Aksamitník - nenáročná a vděčná letnička

Aksamitník - nenáročná a vděčná letnička

Aksamitníky mají sice  nepříjemné aroma, ale pro jejich vzhled si je stejně zamilujete.

Aksamitník (lat. Tagetes) je jednoletou bylinou z čeledi hvězdnicovitých rostlin (Asteraceae). Rozšířenější název pro aksamitník je afrikán či zcela lidově "smraďoch". Lidový název vystihuje snad jedinou negativní vlastnost aksamitníku - jeho nepříjemnou vůni. Ta je však v některých případech i předností, protože nevoní ani mnoha škůdcům. Aksamitníky pocházejí z jihozápadu USA, Mexika a Jižní Ameriky. Pojmenování afrikán, je tedy zavádějící a neoznačuje původní domovinu těchto rostlin. Aksamitníků existuje kolem 52 druhů a kultivarů je téměř nepočítaně. Liší se velikostí, barvou květu i květem samotným - některé druhy ho mají jednoduchý, zatímco jiné se pyšní květem plným. 

Nejznámější druhy aksamitníku

  • Aksamitník vzpřímený (velkokvětý) (lat. Tagetes erecta) je druhem aksamitníku s velkými květy, které mohou dosáhnout 5 - 10 cm v průměru. Některé odrůdy aksamitníku vzpřímeného dosahují značných výšek, mezi pěstiteli jsou však rozšířenější odrůdy nízké, které jsou vhodné pro pěstování v nádobách. Zástupcem je například odrůda Mona, která patří do skupiny nízkých aksamitníků, dorůstá výšky v rozmezí 25 - 35 cm. Je vhodná pro pěstování na záhonech i v květináčích. Barva květů této odrůdy je žlutá či oranžová. Květy jsou plné. Plnokvěté aksamitníky vhodně doplňují své jednoduchokvěté kolegy.

  • Aksamitník rozkladitý (lat. Tagetes patula) je v našich končinách nejčastěji pěstovaným. Dorůstá do výšky kolem sedmdesáti centimetrů. Miniaturní odrůdy označené "nana" jsou cca o polovinu nižší. Jeho květy mohou mít citrónovou, žlutou, oranžovou i červenou barvu. Kultivary jsou zvlášť dekorativní. Velmi dekorativní jsou květy kultivaru Mr. Majestic, které jsou složeny z okvětních lístků tvarově připomínající srdce, jehož středem se táhne žlutý pruh ohraničený dvěma pruhy barvy červeno-hnědé (mahagonové). I tato odrůda je vhodná pro pěstování na záhonu či v květináči, dorůstá do výšky kolem 30 cm. Další odrůdou aksamitníku rozkladitého je Fiesta, jejíž květy jsou oproti předchozí odrůdě plnější. Okraje okvětních lístků jsou vlnkované, mahagonové barvy se žlutým lemováním. I tato odrůda působí velmi dekorativně. Sází se převážně do skupin jako ozdoba okenních parapetů. Je keříčkovitého typu.

 

  • Aksamitník jemnolistý (drobnokvětý) (lat. Tagetes tenuifolia) vytváří bohatě větvené keříky, které jsou v době květu posety drobným kvítky. Jeho obliba v posledních letech výrazně stoupá, protože neúnavně kvete od jara až do zámrazu. Oranžovokvětá odrůda (orange) dorůstá do výšky kolem 30 cm. Tento kultivar aksamitníku ozdobí každý truhlík, záhon i obrubu. Odrůda Red Gem potěší milovníky sytějších barev, květy jsou totiž zbarvené do červeno-hnědé (mahagonové) barvy. Rostliny odrůdy Red Gem tvoří bohatě kvetoucí keříky vysoké cca 25 - 35 cm. Pokud do truhlíku zkombinujete rostliny oranžovokvěté a červenokvěté, budou vám ho všichni závidět.

 

Pěstování aksamitníku

Aksamitníky jsou na pěstování zcela nenáročné. Mají rády plné slunce, snesou však i polostín. Můžete je pěstovat v běžné zahradní zemině - na záhoně, v truhlíku i na různých obrubách. Nejvíce ocení propustné půdy dobře zásobené živinami. Nesázejte je do těžkých jílovitých půd, zde by jim následkem přemokření mohly uhnít kořeny. Při déletrvajícím suchu rostliny na záhoně zalévejte. Aksamitníky pěstované v nádobách v horku nasávají velké množství vody, proto je zalévejte ještě častěji. Většinou si o zalití samy řeknou povadnutím listů. Naštěstí se listy po zalití rychle opět vzpamatují. Aksamitníky kvetou cca od června až do prvních mrazíků, které rostliny spálí. Aksamitníky nejsou totiž mrazuvzdorné. Rozkvetlé květy můžete déle uchovat uklizením rostliny do vnitřních prostor (po dobu očekávaných mrazíků). Během sezóny můžete podpořit bohatost květů přidáním hnojiva do zálivky. Hnojení ocení zejména rostliny pěstované v truhlících. Miniaturními variantami si můžete okrášlit i parapet v bytě. 

 

Každý rok na jaře si zasaďte aksamitníky, způsobů existuje několik...

Aksamitníky se množí pomocí semen. Existuje několik osvědčených postupů, jak si vypěstovat mladé a silné sazenice. Prvním z nich je předpěstování sazenic v domácích podmínkách na parapetu s dostatkem světla. Semena aksamitníku vysejte do vhodné nádoby naplněné zahradnickým substrátem. Vyseté semena zalijte a i nadále udržujte stálou vlhkost a teplotu. Nejvhodnější dobou pro výsev je březen, aby rostliny stihly zesílit dříve, než je budete sázet. Silnější sazenice se lepé přijmou a jsou odolnější vůči okusu slimáků (na větší sazenice si již netroufají). Po odeznění mrazíků můžete sazenice vysadit na záhon či do truhlíku. Pokud patříte ke šťastným majitelům pařeniště či skleníku, můžete výsev umístit tam. Semena spolehlivě vyklíčí při teplotách kolem 15 °C. S výsevem počkejte, až do doby, kdy nebudou v  pařeništi či skleníku klesat teploty pod nulu (cca začátek dubna). Nejjednodušším způsobem výsevu je výsev přímo na záhon, který provádějte v květnu až nehrozí přízemní mrazíky. Mladé semenáčky aksamitníku jsou velmi citlivé na teplotu, noční mrazík by je spolehlivě zničil.

 

 Tip: Pokud budete pravidelně otrhávat odkvetlé květy, budou vám aksamitníky dělat radost delší dobu. 

 

Aksamitníky jsou považovány za půdní lékaře

Vysazení aksamitníku do záhonu může pomoci ochránit okolní rostliny proti škůdcům. Šťávy uvolňované z kořenového systému spolehlivě hubí zejména hlístice zvané půdní háďátka (lat. Nematoda). Kořeny aksamitníku háďátka, napadající zejména mrkev, celer, fazole, růže i jahodník, nejdříve nalákají a následně je nechají vyhladovět, takže zahynou. Dalším významným přínosem pro půdu je velmi bohatá biomasa kořenů, která po pěstování zůstane. Půda jejím rozkladem získá tolik humusu, jako při zeleném hnojení. Vhodné je aksamitníkovými kořeny zmírňovat únavu půdy po dlouhodobém pěstování kořenové zeleniny a fazolí na jednom místě.

 

Zajímavost

  • Lidé sice nemají aroma aksamitníku příliš v oblibě, protože někdy dokáže vyvolat až hořký pocit na sliznicích a u citlivějších jedinců až alergickou reakci, ale v parfumérii je esence z aksamitníku velmi ceněná - je tradiční složkou mnoha parfémů, označuje se jako tagette.

 

  • Aksamitníky jsou díky velkému množství karotenoidů využívány v potravinářském průmyslu jako žluté barvivo přidávané do olejů, těstovin, zmrzlin. Je označeno jako lutein - zcela neškodné E161b.

  • Čajem z aksamitníkových květů si můžete pomoci při překonávání kocoviny a s ní spojené bolesti hlavy. Odvar pomáhá také na zklidnění podrážděného žaludku. Neužívejte aksamitník ve velkém množství, mohlo by to vyvolat dávení.