Bedrník anýz pro lepší trávení a zdravé dýchání

Bedrník anýz pro lepší trávení a zdravé dýchání

Anýz je jednoletou nenáročnou bylinkou, která najde uplatnění v kuchyni, zejména v té teplé. Má nasládlou chuť a hodí se i pro lidi s trávícími problémy...

Anýz vonný (lat. Pimpinella anisum) je kořením a bylinkou, která lahodně voní a dobře chutná. Má výrazné léčivé účinky, podporuje trávení a odhleňuje dýchací cesty. Má orientální vůni,  anýz je charakteristickým prvkem čínské a indické kuchyně.

 

Již ve starověku anýz považovali za všestrannou rostlinu. V Egyptě ho používali při věštění, přidávali ho do kadidel a stal se rostlinou novomanžele, zřejmě kvůli jeho afrodiziakálním účinkem. Lidé ho užívali k léčbě skoro všech nemocí jako i ve směsích s dalšími kořením na dochucování jídel. Rostlinku anýzu lidé používali jako protijed při bodnutí jedovatým hmyzem a zvířaty. Po vydatném obědě v římském domě se podávaly anýzové koláče na podporu trávení. Ve středověku získal anýz přívlastek všelék. Rapidně se rozšířil do mnoha kuchyňských zahrad, nejoblíbenější byl v Anglii. Dodnes Indové žvýkají anýz na osvěžení dechu. V lidovém léčitelství ho považovali i za rostlinu, která udržuje mladistvý vzhled a zvyšuje plodnost.

 

Rostlinka anýzu vonného pochází původně z Egypta, byla rozšířena a pěstovala se zejména ve Středomoří. V současnosti mezi největší pěstitele patří Indie, Turecko a Španělsko.

 

Lidový název anýzu je kyčelník, Bederník, bederníček, bedernica. Jeho botanický název je bedrník anýzový. V Čechách je známý také pod názvem Bedrník obecný.

Pěstování anýzu

Anýz vonný (lat. Pimpinella anisum) je jednoletka, která dorůstá do výšky 30 -60 cm. Patří do čeledi mrkvový (lat. Daucaceae). Anýz pěstujeme ze semen, které si předpěstujeme v pařeništi v březnu - dubnu. Rostlina nesnáší mrazy. Výsev semen na záhon děláme, když pominou mrazy a teplota vzduchu dosáhne několik dní za sebou 7-8 ° C; většinou je to již v průběhu dubna, přízemní mrazy však anýzu neškodí. Semena klíčí 16 -20 dní. Na jeho pěstování je vhodná lehčí hlinito-písčitá půda s dostatkem vápníku. Ideální stanoviště pro něj je slunné místo dobře chráněné před větrem.

 

Rostlina anýzu nejprve vytvoří růžici přízemních listů, později vyžene květem. Má rozvětvený stonek, který je přímý. Vyrůstají z něj dolní srdčité listy, výše vytváří trojčetné pérovitě střižené listy. Během vegetačního období je vhodné rostlinky anýzu dobře zalévat a čistit záhon od plevele. Kvete bílými květy, které jsou seskupeny v okolících a kvetou v době od června do srpna. Květy anýzu jsou velmi aromatické a odpuzují hmyz.

Tip: V době dozrávání semen je pro rostlinku důležité velké množství světla.

 

Sbíráme plody anýzu během srpna - září. Nejvhodnějším časem pro sběr je srpna - září, když je rostlina žlutohnědé barvy a 2/3 plodů mají sivou barvu. Seřízneme celou rostlinku, kterou necháme v snopech schnout 2-3 týdny. Poté vytřeseme semena. Uskladňujeme je v dobře uzavřených nádobách, které chrání semena před vlhkostí.

 

Anýz pomáhá překonat kašel a je pomocníkem na trávení

Anýz napomáhá při léčbě dýchací soustavy, redukuje průduškový hlen, čímž usnadňuje vykašlávání. Pomáhá při astmatu, podporuje trávení, odstraňuje plynatost a nechutenství. Z trávicího traktu odstraňuje hnilobné a kvasinkové procesy. Spolu s kmínem, korinadrem, a fenyklem je anýz vhodný k užívání i pro kojící maminky, protože podporuje tvorbu mateřského mléka. Doporučuje se užívání anýzu hlavně pro kuřáky, zejména při odnaučování od kouření.

 

Z anýzu vonného připravujeme čaj: do 250 ml vroucí vody přidáme půl kávové lžičky anýzových plodů. Směs necháme louhovat 10 minut a pak ji scedíme. Čaj podáváme 2-3x denně. Má relaxační účinky a napomáhá i při nespavosti.

 

Anýz obsahuje 0,3% silice, spondin, izobergapten, pimpinelin, umbeliferon, saponin, pektin, pryskyřice, třísloviny, cukr, soli draslíku, vápníku a další látky.

 

Anýz je v kuchyni známé chlebové semínko

Plody anýzu příjemně voní, jsou malinko sladké a připomínají svou chutí lékořici. Dochucujeme s ním např. polévky, omáčky, vepřové maso, vařené a pečené ryby, brambory, saláty a další pokrmy. Je kořením pro chléb, sušenky a pečivo. Je charakteristickou bylinkou pro čínskou a indickou kuchyni.

 

Anýz vonný je jednoletá bylina dorůstající do výšky 60cm. Pěstujeme ji ze semen, nejlepší je předpěstovat ji v pařeništi. Kvete aromatickými bílými kvítky v červnu až srpnu. Vytváří šedohnědé plody dvojnažky. Je účinnou bylinkou a kořením. Působí jako spazmolytickum, diuretikum, expektorancia, laktagogum a stomachikum. V kuchyni je anýz vhodný na přípravu sýrových pomazánek, případně květy můžeme ozdobit saláty. Má nasládnou chuť, proto anýz přidáváme i do perníků, biskupského chleba, či obyčejného chleba. Ve Francii z něj připravují známý likér anýzovka, který podávají jako prostředek na "dobré trávení" po jídle.