Kiwano - šťavnatý předchůdce melounu

Kiwano - šťavnatý předchůdce melounu

Kiwano bylo v Evropě objeveno celkem nedávno a hned si získalo velkou oblibu pro svůj netradiční vzhled a nenáročné pěstování. Vypěstujte si také své rohaté melouny - kiwana.

Kiwano (lat. Cucumis metuliferus) je rostlinou z čeledi tykvovitých rostlin (lat. Cucurbitaeae). Kiwano je tedy příbuzné např. okurce seté (lat. Cucumis sativus) a melounu cukrovému (lat. Cucumis melo). Kiwano je považováno za předchůdce všech ostatních melounů. Domovinou kiwana je africká poušť Kalahari. Postupem času bylo jeho pěstování pro komerční účely rozšířeno na Nový Zéland, do Izraele, Kalifornie, Austrálie a do Chile. V současné době si získává stále větší oblibu i mezi drobnými pěstiteli na celém světě. Kiwano si můžete vypěstovat i v našich klimatických podmínkách. Lépe se mu daří ve skleníku, ale když ho vysadíte na závětrné místo na zahrádce, plodů se dočkáte také. Název "Kiwano" je vlastně obchodní značkou, která se ve světě ujala a dnes se používá jako běžný název této rostliny. Autory pojmenování "Kiwano" byli manžele Morrisovi z Nového Zélandu, které rostlina velmi zaujala a rozhodli se ji pěstovat pro komerční účely. Kiwano má mnoho alternativních názvů, nejčastěji se lze setkat s těmito: "Rohatý meloun", "Africká rohatá okurka", "Melano", "Divoká okurka" a "Anglické rajče". V Africe tuto rostlinu nazývají "gaka" či "gakachika".

Vypadá to jako okurka, ale okurka to není... Co to je? Kiwano.

Kiwano se, stejně jako jeho příbuzná okurka setá, řadí mezi zeleninu. Kiwano je jednoletou, rychle rostoucí liánou. Může dorůst až do délky několika metrů. Lodyhy se opor přichytávají svými úponky. Listy i lodyhy jsou porostlé jemnými chloupky. Květy kiwana jsou sytě žluté, oboupohlavné, velké kolem 2 - 3 cm v průměru. Stejně jako u okurek se u kiwana objevují za květy samčími květy samičí, které se po opylení přemění v plody. Plody kiwana dorůstají délky cca 12 cm a šířky kolem 6 - 7 cm. Plody jsou vejcovitého tvaru, řídce pokryty trny vyrůstajícími z oplodí. Při dozrávání se barva plodu mění od zelené až po oranžovou. Dužnina zralého plodu je sladkokyselá, rosolovité konzistence. Dužnina je rozdělena do několika komor. V sytě zelené dužnině se nacházejí bílá semena. Rostlina svým vzhledem velmi připomíná okurku.

Pěstování Kiwana

Kiwano potřebuje podobné podmínky pro pěstování jako okurky. Lépe se mu daří ve skleníku či fóliovníku, ale z předpěstovaných sazenic si kiwana můžete vypěstovat i na záhoně. Kiwano má rádo kyprou půdu bohatou na živiny. Miluje dostatek slunce a vody. Pokud se ho rozhodnete pěstovat venku, umístěte ho na závětrné stanoviště. Na venkovní stanoviště vysazujte předpěstované rostliny v době, kdy již teplota neklesá pod 15 °C. V chráněných prostorách můžete kiwano vysadit již o mnoho dříve. Jelikož se jedná o popínavou, liánovitě rostoucí rostlinu, nezapomeňte ji poskytnout oporu, po které se může táhnout. Vhodná je tyč či speciální síť. Aby se rostlina zbytečně nevysilovala, zaštipněte ji při délce cca 1,5 metru - vždy záleží na tom, kolik plodů již rostlina vytvořila. Ve skleníku mohou kiwana občas trpět plísňovými chorobami. Prevencí je dobré odvětrávání, otrhávání napadených listů a postřik proti plísním. Plody kiwana se sklízejí cca od začátku září, když začnou oranžovět. Při sklizni postupujte opatrně, protože plody mají ostré trny, které by mohly poranit nejen vaše ruce, ale i ostatní plody, které by se pak rychle kazily. Neporušené plody díky silné slupce vydrží při správném skladování v chladnějším prostředí až několik měsíců.

 

 Tip: Pokud budete pěstovat více rostlin kiwana, sázejte je cca v 80 cm rozestupech, protože se bohatě větví a rozrůstají.

 

Předpěstování kiwana ze semen

V našich podmínkách je vhodnější si sazenice kiwana předpěstovat, abyste stihli sklidit plody dříve, než přijdou první mrazíky, které rostlinu spálí. Semena vysévejte do truhlíků či speciálních misek již koncem února. Před výsevem je dobré semena namočit na 24 hodin do teplé vody. Pro výsev použijte stejný substrát jako pro předpěstování okurek. Po výsevu udržujte ve výsevním zařízení stálou teplotu a vlhkost. Mladým semenáčkům dopřejte dostatek světla. Po zesílení semenáčky přepikýrujte a koncem května je vysaďte. Do teplých skleníků můžete kiwano vysévat přímo, nejlépe v době, kdy zde teploty neklesají pod 15 °C.

 

Využití kiwana

Kiwano se využívá zejména v kuchyni. Konzumují se jeho plody. Chuť kiwana je nezvyklá, exotická. Každému připomíná něco jiného, nejčastěji se jedná o kiwi, meloun, banán a okurku. Plody se nejčastěji konzumují čerstvé. Nakrájené plátky jsou ozdobou každého talíře. Kiwano se hodí do různých salátů. Výborně chutná ve sladkých i slaných pokrmech. Kiwana se dají přidat do marmelády. Dužninu lze vymačkat a použít jako džus. Kiwano je vhodnou potravinou při redukčních dietách. Sto gramů této zeleniny obsahuje jen cca 25 kcal. Kiwano je zdrojem draslíku, hořčíku, vitamínu C, A a vlákniny.

 

Zajímavost na závěr

Ve světě se pěstování kiwana rozšířilo poměrně nedávno, ale domorodí obyvatele Afriky ho znají už více než 3000. V domovině roste u silnic ,na okrajích roklí i na neplodných a opuštěných pláních. Divoce rostoucí rostliny sice nemají tak výrazné plody, přesto jsou velmi chutné.