Klíčení semen

Klíčení semen

Správný postup na výsev a klíčení semen. Obecné rady a tipy. Čemu se vyhnout a čeho se držet. 

Pravděpodobně nejlepší a nejuspokojivější způsob, jak získat pořádné zkušenosti s vegetačním cyklem rostlin, je nákup semen v zahradnictví nebo v domácích potřebách. Nejzkušenější zahrádkáři začínají s výsevem v místnosti a po posledním ranním mrazu vysazují malé rostlinky ven. 

 

Stejně jako mnoho zahradnických činností není výsev v místnosti příliš obtížný, ale vyžaduje trpělivost a pozornost. Následující tipy, i když nejsou nijak vyčerpávající, Vám mohou pomoci při možných problémech, se kterými se můžete setkat.

 

Vše začíná semeny

První věcí, kterou budete potřebovat, jsou semena. Katalogy nabízí zdánlivě nekonečné množství semen květin, zelenin a bylin. Nakupujeme od zdejších prověřených prodejců, kteří nám dodávají pouze ty odrůdy, kterým se v oblasti Kansasu daří. Jedna dobrá zpráva – osivo (semena) jsou levná!

 

Začít na teplém místě 

Budete potřebovat prostory nebo místnost, kde bude celý proces probíhat. Mějte na paměti, že teplota prostředí by měla být mezi 18 a 21°C. Nejspíš budete používat umělé osvětlení, takže by měl být v místnosti dostatek zásuvek. Pokud máte malé děti nebo domácí zvířata, která by mohla proces růstu a klíčení ohrozit, chtělo by to zamyslet se na tom, jak udržet klíčící semena mimo jejich dosah.

 

Jak začít

Pamatujte, že různá semena mají různou dobu klíčení a růstu, stejně jako čas, kdy je lze přesadit ven do zahrady. To znamená, že se vysazují v různých obdobích. Na www.semena-rostliny.cz užíváme pojem první květnový víkend jako odhad pro „bezpečné“ datum pro výsev. Po uplynutí tohoto „bezpečného data“ by neměl být již žádný mráz. Přečtěte si pokyny na balení osiva. Měli byste najít návod s informací, kdy začít s výsevem (kolik týdnů před „posledním mrazem“).

 

Čisté nádoby a správná půda

Je velmi důležité, aby než začnete s výsevem semen, byly všechny nádoby čisté. Pokud používáte plastové květináče z loňského roku nebo plastové nádoby od potravin (jogurtové kelímky, krabičky od salátů, atd.), je dobré je mírně vydezinfikovat.

Veškeré nádoby musí mít na dně otvory, aby bylo možné zavlažování – semena musí být vlhká ne však promáčená. Z tohoto důvodu můžete použít nastavitelné kontejnery.   

     

Naplňte nádoby suchou půdou. Nejlepší jsou různé půdní směsi, které je možné zakoupit téměř kdekoliv. Pokud si chcete vytvořit svoji vlastní směs, jednoduše smíchejte čtyři díly rašeliny, čtyři díly vermikulitu, a jeden díl perlitu.

Všechny tyto položky jsou k dostání ve Vašich domácích potřebách nebo zahradnictvích. Další krok, a ten je velmi důležitý, zalijte půdu v nádobách teplou vodou a opatrně utěsněte, aby byla půda vlhká. Tak vytvoříte teplé a vlhké prostředí, které je třeba ke klíčení semen.

Čas zasít

Umístěte několik semen do každé nádoby. Hloubka semen musí být zhruba dvakrát tak velká, jako samotné semeno. Menší semena lze zakrýt trochou suché půdy. Dejte nádoby se semeny na místo s mírným světlem  -  ne na přímé slunce. Normální domácí osvětlení bude pro většinu semen stačit (Některá semena vyžadují při klíčení tmu. Tato informace je uvedena na obalu osiva. V těchto případech pak můžete nádobu přikrýt kusem kartonu). 

 

Vaše semena budou nejlépe klíčit, pokud můžete udržovat teplotu půdy mezi 27 a 29°C. Toho lze dosáhnout využitím izolační pásky nebo topné rohože, které jsou dostupné prostřednictvím katalogu a některých domácích potřeb nebo zahradnictví. Zakrytí nádob shora folií nebo použití kopule dodané s osivem slouží k zabránění vysychání půdy. Kontrolujte nádoby jednou nebo dvakrát denně a roste je teplou vodou dle potřeby. Při klíčení nemusíte používat hnojiva, protože všechny potřebné živiny jsou obsaženy již v semeni.

 

Od semen k sazenicím

Jakmile se objeví první listy, je na čase, abyste zmírnili teplotu a poskytli sazenicím více světla. Potřebují asi 16 hodin jasného světla každý den. To znamená, že světlo u okna není příliš ideální. Většina pěstitelů tak zjistí, že umístění rostlin pod 40 wattovou fluorescenční žárovku je nejlepší.

 

Žárovka by měla být umístěna několik centimetrů nad sazenicí a přizpůsobovat se výšce rostliny. Někteří lidé používají časovače pro řízení světla, ale domníváme se, že je stejně snadné světlo zapnout, když se ráno probudíte a vypnout, když jdete do postele.

Nyní se ze semen staly sazenice, které budou již potřebovat nějakou tu výživu. Doporučujeme dále rosit vodou a zředěným tekutým hnojivem (asi na poloviční dávku).

 

Přežijí jen ti nejsilnější

Pokud jste použili více semen do každé nádoby, můžete si všimnout, že některé nejsou tak silné. Nejslabší sazenice je třeba odstranit, aby tak ty nejsilnější ještě více zesílily. Je-li silná více než jedna rostlina v jedné nádobě, můžete ji vyjmout a přesadit do jiné nádoby i s kořeny.

Nemá smysl zachraňovat slabé sazenice, protože jejich šance na přežití po přesunu ven do zahrady, je velmi nízká. Přesto se při výsevu umísťuje do každé nádoby více semen.

Aby sazenice rychle rostly a sílily, měly by být průběžně přesazovány do větších nádob. Běžně používáme květináče s rašelinou, které lze pak zasadit přímo do půdy.

Přivyknutí na venkovní podmínky a následné vysazení      

Koncem dubna musíte připravit rostliny na přesazení, aby si zvykly na venkovní podmínky. To se provádí jejich postupným umisťováním do venkovního prostředí. Začněte s pobytem na dvě nebo tři hodiny denně, nejlépe blízko místa, kam budou vysazeny. Pomalu zvyšujte dobu jejich pobytu, aby byly připraveny na přesazení do zahrady.

 

Na co dávat pozor

Vše zatím fungovalo bez problémů. Existuje však několik typů možných úskalí:

 

    • Hmyz - Pokud se objeví mšice, molice, roztoči, pavouci použijte postřik s insekticide. 

    • Nemoci – „Prevence je nejlepší medicína“ důležité je používání sterilní půdy a nádob. Nejčastější je plíseň. Podobá se vatě, táhne se po celé půdě a napadá rostliny. Bránit se jí můžeme tak, že zabráníme tomu, aby půda zůstala příliš mokrá. Pomůže nám dobrá cirkulace vzduchu (použití větráku).

 

Klíčení semen rajčat

Na současném trhu existují tisíce odrůd rajčat, takže je někdy těžké, vybrat si v zahradnictví tu správnou. Tento problém lze vyřešit použitím vlastních semen. Je z čeho vybírat, na internetu i v katalozích je široký výběr. 

Při výběru odrůd je jedním z důležitých faktorů odolnost proti chorobám. V popisu semen rajčete můžete vidět písmena V, F, N nebo T. Písmeno V znamená „Vadnutí“, F „Houby“, N „Hlístice“ a T „Skvrnitost“. Má-li osivo některé takové označení na obalu, znamená to, že je vůči nemoci odolná.

 

Výraz kompaktnost vyjadřuje, jakou bude mít rostlina tendenci se dále rozšiřovat na úkor jiných. Označení semi- určuje, kolik prostoru je třeba dát každé rostlině.

 

 

Rajčatová semena se obvykle vysévají v místnostech do různých nádob nebo závěsných květináčů. Podívejte se na balíček se semeny na správnou hloubku výsadby a mezery mezi řádky. Mezery jsou velmi důležité. Existují speciální půdní směsi určené pro výsev semen, které lze koupit v zahradních centrech.

 

Nepoužívejte půdu z použitého květináče ani půdu ze zahrady, nejsou sterilizované a mohou utlumit růst v raných fázích růst rostlin. Po výsevu umístěte nádoby tam, kde se pohybují teploty kolem 31oC. Pokud je teplota prostoru příliš nízká, můžete použít k dosažení této teploty speciálně navržené topné podložky nebo kabely. Klíčení trvá asi 7 – 14 dní.

 

Jakmile vyroste první lístek, měly by být sazenice přesazeny do větších nádob. Rostliny, připravené k výsadbě na zahradě, by měly být ve stáří přibližně 6 – 8 týdnů. Počet dní, uvedený na obalu osiva, znamená počet dní od výsadby do zahrady po první sklizeň zralého ovoce.

 

Každý rok se uvádí na trh mnoho nových odrůd rajčat. Pokud hledáte novou odrůdu s výbornou odolností vůči nemocem, zkuste jakýkoli f1 hybrid. Hybrid Juliet je vítěz v produkci keříkových rajčat z roku 1999. 

 

Pokud hledáte vhodná rajčata do salátů, Hybrid SunSugar je nejlepší volba. Tato zlatá cherry rajčátka jsou považována za nejsladší na dnešním trhu. Kvůli velkému zájmu byla tato odrůda přidána do nabídky rajčat dodávaných na náš trh.

 

Proto tady pozor! Znamená to stále 50% šance na možnost mrznutí – není tedy nejlepší nápad začít dříve.