Důležitost zeleniny v životě člověka

Důležitost zeleniny v životě člověka

Člověk žije a pracuje a proto musí denně přijímat vyváženou stravu. V souladu se zásadami správné výživy by měl konzumovat zeleninu každý den, protože stravu plnohodnotně doplňuje nezbytné živiny a ochranné látky. 

Člověk žije a pracuje a proto musí denně přijímat vyváženou stravu. V souladu se zásadami správné výživy by měl konzumovat zeleninu (druhy zeleniny) každý den, protože stravu plnohodnotně doplňuje nezbytné živiny a ochranné látky. Jednotlivé pokrmy obohacuje pestrými barvami a zároveň jim dodává jemnou a lahodnou chuť.


Látky obsažené v zelenině

  • Zelenina jako zdroj ochranných látek je především významným dodavatelem vitamínů pro lidský organismus, který je potřebuje na svou normální funkci. Všechny druhy zeleniny obsahují celou škálu vitamínů - A, B1, B2, C, E, H, K, PP a pod. Například 100g čerstvé papriky obsahuje až 200-350mg vitamínu C, při denní spotřebě člověka 75mg vitamínu C. Zároveň zelenina dodává do lidské stravy i dostatek minerálních solí jako jsou draslík, vápník, hořčík, fosfor, přičemž má velmi nízký obsah sodíku, což je z hlediska správné výživy velmi dobré. Například největší obsah fosforu, který je velmi důležitý pro správný vývoj kostí obsahují petržel a zelený hrášek, dále nejvyšší obsah vápníku má ze zeleniny cibule a česnek.



  • Lidové lékařství odpradávna používalo zeleninu díky jejím obsahu léčivých látek. Například petržel podporuje vylučování moči, kopr zmírňuje bolesti hlavy atd.. Obecně platí, že zelenina v syrovém stavu reguluje i činnost trávicích orgánů a to díky svému vysokému obsahu vlákniny. Vzhledem ke své nízkou energetickou hodnotu se zelenina využívá i při redukčních dietách. Dietetický účinek čerstvé zeleniny je velký a celková biologická hodnota zeleniny je větší než ovoce. Je dokázáno, že v průměru obsahuje desetinu energetické hodnoty stejného množství chleba nebo masa. Podle názoru vědců a lékařů by měl v našich zeměpisných šířkách průměrný člověk sníst ročně minimálně 120kg zeleniny.

 


Pěstování zeleniny

Nejvhodnější pozemky na pěstování zeleniny jsou mírné svahy nebo chráněny roviny orientované na jih, jihovýchod nebo jihozápad. Většina druhů zeleniny vytváří hlubokou kořenovou strukturu a potřebuje pro svůj vývin dostatek živin a vody, proto by měla být půda dobře zásobená humusem, který zvyšuje výhřevnost půdy a zadržuje potřebnou vláhu a živiny. Na pěstování zeleniny jsou nejlepší středně těžké hlinitopísčité až písčnatohlinité půdy. Kromě půdy je velmi důležitý i faktor tepla a světla. Časná polní zelenina nejlépe roste při denní teplotě 15 - 22 C a noční teplotě 6-8 C. Pro růst zeleniny je důležité střídání teploty ve dne av noci, tzv.. termoperiodicita. Obecně platí, že střídání teplot a hlavně nízké teploty jsou pro rostliny zelenin škodlivé.

Potřeba vody záleží na druhu zeleniny a fáze vývinu rostliny. Její nedostatek se projevuje vadnutím listů, zakrslým růstem, zhoršením kvality a kvantity úrody. Zásada je, že vydatnou závlahou se dá vytvořit zásoba vody v půdě. Nejdříve zeleninu vysazujeme zpravidla již koncem března v závislosti na nadmořské výšce a klimatických podmínek. Teplomilné zeleniny jako okurkycelerrajčata až v druhé polovině května. Podmínkou úspěšného pěstování zeleniny je zdravá, silná a ne příliš vytažená osázením. Zeleninu vysazujeme buď během zamračeného počasí, krátce po dešti nebo v podvečer za teplého slunečného počasí. Podle druhu zeleniny vysazujeme rostliny do řádků, do hnízd nebo do čtvercového, či jehlicovité sponu. Během vegetace se vyskytují na zelenině choroby a škůdci, kteří ji znehodnocují. Z hlediska zdravé výživy by se měly chemické přípravky používat co nejméně. Z hlediska prevence se používá před setím moření semen a zejména dezinfecia půdy. Nejlepší čas na sběr zeleniny je brzy ráno, případně večer, abychom omezili na nejnižší možnou míru její vadnutí.

Zpracování zeleniny

Biologickou hodnotu zeleniny bychom neměli snižovat nesprávnou kuchyňskou úpravou. Najplnohotnejší je vždy zelenina čerstvá, třeba dbát i na její vhodné uskladnění před konzumací, případně následné zpracování, či její uchování. Není vhodné ji dlouho udržovat v nevhodných podmínkách. Při jejím zpracovávaní ji krájet a strouhat v zásadě nástroji z nerezové oceli nebo plastů. Vařit by se neměla v hliníkových a železnýc
h nádobách dlouhou dobu, případně pomalu se zahřívat a smažit. Nejefektivnější zpracování zeleniny je její dušení.

 

Zeleninu můžeme grilovat, dusit, zamrazovat, zapékat nebo jíst jen tak čerstvou... :))

 


Zeleninu uskladňujeme pro vlastní spotřebu na zimu ale i na  jaře. Podle možností na uskladnění používáme sklep a pařeniště. Optimální teplota pro uskladnění ve sklepě je 1 - 4 C při vlhkosti zhruba 90%.

Čerstvá zelenina z vlastní úrody je bezkonkurenční, proto si vyberte z naší nabídky kvalitní osivo a semena určená pro velkoodběratele jako i pro drobné pěstitele - milovníky domácí zeleniny. Všechny námi dodávané osivo a semena se nacházejí v prvotřídní kvalitě a pocházejí od ověřených kvalitních českých výrobců.

Náš e-shop nabízí semena různých druhů zeleniny zařazených do jednotlivých kategorií jako jsou:

  •     Cibulová zelenina
  •     Kořenová zelenina
  •     Plodová zelenina
  •     Listová zelenina

 

Zvláštní kategorie tvoří kategorie BIO zelenina - zelenina v biokvalitě a dvě další:

  •     Papriky osivo
  •     Rajčata osivo


V nabídce zeleniny můžete najít semena běžné zeleniny jako jsou semena mrkvi, petržele, kedlubny, celeru, cibule, červené řepy, ředkvičky, hrachu, bobu, brokolice, zelí, kapusty, salátu, kopru a dalších. Některé z nich nabízíme jako novinku iv biokvalitě, která tvoří samostatnou kategorii. Námi nabízené bioosiva splňují ty nejvyšší požadavky na výrobky z bioprodukce. V naší nabídce při konkrétních produktech naleznete i krátké charakteristiky prodávaných semen a osiv rostlin, jejich využití pro plnohodnotný život a zdraví člověka a zároveň základní informaci o postupu při jejich pěstování.