochází ze staré Indie přesněji ve védských památkách, kde se popisuje kouření několika rostlin. Dá se předpokládat, že jednou z uvedených rostlin by mohl být i tabák. Hlavní bum zaznamenal s objevením Nového světa, kde se tabák hojně používal od severu k jihu. Indiáni byli tabákem přímo posedlý. Už v tamních nehostinných časech ho žvýkali, jedli, kouřili z dýmky, ale i šňupali. Vychytralí Portugalci se ujali jako první jeho kultivaci mimo americké hranice. Zasypali jím celou Evropu a těžili z velkého úspěchu. Kouření bylo vysoce módní, avšak tento společenský trend prorazil, až v 16. Století. Do té doby sloužil vědeckým účelům a botanikům. Zprvu jak se dalo předpokládat, bylo kouření vyhraněno pouze majetným. Všelijaké náčiní a dýmky stály nemalé peníze. S příchodem hliněných a dřevěných dýmek se celý průmysl zabydlel i v těch nejchudších vrstev. Zajímavé je, jak dlouho trvalo, než se obchodníci přizpůsobili požadavkům kupujících. Do poloviny 19. Století si lidé tabák balili do všeho, co jim přišlo pod ruku, až přišla první průmyslově vyrobená cigareta a s ní i čerstvý závan budoucnosti.
Existuje spoustu druhů tabáku, ale pro výrobní účely se používají pouze dva - virginský a selský. Dlouhodobou velmocí v pěstování byla Amerika, respektive USA. V posledních letech se průmysl přestěhoval do Číny, Indie, Brazílie, ale i do některých zemí Afriky.
Semena se namáčejí do vody a poté se doslova vylévají do předem připravených záhonů. Jakmile zasejeme, přenecháme další proces prorážení sazenice zcela na přírodním procesu. Zhruba tak za měsíc se sazeničky přesadí na pole v měřítku 10 000 semen na pět čtverečních metrů. Setí provádíme jednou ročně vždy ve stejnou dobu s přihlédnutím na klimatické podmínky dané lokality. Jindy se bude sázet na Kubě a jindy zase v České republice. Dbá se na výšku rostliny, jakmile by přesáhla jasně stanovenou hranici, tak by se znehodnotila. Pěstitelé rostlinu usměrňují zaštipováním vršků.
Jde o zušlechťování tabákových listů. Bez řádné a odborné fermentace si zkrátka nezakouříte. Z tabáku se za pomocí kvašení odstraňují bílkoviny a zároveň se snižuje hladina nikotinu. Fermentace tabáku dodává chuť a příjemné aroma. Fermentace tabáku se může dělat dvěma způsoby.
Ať se daří s pěstováním..