Nejoblíbenější pokojové rostliny

Nejoblíbenější pokojové rostliny

Pěstování rostlin v bytě je velmi populární, zahradníky se tak stávají i lidé, kteří bydlí v panelákovém bytě a o velké zahradě si nechávají pouze zdát.

Rostlin vhodných pro pěstování v bytě je velké množství. Pěstitele většinou limitují světelné podmínky a hlavně prostor. Někteří si mohou dovolit pěstovat velké rostliny, jiní si musí vystačit s pár květináčky na okenním parapetu. Při pěstování s láskou však může i pár květináčků na parapetu udělat ohromnou radost a parádu. Majitelé větších bytů či rodinných domků se zimní zahradou často pěstují jako pokojové rostliny různé druhy banánovníků, fíkusy či citrónový eukalyptus. Na okenním parapetu lze úspěšně pěstovat kaktusy a sukulenty.

Máte velké prostory? Vypěstujte si vlastní banány.

Banánovník (lat. Musa) je rod bylin z čeledi banánovníkovitých (lat. Musaceae). V interiéru jsou banánovníky díky svým rozměrům výraznou dominantou. Do interiéru se hodí menší druhy a kultivary, které byly vyšlechtěny speciálně pro pěstování v bytech. Tyto kultivary dosahují v době plodnosti výšky do cca 170 cm. Některé čistě okrasné druhy, jejichž plody se nekonzumují jsou ještě menší. Nejčastěji pěstovaným banánovníkem v bytech je odrůda Draft Cavendish, která je původně z Číny a dorůstá do výšky kolem 100 - 120 cm. Při dobrém pěstování se v bytě dočkáte květů a plodů za cca 2 - 4 roky. Dalším zakrslým druhem banánovníku vhodným do bytu je odrůda Velutina dorůstající do výšky pouze 120 cm. Listy tohoto banánovníku jsou svěže zelené, jemně voskové. Květy jsou růžové až oranžové. Plody jsou velmi dekorativní, růžové barvy, velké cca 7 cm. Tyto plody jsou jedlé a velmi sladké.

 

Pěstování banánovníku v bytě

Banánovníky pěstujte v propustné půdě bohaté na živiny. Vhodná je směs kompostové zeminy, rašeliny a písku. Substrát udržujte neustále vlhký, ale dejte si pozor, aby nebyl přemočený, rostlina by vám mohla uhnít. Během vegetační sezóny přidávejte do zálivky hnojivo pro zelené pokojové rostliny (cca 1x za 14 dní). Banánovníky potřebují k růstu celoročně vyšší teplotu, nejlépe okolo 25 °C a prohřátý substrát (v zimě postavte květináč s banánovníkem blíže topení). V suchých bytech je vhodné banánovník pravidelně rosit. Nezapomeňte dopřát banánovníku dostatek světla, umístěte ho proto co nejblíže k oknu. V období kvetení a dozrávání plodů banánovníky nesnášejí jakékoli přesouvání či stěhování!

 

Potřebujete vyčistit vzduch v bytě? Pěstujte citrónový eukalyptus.

Blahovičník citrónový (lat. Eucalyptus citriodora) nebo také citrónový eukalyptus obsahuje velké množství eukalyptových silic, které se uvolňují i při letmém doteku či závanu větru. Díky těmto silicím vytváří citrónový eukalyptus v bytě mikroklima, která pomáhá zvlhčovat vzduch a působí antisepticky. Jeho přítomnost v bytě ocení zejména astmatici, bude se jim lépe dýchat. 

 

Jak pěstovat citrónový eukalyptus

Pěstování citrónového eukalyptu není příliš složité. Rostlinu pěstujte na světlém stanovišti, v letním období ji prospěje pobyt venku. Před příchodem mrazíků eukalypt schovejte. Jelikož je v zimě nedostatek světla, je lepší rostlinu přes toto období utlumit v růstu snížením teploty a zálivky. Rostlina se tak zbytečně nevytáhne. Eukalypty je třeba pravidelně vyštipovat, aby se zamezilo nadměrnému růstu a došlo k rozvětvení. Ráznější ostříhání proveďte na jaře, kdy bude třeba zkrátit vytáhlé či uschlé větvičky. Čas od času rostlinu přesaďte. Při přesazování buďte velmi opatrní, rostlina je velmi citlivá na porušení kořenů. Vhodným substrátem pro pěstování je propustný, hlinitopísčitý substrát.

 

Pořiďte si Benjamína! Pěstujte fíkus benjamina.

Fíkusů (lat. Ficus) existuje okolo 1000 druhů, jako pokojová rostlina se nejčastěji pěstuje fíkus malolistý / drobnolistý (lat. Ficus benjamina). Fíkusy pocházejí z Indie a řadí se do čeledi morušovníkovitých rostlin (lat. Moraceae). Fíkus malolistý je stromovitým druhem fíkusu se slabými větvemi a kožovitými listy vejčitého tvaru. Z fíkusu malolistého se velmi často tvarují pokojové bonsaje. V pokojových podmínkách dorůstají fíkusy do výšky od 30 cm do 200 cm.

 

Pěstování fíkusu

Při pěstování fíkusu benjamina musíte být opatrní, protože rostlina je citlivá na přelití a přeschnutí, nesnáší prudké změny teploty, prostředí ani průvan. V případě dodržení těchto základních podmínek nebudete mít s pěstováním fíkusu žádný problém. Fíkus pěstujte na světlém místě s rozptýleným světlem, zajistěte mu dostatek vody (substrát udržujte vlhký, ale v misce nesmí stát přebytečná voda),  prospěje mu i zvýšená vzdušná vlhkost. Snažte se fíkus nestěhovat a nevystavovat ho prudkým změnám teplot. Fíkus totiž při náhlé změně prostředí zažije silný šok, který vyvolá rozvrat v látkové výměně v důsledku čehož rostlina shodí všechny listy a často také uhyne. I v zimě potřebuje fíkus malolistý teplotu minimálně 15 °C. Během letní sezóny fíkus pravidelně (1x za 14 dní ) přihnojujte speciálním hnojivem pro fíkusy. Fíkusy přesazujte až tehdy, když kořeny vyrůstají ven z květináče. Nový květináč by měl být o cca 2 - 3 cm větší než ten původní. V nabídce našeho e-shopu zajisté najdete ten pravý. Květináč nikdy nevolte moc veliký, protože kořenový systém by si nedokázal poradit s nadbytečným množstvím vody. U velkých fíkusů, které nepřesazujete každoročně je vhodné odebrat alespoň svrchní vrstvu zeminy a nahradit ji novým substrátem.

 

Když nemůžete na Kanárské ostrovy vy, musí přijít Kanáry za vámi. Pěstujte Aeonium.

Aeonia (lat. Aeonium) jsou sukuletní rostliny pocházející z Kanárských ostrovů. Většina druhů aeonií roste endemicky (pouze na Kanárských ostrovech). Aeonia vytvářejí přízemní růžice, které se liší podle jednotlivých druhů. Nejčastěji pěstovanými druhy aeonia jsou Aeonium spathulatum, které roste na suchých skalách v oblasti lesů na ostrovech Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma a El Hierro. Toto aeonium v našich podmínkách kvete na jaře žlutými květy. Dalším často pěstovaným druhem je aeonium tabulaeforme (lat. Aeonium tabulaeforme) vytvářející zcela plochý přízemní "talíř" hustě stlačených listů. Růžice jsou velmi atraktivní, proto je toto aeonium velmi ceněným druhem. Aeonium ciliatum (lat. Aeonium ciliatum) roste pouze na ostrově Tenerife. Listy vyrůstají ve tvaru růžice. V závislosti na množství slunečního záření jsou zbarvené od tmavě zelené až po žlutozelenou. Květy vyrůstající na rozvětveném stvolu jsou bílé barvy.

Pěstování aeonia

Aeonia lze bez problémů pěstovat jako pokojové rostliny. Dopřejte jim světlé stanoviště, v létě je chraňte před poledním sluncem. Ostré slunce by rostliny mohlo popálit. Aeonia vyžadují teplé stanoviště, ideální je teplota kolem 20 °C. V zimním období ji můžete snížit na 10 - 15 °C. Na zimním stanovišti omezte zálivku na minimum, aby nedošlo k uhnití kořenů. Při zalévání si dejte pozor, aby se voda nedostala do středu listové růžice, mohlo by dojít k uhnití růžice. Aeonia přesazujte na jaře. Pro aeonia jsou vhodnější mělké hliněné misky, které jsou stabilnější než plastové květináče. Vhodným substrátem je hlinitopísčitá půda nebo přímo zemina pro kaktusy a sukulenty. Po přesazení aeonia minimálně dva týdny nezalévejte, aby se stihly zacelit ranky na kořenech, které při přesazování vznikly. Přes léto ocení aeonia pobyt na čerstvém vzduchu.

 

Chcete mít na okně biskupskou čepici nebo mořskou hvězici? Pořiďte si kaktus astrophytum.

Kaktusy jsou dalšími rostlinami, které lze bez problémů pěstovat na okenním parapetu. Vhodné jsou například rody Astrophytum, Echinocereus a Thelocactus. Rostliny rodu Astrophytum jsou velmi atraktivní díky bílým vločkám, které jsou rozesety po celém těle kaktusu. Květy vyrůstají z vrcholu rostliny a jsou většinou žluté barvy s červeným či oranžovým jícnem. Nejznámější druhy jsou astrophytum asterias, který svým vzhledem připomíná mořskou hvězdici a astrophytum myriostigma, které je známé pod názvem "biskupská čepice". Z Mexika pochází rod kaktusů thelocactus. Thelocactusy jsou svým vzhledem velmi atraktivní. Někteří zástupci mají barevné trny, jiní je mají naopak velmi dlouhé. Oko potěší i velké květy vyrůstající z vegetačního vrcholu rostlin. Vyzkoušejte například rostliny thelocactus bicolor, thelocactus hexaedrophorus a thelocactus rinconensis. Echinocereusy jsou sloupovité kaktusy, jejichž květy vyrůstají z boku rostliny a oproti mnohým jiným druhům kaktusů vydrží kvést až týden.

 

Pěstování kaktusů

Kaktusy se pěstují velmi jednoduše, pro kvetení je důležité dodržovat režim letní vegetace a období zimního spánku. Na jaře umístěte rostliny na světlé stanoviště (např. na okenní parapet) a začněte je zalévat cca 1 x za 14 dní, vždy s ohledem na aktuální klimatické podmínky. Substrát by měl mezi jednotlivými zálivkami vždy úplně vyschnout. Pokud kaktus dorostl do květuschopné velikosti, měl by brzo pro "probuzení ze zimního spánku" nasadit poupata. Kvetení a růst můžete podpořit přihnojováním hnojivem pro kaktusy a sukulenty. V růstovém režimu kaktusy udržujte cca do konce září, potom pomalu omezujte zálivku a hnojení. V říjnu rostliny přesuňte z parapetu na chladnější místo s teplotou okolo 10 - 15 °C. Kaktusy zimované při snížené teplotě nepotřebují v zimě světlo ani vodu. Na jaře je opět přeneste na světlé stanoviště a začněte je zalévat. Pokud jste kaktusy zimovali v naprosté tmě, zvykejte je na světlo pomalu, aby je nespálilo ostré slunce. Kaktusy pěstujte v dobře propustné zemině nebo přímo v substrátu pro kaktusy a sukulenty.