Levandule pro náš spokojený spánek

Levandule pro náš spokojený spánek

Kouzelná, skvostná, léčivá a stále voňavá bylina ve vaší zahradě. Takto můžeme v krátkosti charakterizovat tak unikátní léčivou bylinku jako je levandule úzkolistá.

Kouzelná, skvostná, léčivá a stále voňavá bylina ve vaší zahradě. Takto můžeme v krátkosti charakterizovat tak unikátní léčivou bylinku jako je levandule úzkolistá.
Levandule úzkolistá (lat.levandula augustifolia) nebo dulenka, vandelička, lavandula, pravá levandule - to jsou všechny lidové názvy pro stále voňavou bylinu. Řadíme ji do čeledi hluchovkovité. Její odborný název je odvozen od latinského slova lavare, což v překladu znamená mýt.



První písemnou zmínku nacházíme již 77 let před nl v díle řeckého lékaře Discoridesa, který během života sbíral bylinky Středomoří a zkoumal jejich účinky. Levanduli charakterizoval jako uklidňující lék na bolest hlavy, krku a léčivo na ošetřování otevřených ran na pokožce. Již v minulosti tedy Řekové a Římané používali právě levanduli na vonné lázně, provonění vlastního těla, svých postelí a v neposlední řadě na dezinfekci vzduchu v místnosti, kde ošetřovali nemocného. Několik větviček spálili a pokoj provoněla nápadná ostrá vůně, která měla zároveň antibakteriální účinky. Ve starověkém Egyptě používali levanduli jako přísadu do mýdel, parfémů a při balzamování mrtvých.

 

Na začátku středověku byla levandule lékařkská označována jako "rostlina Matky Boží", která zaháněla divnél choutky. Díky své intenzivní vůni dokázala levandule "vyhnat démony." Významnou roli sehrála i v dobách morové nákazy, kdy lidé věřili, že olej z levandule působí proti této chorobě. V 17. - 18. století si každá správná dáma do koupele přidávala právě léčivou levanduli, která podle nich působila pozitivně na zachování mládí a svěžesti.

Modrofialová levandule

Levandule je rozvětvený polokeř v dolní části dřevnatý vyrůstající do výšky zhruba 60cm. Svou plnou velikost dosahuje ve třetím roce života. Vyrůstá v dobře propustných písčitých půdách s obsahem vápence. Levandule je milovníkem slunečních stanovišť, čím má více slunce, tím je krásnější a voňavejšia. Rostlinku levandule zaléváme až když je půda zcela suchá, jedná se o suchomilné rostlinu. Má zelenosivé protistojené, čárkovité a plstnaté listy. Květy levandule jsou nádherné modrofialové barvy a kvetou v období od června do srpna. Následně levandule vytváří plod, kterým je čtyřsemenná  tobolka s lesklými černými semeny. Sbíráme hlavně květy, případně lístky. Levanduli sušíme rozloženou na sítech nebo svázanou v trsech při teplotě do 35 C. O 70-80% hmotnosti ji obírá právě sušení.

 

Velmi důležitou součástí péče o tuto nenáročnou bylinu je její pravidelné stříhání. Levanduli stříháme i dvakrát do roka - na konci léta po odkvetnutí a pak na jaře. Dbáme na to, abychom nezastrřihávali do dřevěné části rostlinky. Dvě třetiny rostlinky ostříháme, zbylá jedna třetina levandule vyžene další lístky.

 

Pěstování levandule


Levanduli pěstujeme ze semen nebo z řízků, které získáme jejím pravidelným zastřihováním. Semena vyséváme na jaře (únor-březen) do pařeniště, při teplotě 20 C nám vyklíčí zhruba za 3-5 týdnů. Když malé rostlinky levandule dosáhnou velikost 10cm, můžeme je umístit na záhon do sponu 40x50cm. Odřezky velikosti 10-15cm sázíme přímo do připraveného substrátu (druhy substrátů).



Dulenka jak lidově nazýváme levanduli, není mrazuvzdorná rostlina. Na zimu ji přikrýváme chvojím nebo jutovým plátnem, v případě jejího pěstování na balkónech ji na přezimování umísťujeme do chladných místností. Životnost levandulového keře je 20 let, dokud keř zcela nezdřevnatí. Tehdy nastává čas na pěstování nové rostlinky ze semen nebo řízků.

  

Levandule - léčivá krása

  • Květy levandule používáme na utišení a uklidnění při migréně, závratích, hysterii, nervovém přetížení a při nespavosti. Zároveň levanduli doporučujeme užívat při různých kolikách - žaludečních, střevních ba i ledvinových. Během sezónních onemocnění jako jsou chřipka, bronchitida je používáme na inhalování.

 

  • Olej připravený z levandule můžeme využít na masáže při revmatických onemocněních a neuralgii, kde působí osvěživě a povzbudivě.

 

  • Levandulová silice dráždí sliznici trávicího ústrojí a ledvin, proto ji můžeme užívat vnitřně v množství maximálně 8 kapek  v jedné dávce, ale zředěných s vodou.


K zajištění dobrého a klidného spánku používáme malé sáčky z lněného plátna naplněné sušenou levandulí (květy + listy). Vložíme je pod polštář a necháme působit, měla by nám navodit příjemný a klidný spánek.

  • Sáčky naplněné levandulí používáme i do šatníku na odpuzení bytových molů. Odpuzuje nejen moli, ale i mouchy a komáry, naopak přitahuje včely. Sušená levandulová směs si uchovává během velmi dlouhého období svěží aroma. Na dosažení, co nejintenzivnějšího aromata musíme sbírat květiny levandule s natí nebo jen samotné květiny na začátku kvetení, neboť jen tehdy obsahují nejvíce aromatických látek.

 

  • Levandulový koupel krásně voní, osvěží a dobije člověka energií, ale i zlepší stav kožních onemocnění a působí omlazující na pokožku.

 

  • V kuchyni se využívají listy a květy levandule, které svou nahorklastou chutí připomínají mátu, rozmarýn nebo tymián.

  



Produkty s "příchutí" levandule lékařské

  • Levandulový čaj nebo zábal

V 1 litru vody svaříme 20g čerstvých levandulových květů nebo 10g sušených květů. Následně necháme louhovat 5 minut a scedíme. Levandulový čaj podle chuti osladíme medem.

 

  • Levandulová tinktura

Připravíme ji tak, že do 250ml lihu přidáme 25g levandule. Směs necháme louhovat v dobře uzavřené nádobě dva týdny. Takto připravenou směs přecedíme a uskladníme do tmavých nádob. Levandulovou tinkturu používáme na masáž spánků při bolestech hlavy, jak vodu po holení a pod.

 

  • Levandulová mast

Do 1 kilogramu domácí masti přidáme 100g včelího vosku a směs zahřejeme ve vodní lázni. Později přidáme 250g levandulových květů (čerstvých) a 10 minut intenzivně mícháme. Necháme odstát 24hodin, opět ohřejeme a přes plátno přecedíme. Takto připravenou levandulovou mast skladujeme na chladném a tmavém místě.

  • Prostředek na ochranu pokojových rostlin před mšicemi a roztoči

Do 500ml vody přidáme 10 kapek levandulového oleje a 4 lžíce slunečnicového oleje. Tímto roztokem stříkáme napadené rostliny jeden týden.



  • 10 minutový koupel pro unavené a pálící chodidla

Do 1litr vody přidáme hrst sušené levandule a směs necháme přejít varem, pak necháme louhovat 10 minut. Po koupeli nohy neutíráme, ale necháme volně vysušit.

  • Inhalace levandulí

K léčbě chřipky, bronchitid, angíny se používá inhalace levandule. Uvolní svaly a pročistí dýchací cesty. Do 1litr studené vody přidáme 10g květů a necháme sevřít. Následně necháme zakrytou směs 10 minut luhovat. Inhalujeme několikrát denně.



Používání levandule není vhodné pro těhotné a kojící ženy.

 


Pro vytvoření příjemné atmosféry po vyčerpávajícím dni, můžeme do vonné lampy nakapat několik kapek levandulového oleje, který provoní celou místnost a pomůže uvolnit namáhané tělo i duši.