Bazalka - voňavá bylinka a účinný lék

Bazalka - voňavá bylinka a účinný lék

Bazalka je oblíbené voňavé a léčivé koření, která se běžně pěstuje a využívá v našich domácnostech. Používáme ji v kuchyni na dochucování jídel, k přípravě světoznámého italského pesto, ale i jako léčivo na uvolnění všech druhů křečí.

Bazalka - voňavá bylinka a účinný lék

Bazalka je oblíbené voňavé a léčivé koření, která se běžně pěstuje a využívá v našich domácnostech. Používáme ji v kuchyni na dochucování jídel, k přípravě světoznámého italského pesto, ale i jako léčivo na uvolnění všech druhů křečí.


Královská bazalka

Bazalka pravá (lat. Ocimum basilicum) je jednoletá dekorativní rostlinka se specifickou vůní, která dorůstá do výšky 30-60cm. Lidově jí říkáme Basilika nebo bazalienka. Samotné slovo bazalka pochází z řeckého slova basileus, což v překladu znamená král.


Pocházela z Indie a lidé ji znají už od starověku. První zmínky o bazalce najdeme v sanskrtského literatuře a Hippokratových spisech. Pěstovala se i v jižní Asii, Persii a Africe. Věnce z pravé z bazalky byly nalezeny ve starověkých hrobkách faraonů. Údajně bazalka vyrostla kolem Ježíšova hrobu po jeho zmrtvýchvstání, proto z ní některé ortodoxní církve připravují posvátné vody a květináče s ní umísťují k oltářem. Lidé využívali zejména její léčivé účinky na posílení žaludku, zvýšení chuti k jídlu, při žaludečních infekcích, nadýmání, na zmírnění kašli, na uklidnění nervů a jako prostředek při bodnutí hady a štíry. Mnohé národy považovaly bazalku za posvátnou, představovala pro ně symbol lásky a ochrany a zároveň doprovázela zemřelé duše na cestu do ráje. Na Haiti je bazalka zasvěcena bohyni lásky Erzulii. Do Evropy se bazalka rozšířila později, až v 16.století. Její používání zpopularizovala francouzská a italská kuchyně. V italské kuchyni platí zásada, že kde jdou rajčata, tam jde bazalka. V současnosti známe několik druhů, které se od sebe liší tvarem, velikostí a barvou listů a květů. Je přímo stvořená pro pěstování v interiéru, kde je její pěstování v poslední době v našich končinách velmi rozšířené.

 

 

Pěstování bazalky

Bazalka je jednoletá teplomilná a světlomilná rostlinka keříčkovitý vzhledu. Pěstujeme ji ze semen, které vyséváme do pařeniště v průběhu března - dubna. Semena můžeme vysévat 2x do roka - na jaře a na podzim. Semena vyklíčí v průběhu 8-14dní. Nesnáší mrazy, proto předpěstované rostlinky bazalky při jarním výsevu vysazujeme přímo na záhon až v průběhu května - června do vzájemné vzdálenosti 30cm. Mezitím můžeme malé rostlinky umístit na medzistanovište, např. do jogurtových kelímků. Bazalka má ráda výživné písčité půdy, slunečné a teplé stanoviště (ne však přímé slunce) a dostatek vláhy. Sázíme ji do větších květináčů (kětináče)Rostlinku bazalky poléváme v dopoledních nebo odpoledních hodinách, nikdy ne večer. Během velmi teplých dnů můžeme její listy rosit. Stanoviště chráníme před větrem. Nejintenzivnější chuť a aroma mají listy bazalky těsně před kvetením. Nať bazalky je nejchutnější v červenci. Rostlince pomůže, když jí seřízneme vrchol, více se rozvětvuje a je hustší. Listy ořezávat během července - září v odpoledních hodinách. Mladé lístky bazalky otrhávat kdykoliv. Její starší listy mají ostřejší chuť. K sušení sbíráme rostlinku bazalky během kvetení a po jejím usušení ji promnout. Kvete bílými až načervenalé kvítky. Po odkvětu je vhodné keř bazalky seříznout na velikost 5-7cm a rostlinka opět obroste. Úrodu můžeme sbírat i třikrát do roka. Bazalka vytváří hnědé plody, které se nazývají tvrdky. Rostliny sušíme při teplotě 35-40 C. Při uskladnění bazalky dbáme o tom, aby byla uložena na tmavém místě v uzavřené a vzduchotěsné nádobě.

 

Bazalka v kuchyni

Používá se jako koření na dochucení a na výzdobu hotových jídel a salátů. Zajímavostí je, že bazalka tepelnou úpravou neztrácí léčivé látky. Do vařených jídel ji přidáváme těsně před dovařením. Její užívání je rozšířeno v italské kuchyni na přípravu známého bazalkového pesta. Bazalka vynikne při přípravě těstovin, makaronů, ale i kuřecího masa. Vůně bazalky se výborně doplňuje s česnekem. Výtečně chutná salát připravený z rajčat, pokapaný olejem a ochucených právě bazalkou. Je součástí bylinkových octů. Velmi dobře obohacuje jídla z dýněfazole a hub.

 

 

Bazalka - účinný lék

Bazalka pomáhá na uvolnění křečí různého původu, působí při nadýmání a tím, že dráždí žaludeční šťávy vyvolává chuť k jídlu. Blahodárně působí při bronchitidě, kašli, tuberkulóze a při onemocněních dutiny ústní. Mírně zvyšuje hodnoty krevního tlaku a zlepšuje srdeční činnost při onemocněních myokardu. Bazalka podporuje tvorbu mateřského mléka. Působí léčivě na hnisavé a špatně hojící se rány. Pokud člověk trpí častěji křečemi, měl by pít preventivně denně šálek čaje z bazalky. Při zánětech uší u dětí připravíme z listů bazalky čerstvou šťávu, kterou kapeme do oušek. Rozdrcené vysušené lístky vložené do nosu pomáhají při rýmě. Při přípravě čajů ji kombinujeme s mátou, fenyklem, kmínem nebo heřmánkem.


Odvar z bazalky

Připravujeme z ní odvar a to tak, že 1 polévkovou lžíci sušené bazalky přidáme do 300ml vody a povaříme zhruba 10minut. Následně necháme louhovat 30minut. Takto připravený odvar se užívá 3x denně po 100ml, vždy po jídle. Pijeme ho hlavně při horečce a při onemocněních močového ústrojí.

Bazalka - součást kosmetických přípravků

Rostlinku bazalky využívá i kosmetický a voňavkářské průmysl. Je součástí mýdel, kosmetiky pro ošetření těla ale i součástí parfémů. Čerstvé listy bazalky si můžeme přidat i do domácího koupele.

 

Tip: Vyzkoušejte také bazalku citrónovou, je to výborný pomocník při dochucování jídel ;) 

 


Bazalka je koření s trpkou vůní připomínající hřebíček a pikantní chutí díky obsahu éterických olejů, tříslovin a hořkých látek. Její silice můžeme využít iv aromaterapii. Je jednou ze složek kari koření