Tropická annona ve vašem obýváku

Tropická annona ve vašem obýváku

Kdo jednou okusí plody annony, už nikdy neodolá - vypěstujte si toto lahodné tropické ovoce ve vašem obýváku..

Annona, známá též po českým názvem láhevník patří do čeledi láhevníkovitých rostlin (lat. Annonaceae). Annony jsou stromovité či keřovité rostliny dorůstající do výšky cca 4 - 10 metrů. Jejich domovinou je Jižní a Střední Amerika. Pro tržní účely se pěstují především na Madeiře a na Kanárských ostrovech. Existuje 100 - 150 druhů láhevníku. Nejznámější jsou annona čerimoja (lat. Annona cherimola), annona ostnitá (lat. Annona muricata), annona horská (lat. Annona montana), sonkaja (lat. Annona purpurea), annona síťkovaná (lat. Annona reticulata), annona senegalská (lat. Annona senegalensil), annona šupinatá (lat. Annona squamosa).

 

  • Annona cherimola je u nás známá spíše pod počeštělým názvem čerimoja. Tento druh annony pochází z And, roste od Kolumbie až po Bolívii v nadmořských výškách od 1000 - 2000 m. n. m. Díky tomu snáší i chladnější klima,  lze ji pěstovat i ve Středomoří. Čerimoja je opadavým keřem dorůstajícím kolem 5 - 7 metrů. Mladé větvičky jsou šedavé a jemně chlupaté. Listy jsou na spodní straně plstnaté a příjemně voní. Jsou vejčitého tvaru, celokrajné, vyrůstají střídavě. Jejich délka je 7 - 17 cm. Květy jsou jednopohlavné, želené a žluté barvy, taktéž příjemně voní. Vyrůstají z paždí listů a mají kalíškový tvar. Plod čerimoji je zelený, kulatý, na povrchu kožovitý s "promáčklinami". Plod ukrývá dužinu s velkým množstvím černých, plochých semen.
  • Annona  šupinatá (láhevník) je stromem dorůstajícím do výšky cca 6 m. Domovinou je tropická Amerika, hojně se pěstuje také v tropech na celém světě. Najdete ji například na Floridě či v jižní Číně. Tento druh annony je v tropických oblastech nejrozšířenější. Stejně jako v tropech, patří tento druh i u nás k nejčastěji pěstovaným. Plody annony šupinaté jsou známé také pod názvem "cukrová jablka".  Plody annony šupinaté jsou, jak již samotný název napovídá, šupinaté, kulovitého tvaru s průměrem až 10 cm. Uvnitř plodů se skrývá dužina, která je ve zralém stavu smetanově bílá, šťavnatě kašovitá, její chuť je jemná a sladce aromatická. Mnohými je považována za jeden z nejchutnějších tropických plodů. Při konzumaci si však dávejte pozor, neboť semena jsou ve větším množství jedovatá a šťáva z nich může při styku s očima způsobit v krajním případě až slepotu!!! Annona šupinatá kvete v březnu až dubnu zelenými či žlutými květy. Listy jsou zelené, opadavé. Tento druh si s úspěchem můžete vypěstovat i doma.
  • Annona ostnitá, známá též pod alternativním názvem guanabana či graviola je druhem láhevníku pocházejícím pravděpodobně z Antil, odkud se rozšířil do tropů celého světa. Tento druh se pěstuje pro své lahodné plody zejména v nížinných oblastech tropů. Plod annony ostnité je nepravidelného tvaru, může být až 35 cm dlouhý a vážit až 6 kg. Kožovitá slupka je rozdělena do kosočtverečnatých políček s ostnem uprostřed. Zralá dužnina je bílé barvy, vláknitě kašovité konzistence, chuťově je sladká či sladkokyselá. Z plodů se vyrábějí především nápoje. Nezralé plody se v Asii připravují jako zelenina. Listy annony ostnité jsou neopadavé, vůní připomínají černý rybíz. Tento druh není pro pěstování v naši podmínkách příliš vhodný, protože vyžaduje horké tropické podnebí, které mu nelze v našich klimatických podmínkách dopřát (skleník).
  • Annona síťovaná se často nazývá "býčí srdce" díky své krvavé barvě. Tento druh pochází z Karibiku a hojně se pěstuje ve výše položených oblastech Střední a Jižní Ameriky. Plody annony síťované jsou kulovitého tvaru, mají hladký povrch a tlustou slupku. Barva plodů je krvavě červená, ale ke konzumaci jsou plody vhodné až v době, kdy se obarví dohněda. Dužnina zralých plodů je bílá, moučnatá. S touto rostlinou se v našich podmínkách také spíše nesetkáte, i přesto je dobré si pamatovat, je semena, nezralé plody i všechny vegetativní části obsahují alkaloidy, které jsou jedovaté. Kontakt se šťávou rostliny vyvolává podráždění kůže a záněty očí!!!
  • Annona horská má svou domovinu v karibské oblasti. V současné sobě se jedná o hojně rozšířený a pěstovaný druh zejména v tropické Americe. Zřídka se s touto rostlinou můžete setkat i v Asii a Africe. 
  • Annona senegalská je africkým zástupcem lahevníku a již samotný název prozrazuje jeho původní domovinu - Senegal. Jeho drobné plody jsou tradiční potravinou v této oblasti. 
  • Annona purpurea je v domovině rozšířena pod názvem sonkaja. Její plody jsou vejčitého až kuželovitého tvaru, mohou dorůst až do délky 20 cm. Povrch plodu je chlupatý, červenohnědé barvy, hustě pokrytý kuželovitými trny. Dužnina zralého plodu je oranžová, šťavnatá, měkká a svou chutí připomíná mango. Semena jsou jako u většiny ostatních druhů jedovatá. Domovinou tohoto lákevníku je jižní Mexiko a Střední Amerika.

 

Pěstování annony

Druhy vhodnými k pěstování v našich podmínkách je annona čerimoja a annona šupinatá. Annonu je možné pěstovat i v bytě, nejvhodnějším stanovištěm je místo s dostatkem rozptýleného světla a vyšší vzdušnou vlhkostí. Přímé slunce annonám příliš nesvědčí, vhodnější se spíše polostín. V létě rostlinám prospěje letnění na zahradě či na terase. Při přemístění z vnitřních prostor postupujte opatrně a annonu adaptujte postupně, zejména na vyšší množství světla. Nevystavujte ji přímým, poledním slunečním paprskům. V zimním období umístěte annonu do chladnějšího prostředí. Vhodná je teplota v rozmezí 10 - 15 °C, pokud vám to podmínky nedovolí, zkuste annonu přemístit do nejchladnějšího, světlého pokoje v bytě, i ochlazení na cca 18 °C má na úspěšnost přezimování výrazný vliv. Annona si v tomto období odpočine a nabere sílu do další sezóny. V zimě rostliny zalévejte velmi mírně, nehnojte je. Během zimy může opadnout pár listů, to je však přirozené a na jaře opět narostou listy nové. Období opadu listů je nejvhodnější pro případný řez a tvarování. Příliš dlouhé větvičky můžete zakrátit až o jednu třetinu. Nové výhony vyrostou v místech jizev po opadnutých starých listech. Annony pěstujte v chudé, dobře propustné půdě. Přesazujte ji podle potřeby, nejlépe v období vegetačního klidu. Annona sice snese krátkodobý mírný mrazík - cca do - 2 °C, ale raději ji mrazům nevystavujte, protože by mohla nachladnout a krajním případě i uhynout. 

 

Annona se množí převážně semeny. Semena vysévejte na jaře do rašelinového substrátu, jemně je zakryjte. Výsev umístěte na světlé stanoviště bez dosahu přímého slunečního záření. Teplotu udržujte v rozmezí 25 - 30 °C. Substrát zalévejte pravidelně tak, aby byl stále vlhký, ale nesmí být přemokřený. Vhodným pomocníkem při výsevu bude miniskleník či minipařeniště, protože se vám v něm lépe podaří dosáhnout ideálních podmínek pro klíčení. Až rostlinky vyrostou do dostatečné velikosti, přesaďte je do jednotlivých květináčků. Vhodné jsou dostatečně hluboké hliněné květináče, které dokáží delší dobu udržet vláhu. První květy se na annoně objevují cca v 6 letech. Abyste se dočkali i plodů, je třeba květy opylit. Na venkovním stanovišti to může obstarat hmyz, ale jistější je opylení vlastními silami. Samčí a samičí květy na jedné rostlině nedozrávají synchronizovaně, proto při opylování přenášejte pyl ze starších květů na blizny nově rozvitých květů. Pokud bude opylení úspěšné, dočkáte se plodů, které však nemají dlouhou trvanlivost a jsou náchylné na otlaky, proto se sklízejí nedozralé a nechávají se několik dní dozrát v misce nebo na talíři.

 

Tip pro výsev

Pokud vám semínka nechtějí klíčit, dejte je před výsevem na cca 2 měsíce do ledničky. Tento proces se nazývá stratifikace semen a je v tomto případě velmi účinný a prověřený.

 

Čím je lahodný plod annony prospěný?

Plody annony obsahují velké množství sacharidů, zejména fruktózu a sacharózu. Naopak proteinů a tuků je v plodech annony velmi málo. Z vitamínů stojí za zmínku obsah vitamínů skupiny B (B1, B2, B6), protože žádné jiné čerstvé ovoce ho neobsahuje tolik jako plody annony. Neopomenutelný je vysoký obsah minerálů, zejména vápníku, fosforu, železa a draslíku.  Pro svůj vysoký energetický obsah se konzumace doporučuje zejména adolescentům, sportovcům a studentům, kteří energii využití k dosažení dobrých výsledků. Plody obsahují také rostlinnou vlákninu. Dužina má schopnost potlačovat tvorbu žaludeční kyseliny, proto se doporučuje konzumovat při zánětu žaludeční sliznice a při žaludečních vředech. Plody annony jsou velmi sytné, proto se doporučují i při léčbě nadváhy. Obsahují sice vysoké množství sacharidů, ale porce annony dodá tělu méně kalorií, než stejná porce jiného jídla.

 

 

Při konzumaci nezapomeňte dužninu přepasírovat, abyste odstranili semena, která jsou ve větším množství jedovatá!!!