Rukola - velmi oblíbená listová zelenina

Snažíte se být vůči svému zdraví zodpovědní? Pokoušíte se nemlsat a zařazovat do svého jídelníčku stále častěji zeleninu, ovoce a další prospěšné potraviny? Základem vitality a neochvějné lidské stability je obranyschopnost. 

Snažíte se být vůči svému zdraví zodpovědníPokoušíte se nemlsat zařazovat do svého jídelníčku stále častěji zeleninuovoce  další prospěšné potravinyZákladem vitality neochvějné lidské stability je obranyschopnost.To jako je naše tělo vyzbrojené proti nežádoucím okolním vlivům určujejak často se bez povšimnutí vypořádáme s nejrůznějšími viryRukola je jednou z předních položek na cestě za plnohodnotným životem plného síly bezedné energie.

 

Odkud se vůbec rukola vzala?

Tato zelená kráska pochází z Apeninského poloostrova a získala si miliony pravidelných konzumentůV české vlasti se pomalu dostává do širšího podvědomí a to je jedině dobřePokud jste rukolu ještě neokusilitak to můžete nyní napravit. Pro svou specificky štiplavou chuť jde o nezaměnitelný druh brukvovité rostlinykterá našla své uplatnění jako přísada do mnoha salátůZa pradávných dob se rukola využívala i v oblasti intimních chvilek jako sexuální stimulátor.

Ve svém domácím italském prostředí na ní nedají dopustit a zdobí nejednu těstovou placku za druhou. Své místo si získala i ve francouzské nebo řecké kuchyni. Rukola může na první pohled připomínat listí nám známých pampelišekU nás je k dostání v každém větším obchodním řetězcibohužel za mnohonásobně vyšší cenunež v jižních státech. Nejlevnější a zároveň nejchutnější rukoly docílíte vlastním vypěstovánímZkuste si ji zasadit doma v kteroukoli roční dobu a vzejde vám krásná rostlina plná vitamínů a minerálů. V rukole se nacházejí velmi prospěšné látkykteré náš lidský organismus potřebuje.

 

Rukola jako prevence proti rakovině

Rukola je zelenina příbuzná brokolici, ředkvičky, kapustě nebo kedluben, které také patří do čeledi brukvovitých. Tato skupina zeleniny je bohatá na isothyokyanáty s antikancerogenními účinky. Pojídáním této vynikající pochutiny snižujete výskyt rakoviny a preventivní chráníte své tělo před napadením. Porovnáme-li rukolu s ostatní listovou zeleninou, tak jde o absolutního vítěze v porovnání obsahu vitamínu C a beta karotenu. Dokonce se doporučuje její konzumace s příchodem jara, protože příznivě působí na psychický stav a únavu těla. Pokud se u vás vyskytnou zažívací obtíže, zkuste ochutnat odvar z kořene a zbavit se tak tohoto neduhu velmi příjemnou formou. Pročišťuje krev a zbavuje játra toxických látek. Zařaďte do svého jídelníčku kousek přírodní esence a odrazí se to na zlepšení zdravotního stavu. Važte si svého těla a poznejte mocnou sílu rukoly. Ozdobte si rukolou salát a vychutnejte si tu slastnou chuť. Nejlépe chutná čerstvě utržená.

 

Jemná pikantní chuť

Rukola se nedá s ničím splést. Má typicky palčivou příchuť. Nemělo by se to s ní přehánět. Dříve ji používejte jako malé zpestření salátové mísy. Pokud se s rukolou seznamujte, tak začínejte pozvolna a pomalu zvyšujte množství. Sice jde o salátovou zeleninu, ale to neznamená, že se nenajdou další jídla, které po rukole přímo volají. Přidejte si ji do rizota nebo těstovin a poznejte další dimenzi nových chutí. Pro děti je v syrové, čerstvě utržené podobě nevhodná. Připravte ji podobně jako špenát a můžete ji bezstarostně podávat i těm nejmenším strávníkům.

 

Pěstování

Zkuste si tuto krásnou rostlinu vypěstovat doma a poznejte chuť čerstvě utržené. Nenechte se o tento jedinečný gurmánský zážitek připravit a zasaďte středozemní zeleninu ještě dnes. Připravte ji písčité jílové podloží, ve které se jí bude dařit ze všeho nejlépe. Venku rukolu ji můžete viset od dubna do září. Ne, že by neměla ráda vodu, ale buďte opatrní, abyste ji zbytečně nepřelévali. Snažte se jim jasně vytyčit směr a sázejte je bezvýhradně do řádků s 15 cm rozestupem. Semena můžete vsadit do pouhopouhé centimetrové hloubky. Do salátu si odtrhněte mladé a čerstvé listy, ty starší si nasušte a používejte jako sypké koření.

 
Skvělé typy z kuchyně

Šťouchané brambory - Díky hrubě nasekané rukoly a kousku másla můžete vytvořit zcela unikátní bramborovou přílohu ke kachně nebo pečenému králíkovi. Přidejte ještě lžíci olivového oleje a nebude to mít chybu

Květáková polévka - Pokud máte rádi květáková polévka a dopřejete si její vydatnou chuť, tak ji obohaťte o několik rukolových lístků. Květák a rukola se skvěle doplňují. Vhoďte ji do hrnce až na konec a už nevařte.