Mangold na zahradě

Mangold na zahradě

Mangold je nejen velmi zdravý, ale na zahrádce působí velmi dekorativním dojmem...

Mangold (Beta vulgaris subsp. cicla) je dvouletá cizosprašná rostlina. V prvním roce ze země vyrůstá růžice velkých vzpřímených listů podlouhlého tvaru. Listové řapíky jsou zdužnatělé, křehké a šťavnaté. Barva čepele řapíku může být světle i tmavě zelená, červená či fialová v závislosti na odrůdě. Ve druhém roce z růžice vyrůstá více než metr vysoký stonek s latou květů a později s velkým množstvím semen. Mangold je blízkým příbuzným řepy. Jsou známy dva typy mangoldu - mangold listový (Beta vulgaris var. vulgaris) a mangold řapíkatý, znám i pod názvem chřestový (Beta vulgaris var. flavescens). Mangold listový vytváří mnoho listů s úzkými dlouhými řapíky a hladkými nebo zkadeřenými listovými čepelemi. Mangold řapíkatý má mohutné, podélně rýhované, široké řapíky o tloušťce 30 mm a více. Listové čepele jsou silně žebernaté. Domovinou mangoldu je Středomoří. Díky starým Římanům se pěstování této rostliny rozšířilo do střední a severní Evropy. Ve středověku se mangold dostal přes Malou Asii až na Dálný východ. Od 17. století je mangold znám i v Číně. 

Na trhu není  dostupných moc odrůd mangoldu. Nejčastěji se pěstuje odrůda Luccus. Tato listová odrůda se vyznačuje robustním vzrůstem a kadeřavými žlutozelenými listy s bílými řapíky. Je vhodný pro pěstování v běžných zahradních půdách bohatých na živiny. Dále je možné pěstovat zelený řapíkatý mangold odrůdy Large ribbed dark green nebo odrůdu Rhubarb Chard s červenými řapíky.

 

Pěstování mangoldu

Mangoldu se nejlépe daří v dostatečně vlhkým, hlubokých a výživných půdách. Sadí se v první či druhé trati pěstování. Na teplotu není náročný, nejvíce mu vyhovuje teplota v rozmezí 15 - 18 °C. Dobře však snáší i nižší tepoty a pěstování ve vyšších polohách.  Mangold se vysévá podle toho, ve kterém období ho chcete sklízet. Pro jarní sklizeň se semena vysévají  přímo na záhon v dubnu a květnu, pro podzimní a jarní sklizeň v druhé polovině léta. Schopné přezimovat jsou však i rostliny z jarního výsevu. Semena vysévejte cca 5 cm od sebe, do hloubky kolem 3 cm. Po vzejití rostlinky vyjednoťte tak, aby u listového typu byly ve sponu 30 x 20 cm a  u řapíkatého typu ve sponu 50 x 30 cm. Během léta záhon udržujte bez plevelů, pravidelně ho kypřete a zalévejte, nepřemokřujte. Mangold utvoří velké množství listů, které můžete začít konzumovat. Listy pro konzumaci se podle potřeby postupně otrhávají či ořezávají. Z metru čtverečního takto můžete během sezóny sklidit dva až tři kilogramy zelené hmoty.  Na méně vyhnojených stanovištích můžete mangold během léta přihnojit dusíkatými hnojivy.  Na podzim zbavte vybrané rostliny listů, nechte jen vegetační vrchol (srdéčko). Takto upravené sazenice založte do pařeniště, skleníku či do fóliovníku, kde budou chráněny před mrazem. V dubnu se vám za to rostlina odvděčí výbornými křehkými listy. Mangold dokáže přezimovat i na původním stanovišti, musíte ho však zakrýt listím, slámou či netkanou textilií (vhodná netkaná textilie). Aby listy nezačaly hnít, nesmíte je zakrýt úplně. Mangoldu se dobře daří v blízkosti cibule, salátu nebo keříčkových fazolí. Můžete ho pěstovat i vedle šalvěje, tymiánu, máty, kopru či česneku. Nevysazujte ho na stanoviště po řepě a ostatních kořenových zeleninách. 

 

Nemoci a škůdci na mangoldu

Mangold není příliš náchylný na nemoci a napadení škůdci (postřiky proti hmyzu). Nejčastěji vyskytujícími se škůdci jsou mšice. Postižené rostliny poznáte podle silně  zkroucených či zdeformovaných listů. Zejména na spodní straně listů bude viditelný malý hmyz - mšice. První pomocí je postřik mýdlovou vodou. Pokud tento postřik nepomůže, přistupte k chemickému postřiku např. přípravkem proti savému a žravému hmyzu Karate Zeon. Rostlinu je nutné postříkat celou, protože mravenci roznášejí mšice daleko od místa původního výskytu. Skvrny a nepravidelné čáry na listech mohou být známkou působení larvy květilky řepné. Prevencí může být přikrytí rostlin netkanou textilií (netkaná textlie) na počátku sezóny, čímž zabráníte nakladení vajíček. Poškozené listy ihned odstraňte, při rozsáhlejším napadení rostlinu postříkejte prostředkem proti savému a žravému hmyzu. Dalším škůdcem jsou slimáci (postřik proti slimákům), kteří se na listech mangoldu velmi rádi pochutnávají. Bojujte proti nim např. přípravky Ferramol, Mesurol či granulemi Vanish. Bílé fleky na listech a předčasné vybíhaní do květů bývá způsobeno nedostatkem vláhy v horkých dnech. Nevhodné je však i zalévaní nadměrnými dávkami vody či zasazením mladých rostlin do trvale zamokřené půdy - rostliny uhnijí. Hnijící kořeny pak nelze nijak zachránit.

 

Léčivé účinky mangoldu

Mangold není v našich zahrádkách příliš často pěstovanou rostlinou, což je škoda, protože má mnoho léčivých účinků.  Mangold je bohatým zdrojem vitamínu C, jehož množství však může klesnout neopatrným zpracováním. Dále obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B2, B9, B12) a vitamínu A. Z minerálních látek se v mangoldu nachází vápník, draslík, hořčík, fosfor a železo. Přítomnost železa pomáhá při pročišťování krve, konzumace se proto doporučuje při chudokrevnosti.  Protože je mangold příbuzný s řepou, obsahuje i prvek betain, který společně s dalšími složkami účinkuje proti kornatění cév, aktivuje činnost jater a brání jejich tukové degradaci. Konzumace mangoldu podporuje tvorbu a vylučování trávicích šťáv, a proto je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění. Má mírně projímavý účinek. Částečně posiluje i nervový systém.

 

Díky nízkému obsahu kalorií je vhodné ho zařadit do jídelníčku při redukčních dietách.  I když je mangold velmi zdravý, konzumujte ho s mírou. 

 

Využití mangoldu v kuchyni

Mangoldové listy se připravují podobně jako špenát, úprava řapíku nejvíce připomíná přípravu chřestu. Listy můžete podávat v syrovém stavu nebo je dusit, vařit, zapékat či smažit. Chuťově ladí se sýry a jemnou omáčkou. Mladé listy se výborně hodí pro přípravu salátů. Nejlepší jsou listy dosahující délky cca 25 cm. V této době jsou listy křehké a mají jemnou chuť. Vyzrálé listy mangoldu jsou tuhé a chuťově výraznější (nahořklé), což je předurčuje spíše k tepelnému zpracování. Mangoldovými listy připravenými na způsob špenátu můžete naplnit bramborové knedlíky či palačinky. Mangold se často zapéká se sýrem a bramborami. Podušený mangold výborně doplňuje grilované pokrmy včetně ryb. Řapíky mangoldu mají lehce ořechovou chuť. Výtečné chutnají s bešamelovou omáčkou. Lze je povařit v osolené  vodě a podávat na způsob chřestu se sýrem či se zapečenou šunkou.  Mangoldolvé listy velmi rychle uvadají, proto ho neskladujte moc dlouho.  V ledničce mohou listy vydržet v platovém sáčku až 5 dní, ale ztrácí přitom velké množství vitamínů a minerálů. Pro konzumaci nepožívejte nažloutlé a škůdci napadnuté listy.