Ibišek jedlý neboli okra

Ibišek jedlý neboli okra

Bamija, gombo, okra-mluvíme o ibišku. Ibišek okrasný keř nebo pokojovka?

Většina z nás zná ibišek jako okrasný keř nebo pokojovou rostlinu. Do rodiny ibišků patří ale také ibišek jedlý, syn. proskurník jedlý (Hibiscus esculentus, syn. Abelmoschus esculentus) z čeledi slézovité (malvaceae), který stojí za to si vypěstovat. Jméno ibišek nese podle egyptského ptáka ibise a  z řeckého iskó znamená připodobňuji, cítím. Druhy ibišku: Ibišek syrský, Ibišek zahradní, Ibišek dřípený, Ibišek čínský, Ibišek bahenní atd...

 

Je to jednoletá teplomilná bylina s krásnými žlutými květy s červeným okem uprostřed. Tyto květy jsou oboupohlavné a vyrůstají v úžlabí listů. Je to mohutná rostlina, chlupatá lodyha může dorůst do výšky až 3 metrů. Velké listy jsou uspořádány střídavě, jsou dlanitého tvaru s 5-7 zubatými úkrojky. Plodem je jedlá 6-20cm dlouhá kuželovitá tobolka, podélně brázditá, která může obsahovat až 60 semínek.

 

Původ a alternativní názvy:

Původ tohoto ibišku není přesně znám. Jeho domovinou může být Afrika nebo Indie. Pěstuje se hlavně v tropických a subtropických oblastech, kde se s ním můžeme setkat i pod jinými názvy. Okra, (takto se říká ibišku jedlému v Africe a Americe), gombo (takto je nazýván ve španělsky mluvících zemích), bamija (v balkánských zemích a Turecku), bhindi (ho nazývají obyvatelé Indie).

 

Pěstování ibišku

Ibišek jedlý má rád slunné a teplé stanoviště, chráněné před větrem .V našich klimatických podmínkách ho můžeme úspěšně pěstovat ve sklenících nebo fóliových krytech. Kdo nemá zahrádku, a přesto by se chtěl pokusit o vypěstování tohoto netradičního druhu ibišku, může ho zkusit vypěstovat i na balkóně. I to bude dobrou volbou. Rostlinky si můžeme předpěstovat i doma za oknem. Semínka vyséváme koncem února až během března do malých květináčků a zajistíme teplotu nejlépe nad 20 stupňů celsia. Klíčení semínek urychlíme, když je namočíme před výsevem na 24 hodin do vody. Koncem května, kdy už nehrozí nebezpečí přízemních mrazíků, můžeme předpěstovanou sadbu umístit na trvalé stanoviště. Půda pro výsadbu by měla být humózní, hlinitopísčitá, dobře propustná. Pěstební nároky tohoto druhu ibišku by se daly přirovnat k pěstování skleníkových okurek. Protože rostliny hodně narostou, je dobré je vyvazovat k tyčkám nebo jim jinak zajistit oporu. Sázíme je od sebe ve vzdálenosti alespoň 60cm, a když jim i ve výšce 60cm vyštípneme vegetační vrchol, podpoříme jejich větvení a keříčkovitý vzrůst. Pravidelně a dostatečně zaléváme. Pomocí mulče, který nasteleme kolem rostlin, zajistíme více vláhy a zároveň zamezíme růstu nežádoucího plevele.

 

Ibišky nám porostou lépe, když jim zajistíme živiny díky hnojení. Přihnojovat můžeme co 14 dní minerálními kombinovanými hnojivy nebo tekutými hnojivy organického původu. Vhodná je kapka na ibišky a oleandry 500ml (vhodný přípravek), ta se aplikuje pomocí zálivky na povrch půdy.

 

Sklizeň plodů:

Za dobrou péči nás rostlinky odmění svými plody, kdy během vegetačního období vytvoří 4-6 tobolek. Ty se sklízí ještě nezralé, mladé, nejlépe 5. den po odkvětu, kdy jsou ještě křehké, uvnitř jsou dužnaté a slizovité, dlouhé asi 6cm, uvnitř ještě bez semen.

 

Užití:

Plody mají široké uplatnění v kuchyni. Lze je konzumovat uvařené nebo i syrové.Ze syrových můžeme připravit lahodný salát, vařené se přidávají do polévek a jako příloha k hlavním jídlům, zejména masitým nebo smaženým. Aby plody po uvaření nebyly slizké, předem je pokapeme šťávou z citrónu  a necháme chvilku odležet. Když budeme plody připravovat smažením, nožem odstraníme špičky a stonky plodů  a stejně jako květák je před smažením 10 minut povaříme v osolené vodě. Dobře osušíme a smažíme dokřupava. Ze semen ibišku se též v kuchyni používá i vylisovaný olej nebo si sami můžeme připravit náhražku kávy, když zralá semena opražíme a umeleme.

 

Chceme-li plody zachovat pro další použití, vhodné je mražení, sušení, nebo konzervování  v kyselém nálevu.

 

Okra je dietní potravina, má nízkou energetickou hodnotu, obsahuje množství vitamínů, z toho vysoký obsah vitamínu C, vitamíny skupiny B, vitamín A, kyselinu listovou. Také obsahuje hořčík, vápník, železo, draslík, mangan, vlákninu, bílkoviny a sacharidy.  Příznivě působí na zažívací trakt.

 

Recept na závěr:

Zapékaná musaka z okry

500g tobolek okry, 2 lžíce másla, 2 lžíce octa, středně velká cibule, olej, 2 vejce, 125ml mléka (půl šálku), sůl

 

Postup:

Nejdříve mladé tobolky okry uvaříme v lehce okyselené vodě a po uvaření scedíme a necháme okapat. Polovinu tobolek vložíme do zapékací mísy, posypeme na oleji osmaženou cibulkou, překryjeme další vrstvou okry a vložíme do trouby zapékat. Po 5 minutách přelijeme rozšlehaným vajíčkem v mléce  a dále pečeme dozlatova. Hodí se konzumovat jako předkrm před hlavním jídlem nebo dezert.

 

Přejeme dobrou chuť :)