Fazole na zahradě

Fazole na zahradě

Fazole jsou luštěninou mnohými opovrhovanou i mnohými milovanou. Pokud jste se vrátili z dlouhodobějšího pobytu v Anglii a fazole v rajčatové omáčce nemůžete ani vidět, protože jste je jedli téměř každý den a skoro ke všemu, nepropadejte skepsi. Dobře upravené fazolky z vlastní zahrádky mají zcela jinou chuť, která jistě stojí za vyzkoušení. Nebojte se pěstování fazolí - je to docela jednoduché a výsledek vás určitě příjemně překvapí..

Fazol obecný (Phaseolus vulgaris) je jednoletou keříčkově či popínavě rostoucí rostlinou. Náleží do čeledi bobovitých rostlin. Původní domovinou je střední a jižní Amerika. Ze svých objevných cest ho do Evropy přivezli v 15. století Španělé.

 

U popínavých odrůd se stonek nevětví a má neukončený růst. Keříčkové odrudy fazolí se větví a mohou dosahovat výšky až 1 metr. Listy jsou trojčetné, složené z jednotlivých srdčitých listů. Květy jsou pětičetné, konkrétní barva, velikost i tvar závisí na odrůdě. Plodem jsou lusky v nichž se nachází semena označovaná jako fazole.

 

Podle čeho vybírat semínka fazole

Již při výběru semen je nutné vědět, k jakému účelu budou sloužit. Ano, fazole obecné se mohou pěstovat z mnoha různých důvodů. Kromě toho, že jsou zásobárnou důležitých vitamínů a minerálů např. draslíku, vápníku, fosforu, horčíku a jódu, plní na mnoha zahradách funkci okrasnou a stínící. Pokud pěstujete fazole kvůli sklizni plodů, myslete na to, jestli budete využívat suché plody nebo spíše mladé lusky fazolí.

 

Fazole pěstované pro suchá zrna se sklízejí až jsou lusky zcela suché, naopak lusky se otrhávají již ve stádiu tzv. mléčné zralosti. Lusky těchto "zeleninových" odrůd jsou tenčí, jemnější a křehčí. Nemají vnitřní silnou blánu a obvodová silná vlákna. V kuchyni se používají k přímé spotřebě, zamražení či k naložení do nálevu. "Luštěninové" odrůdy mají větší a širší lusky. U fazolí pěstovaných pro zkrášlení zahrady je důležitým faktorem délka jejich stonků a výrazná barva květů. 

 

Téměř vždy se jedná o některou z odrůd pnoucích fazolí, jejichž délka může dosáhnout až 5 m. Tyto odrůdy sice vstupují do plodnosti o něco později, zato však můžete pravidelně sklízet mladé lusky až do podzimu. Záhon keříčkových fazolí není tak dekorativní, ale má výhodu rychlejšího nástupu plodnosti, plodů je více a zrají v kratším časovém období, proto jsou méně náchylné na různé choroby a škůdce. 

 

Druhy fazolí

    • Je to například keříčková fazole Maxi (Phaseolus vulgaris L., Maxi). Tato odrůda fazole má velké kulaté lusky.

 

    • Dalším zástupcem je keříčková fazole Divara (Phaseolus vulgaris L., Divara). Jedná se o vysoce užitkovou odrůdu s dlouhými lusky vhodnými k hlubovému zmražení. 

 

    • Keříčkový fazol odrůdy Primavera (Phaseolus vulgaris L., Primavera) je vysoce užitkovou odrůdou se sytě zelenými lusky. 

 

    • Keříčkovou odrůdou odolnou vůči chorobám je Negra (Phaseolus vulgaris L., Negra) kvetoucí fialovými květy. Plody jsou černé barvy. Rostlina tvoří vzpřímený, pevný keř. 

 

    • Zlatožluté lusky vyčnívají z bohatých listů keříčkové odrůdy Golden Teepee (Phaseolus vulgaris L., Golden Teepee). Dají se snadno sklízet a bývají označovány jako tzv. "šťastná odrůda". 

 

    • Zlatožluté lusky má i odrůda Golddukat (Phaseolus vulgaris L., Golddukat). Lusky jsou bez vláken, proto jsou vhodné pro zmrazení. 

 

    • Stejnou barvu lusků má i odrůda Neckargold (Phaseolus vulgaris L., Neckargold). Jedná se však již o odrůdu popínavou. Má dlouhé, plné, masité zelené lusky neobsahující vlákna, je tudíž vhodná ke zmrazení. 

 

    • Dlouhé, plné, masité, zelené lusky má odrůda Neckarkönigin (Phaseolus vulgaris L., Neckarkönigin). Díky šlechtění nemá vlákna a je vhodná k mražení.

 

    • Zástupcem okrasných odrůd je fazol šarlatový (Phaseolus coccineus L., Rotblühende) s robustním vzrůstem a množstvím šarlatových květů.  Je vhodný pro pokrytí plotů. 

 

    • Alternativou s bílými květy, bílými klíčky a lahodnými bílými plody je fazole nádherná (Vicia faba L., Dreifach weiße). Na plotě velmi pěkně vypadá kombinace obou barev těchto okrasných fazolí.

 

 

Pěstování fazolí

Fazole obecné jsou na pěstování celkem nenáročné rostliny. Ke zdárnému růstu přispívá dostatek teplých a slunečních dní s teplotou okolo 22 °C. Vhodnou půdou je lehká až středně těžká zem s neutrálním pH v rozmezí 6 - 7. Půda nesmí v období klíčení a při nasazování lusků přeschnout. Ideálním stanovištěm je místo s dopoledním sluncem či polostín. Semena vysévejte přímo na záhon v období května až června. Vždy až v době, kdy nehrozí mrazy.

 

Keříčkové fazole se vysévají ve vzdálenosti 30 cm - 50 cm, jednotlivé řádky jsou od sebe vzdáleny cca 40 cm. Pnoucí fazole se sadí ve sponu cca 80 cm x 70 cm. Do jedné jamky zasaďte 3 - 6 kusů semen. Aby se fazole mohla pnout, nesmíte k ní zapomenout zapíchnout dostatečně dlouhou a pevnou tyčku nebo nějakou jinou oporu. Okrasné fazole se sadí stejně jako fazole pnoucí, jen je místo na záhon nasaďte na místo, které chcete ochránit od zvědavých pohledů kolemjdoucích. Aby fazole dobře prospívaly, můžete je přihnojit. Vhodné jsou zejména NPK hnojiva s nízkým poměrem dusíku (NPK hnojiva).

 

Choroby a škůdci fazolí

Fazole obecné nejsou nijak zvlášť náchylnou rostlinou,  přesto se může stát, že zejména popínavé druhy fazolí, nějaký škůdce či choroba napadne. Nejčastěji vyskytujícími jsou antraknóza, květilka všežravá a zrnokaz fazolový. Jistě vás zajímá, jak se jednotlivé choroby či škůdci projevují a jak s nimi účině bojovat.

 

    • Antraknóza se v první fázi projevuje hnědými skvrnami na mladých luscích a v druhé fázi žlutohnědými či červenohnědými skvrnami na zrnech. Proti této houbové chorobě se bojuje svědomitým úklidem zbytků sklizených rostlin a včasnou likvidací nesklizených rostlin ještě před příchodem zimy.

 

    • Květilka všežravá je v první fázi larva požírající děložní lísky ještě v půdě, čímž poničí vegetační vrchol rostliny a v druhé fázi se z larvy po 2 - 4 týdnech vylíhne hmyz. Tomuto škůdci lze předcházet výsevem ošetřených semen až za teplého počasí a změnou stanoviště (nevysévejte fazole na stejné místo jako minulou sezónu).  Na vylíhlý hmyz použijte chemický postřik např. Karate Zeon určený na savý a žravý hmyz.

 

    • Zrnokaz fazolový je brouk kladoucí vajíčka na lusk a jeho larvy se prožerou do zrn v nichž se zakuklí a po vylíhnutí požírá uskladněná zrna. Prevencí proti napadení tímto broukem je opět každoroční změna stanoviště, uklízení pozůstatků sklizených rostlin a uskladnění sklizených fazolí v mrazícím boxu v němž při teplotě - 18 °C zrnokaz spolehlivě zahyne. V případě, že na rostlinách fazolí najdete mšice či svilušky, ošetřete je chemickým přípravkem určeným na savý a žravý hmyz

 

Jak na fazole v kuchyni

Suché plody fazolí před kuchyňskou úpravou namočte přes noc do vody a druhý den je uvařte do měkka. Pokud chcete, aby zelené fazolové lusky zůstaly mírně křehké, tak je před úpravou spařte horkou osolenou vodou a propláchněte je vodou studenou. Při zařazení fazolí do jídelníčku se můžete setkat s nadýmáním, ale při pravidelné konzumaci si tělo začne vytvářet enzym, který nadýmání zamezí. Odvar ze zelených sušených lusků bez semen se používá jako podpůrný prostředek při léčbě lehčích forem cukrovky. Aglutiny mají močopudné účinky. 

 

Konzumace fazolí pomáhá snižovat krevní tlak, udržuje optimální hladinu cukru v krvi. Fazole jsou významným zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, mají vysoký obsah aminokyselin, fytosterolů, flavonoidů a glykosidů, díky čemuž pomáhají zlepšovat náladu.

 

 

Nebojte se fazolí, zpestří Váš jídelníček i zahradu!