Těší mě, já jsem RAJČE Z MĚSTA!

Těší mě, já jsem RAJČE Z MĚSTA!

Slovo rajče je odvozené od slova ráj. Proč si neudělat svůj rajčatový ráj na balkoně ve městě? Stačí pár rostlinek!

Kdo z nás by neměl rád rajčata?! Rajčata má rád téměř každý, ale už ne každý má zahradu, na které by je mohl pěstovat. Dnes se společně podíváme na pěstování rajčátek na balkonech!

Kdy se sázením začneme? Pokud chceš rostliny předpěstovat, doporučuji ti začít již dnes! Semínka je dobré vysévat již v únoru, aby byly rostliny do přesazení dostatečně silné. Jak na to jsem ti už radil ve svém průvodci https://www.pestik.cz/info/rajce. Takže kdyby byly nějaké obavy, podívej se tam a můžeme spolu začít pěstovat! Pokud si chceš sadbu raději koupit, ideální je sázet až po zmrzlých. Pěkné sazenice seženeš v zahradnictví i na trzích, avšak nic se nevyrovná pocitu soběstačně vypěstovaných rajčat.

Kam s nimi?

Ideální jsou hlubší nádoby, nebo zavlažovací květináče, velikosti a hloubky asi jako obyčejný kyblík. Můžeš také recyklovat! Ideálně staré železné či plastové kýble, klidně i prasklé. Nezapomeň, že super je také pěstovat rajčata v závěsných truhlících!

Vysazujeme!

Vzrostlé sazenice sázej do zvolené nádoby kořeny až na dno. Můžeš na dno truhlíků a nádob dát i drenáž z cihel či větších oblázků. Při vysazování umísťuj rostliny šikmo a více od sebe, aby si během růstu vzájemně nestínily. Substrátem je zasypej až po spodní listy! Nádoby je důležité umístit na slunné místo, nejlépe k jižní zdi či v jižním směru.

A co dál?

Přesazené rostlinky vydatně zalij. Zalévej co nejvíce ke stonkům – snaž se vyhnout namočení listů. Rajčata během jejich růstu pečlivě vyvazuj. U tyčkových rajčat vylamuj tzv. zálistky, aby zůstal vždy jen jeden hlavní vrchol. Kromě zálivky nezapomínej samozřejmě také na přihnojení.

Jaké odrůdy zvolit?

'Cherrola' – plody kulaté a červené s hmotností až 30 g.

'Gold Krone' - plody kulaté a žluté s hmotností okolo 20 g.

'Minigold'- plody kulaté a sytě žluté s hmotností okolo 30 g.

'Tumbling Tom' – plody kulaté, žluté nebo červené, hmotnost do 20 g.

'Vilma'- nejlepší balkonová odrůda typu cherry. Oválné a červené s hmotností až 35 g.



Jestli ještě váháš, tak neváhej a vysévej! Sezóna už začala! :) 

Tak ahoj a pěstění zdar!