Kozlíček polní - zelenina na vzestupu

Kozlíček roste na polích, u cest, ale ten doma vypěstovaný chutná nejlépe...

Kozlíček polní (Valerianella locusta) je drobná jednoletá nebo ozimná rostlina. Lodyha je 10 - 45 cm vysoká, vidlicovitě dělená, rýhovaná. Listy jsou jednoduché, celokrajné, tvořící u země listovou růžici. Ve vyšších patrech jsou úzce podlouhlé až čárkovitě kopinaté. Někdy mají v dolní části 1 - 2 páry zubů. Květy jsou drobné, nenápadně bělavě nebo modře zbarvené. Tvoří husté, mnohokvěté a svazečkovité vidlany. Kozlíček je odolný vůči mrazu. Domovinou je oblast kolem Středozemního moře, odkud se rozšířil téměř po celé Evropě, na Kavkaz, do Přední Asie, severní Afriky i do severní Ameriky. V přírodě roste kozlíček na polích, u cest, v zahradách, na mezích i v příkopech. Pro konzumaci byly vyšlechtěny zahradní odrůdy, které jsou chutnější. Nejčastěji pěstovanou zahradní odrůdou je Deutscher. Jedná se o nenáročnou listovou zeleninu, která se pěstuje pro oválné listy tvořící přízemní růžici. Vyžaduje lehčí hlinité, dostatečně vlhké půdy. Dobře přezimuje. Kozlíček polní je znám i pod alternativním názvem kozlíček polníček. V lidovém názvosloví je možné se setkat s pojmenováním divoký kmín, polní salát, jarní salát, salátek, peruna či teruna. 

Pěstování kozlíčku polního

Zahradní kultivary kozlíčku polního jsou nenáročné rostliny jak na klimatické, tak i na půdní podmínky. Lépe však roste v lehčích hlinitých půdách s dostatečnou vlhkostí. Vyhovuje mu spíše kyselé a zásadité pH půdy. Kozlíčku můžete dopřát plné slunce. Semínka se vysévají v řádcích vzdálených od sebe asi 15 cm. Výsev lze provádět vícekrát do roka. Jarní výsev probíhá v únoru až březnu. Další výsev je vhodné provést v červenci až v srpnu. Zabezpečíte si tak přísun kozlíčku v podzimní sklizni. Pro přezimování se kozlíček vysévá začátkem září, sklízet se pak může až do března, kdy začne vybíhat do květu. Vysévat semena v teplejších měsících (duben - červen) není účelné, neboť rostliny by měly tendenci brzo vybíhat do květů. 

 

Léčivé účinky a využití kozlíčku polního

Kozlíček polní je pěstován jako salátová zelenina. Má mírně nahořklou chuť, která někomu připomíná oříšky. Díky této zvláštní chuti si u nás zatím nenašel mnoho příznivců, což je velká škoda. Tato salátová zelenina obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Listy obsahují 1,5 x více vitamínu C než citróny, v hojném množství se vyskytuje provitamín A, vitamín E, kyselina listová, rutin a vitamíny skupiny B. Kozlíček by neměl chybět v jídelníčku lidí se srdečními problémy, náchylností k angíně pectoris a srdečnímu infarktu, protože obsahuje velké množství hořčíku, který brání nadměrnému přílivu draslíku do buněk (např. do srdečního svalu). Nezanedbatelnou úlohu hrají také stopové prvky železa obsažené v listech. Železo je součástí červených krvinek, které dopravují buňkám životně důležitý kyslík. Železem dobře zásobený organismus lépe odolává bakteriím, virům a plísním. Jeho nedostatek se projevuje únavou, malátností a nesoustředěním. Konzumace kozlíčkupomáhá  zvyšovat odolnost proti stresu, má uklidňující vliv na nervovou soustavu a celkově posiluje duševní vitalitu. Je vhodný při redukčních dietách a pro svůj vysoký obsah kyseliny listové je příznivým doplňkem stravy v těhotenství. Jeho konzumace se doporučuje i při nemocech ledvin. Kozlíček se jí téměř výhradně čerstvý. Lístky se pouze properou ve studené vodě, zvadlé či žluté lístky se odstraní. Abyste se zbavili veškeré zeminy, odřízněte kořínky. V lednici lze polníček uchovávat až 3 dny. Navlhčený polníček vložte i s kořínky do misky, přikryjte ho navlhčeným papírem a misku přetáhněte potravinovou fólií. Takto polníček neztratí svou chuť i vůni.  Pokud budete ochucovat salát z kozlíčku dresinkem, přelijte ho až těsně před podáváním, aby salát neslehl a nepouštěl zbytečně šťávu. Tepelně se kozlíček upravuje stejně jako čerstvý špenát. 

 

Připravte si něco na zoubek z vypěstovaného kozlíčku

 

Recepr na vynikající  salát z kozlíčku se slaninou a toastem. 

Pro 4 porce budete potřebovat:

 

  • 200 g tenkých plátků anglické slaniny
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce jemného vinného octa
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • špetka cukru
  • 3 lžíce ořechového oleje
  • 2 plátky toastového chleba
  • 1 lžíce másla
  • 200 g kozlíčku

 

Připravenou slaninu nakrájejte na jemné nudličky, opečte na rozehřátém oleji a vyjměte z pánve. Vyškvařený tuk rozřeďte vinným octem a tekutinu slijte do misky. Přidejte citrónovou šťávu, sůl, pepř, cukr a 2 lžíce vody. Vše dobře zamíchejte. Potom přidejte ořechový olej. Toastový chléb zbavte kůrky a nakrájejte na kostičky. Opečte ho na rozehřátém másle. Kozlíček očistěte a omyjte v míse s vodou. Umytý polníček zalijte zálivkou, posypte slaninou a opečeným chlebem. 
 
Dobrou chuť! :)