Se správným nářadím to jde samo

Se správným nářadím to jde samo

Správné nářadí je základem úspěchu, vyzkoušejte co ještě neznáte..

Správný zahrádkář se neobejde bez kvalitní motyky, rýče, hrábí a pořádných rukavic. To je však pouze základní výbava, kterou doplňují nejrůznější pomocníci s nimiž je péče o zahrádku mnohem snazší a příjemnější. Snem snad každého pěstitele je dosáhnout výsledku s vynaložením co nejmenšího úsilí, proto se neustále vymýšlejí různé zlepšováky a navrhují se stále modernější a modernější pomůcky a nářadí. Podívejte se do našeho e-shopu, kde nabízíme ty nejmodernější a nejkvalitnější pomocníky pro vaše pěstitelské úspěchy a je jedno, jestli máte pouze malou zahrádku nebo vlastníte lány pole...

Nechejte svůj trávník volně dýchat – používejte provzdušňovač trávníků

Pro provzdušnění méně rozsáhlých travnatých ploch se hodí ruční provzdušňovač trávníků, který kromě provzdušnění usnadní i hnojení, zalévání a sečení trávníku. Použitím provzdušňovače trávníku prosekáte hustě srostlé trsy trávy a z nadzemní vrstvy vytrháte mech, který dusil kořeny trávníku. Přísun vzduchu zároveň podpoří růst kořenového systému. V čistém trávníku se navíc nebude dařit houbovým chorobám a plísním. Pořádné provzdušnění by se mělo provádět 2x ročně – na jaře a na podzim. Jarní provzdušnění je jakousi očistou po zimě, takže by se mělo provádět dříve, než tráva začne pořádně růst. Podzimním provzdušněním připravíte svůj trávník na bezproblémové přečkání zimy. Po provzdušnění nezapomeňte trávník pohnojit a pořádně zalít.

Výhody provzdušňovače trávníku

+ zbaví trávník mechu a „nečistot“ efektivněji než klasické hrábě

+ práce s ručním provzdušňovačem je velmi jednoduchá

+ po provzdušnění trávník lépe přijme živiny a bude hustější

+ je ideální pro menší zahrady

Tolik druhů nůžek jako zahradníci nemají ani kadeřníci...

Pryč jsou doby, kdy zahradníci na všechno používali pouze univerzální zahradní nůžky, dnes je škála nůžek velmi široká. Existují nůžky na větve vybavené převodem, které díky převodovému mechanismu dokáží snadno ustřihnout i silnější větve. Tenčí větve ustřihnete univerzálními zahradními nůžkami na živé ploty. Vyšší ploty ostříháte nůžkami s housenicí, díky nimž dosáhnete do výšky až cca 3,5 m. Na bonsaje a jejich listy se hodí speciální lehké nůžky s ostrými špičkami pro přesné stříhání výhonů. Dokonce i na stříhání bylinek si můžete pořídit speciální nůžky. Ustřihnete s nimi stonky květin, byliny i přebytečné listy. Kam nemůže sekačka, zamiřte s nůžkami na trávu. Dovedete tak svůj trávník k dokonalosti.

Výhody speciálních zahradních nůžek

+ nůžky jsou uzpůsobeny pro konkrétní účel

+ jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a novými technologiemi, díky nimž vám stříhání půjde od ruky

+ díky nůžkám s housenicí ostříháte živé ploty či větve až do výšky3,5 mbez použití žebříku

+ převodové technologie usnadňují stříhání silnějších větví

 

Přerostly vám ovocné stromy – sklízejte úrodu česáčkem na ovoce

Sklízení úrody na vyšších stromech může být problém, zejména pokud nemáte vhodný žebřík. Jednoduchým řešením je použití česáčku na ovoce umístěným na dlouhé teleskopické tyči. Obruč česáčku má speciální výřezy, díky nimž ovoce utrhnete a ono pak spadne do měkkého sáčku z pevné bavlny. Česáček je vhodný pro sběr téměř všech druhů ovoce. Díky širokému průměru česáčku (15,5 cm) nebudete mít problém ani s utržením velikého jablka.

 

Výhody česáčku na ovoce

+ ke sklízení ovoce nepotřebujete žebřík

+ nemusíte lézt na strom

+ česáček je lehký, montuje se na teleskopickou tyč

+ česáček je vhodný pro sklizeň široké škály ovoce

 

Nejsou hrábě jako hrábě

Hrabání je jednou z nejčastějších prací na zahradě. Hrabe se tráva, listí, rovnají se záhony. Na každou činnost byly vyvinuty speciální hrábě, které vám práci usnadní. Na hrabání trávníků se nejlépe hodí univerzální hrábě s kluznými křidélky. Důmyslně řešená kluzná křidélka práci velmi usnadňují, protože přesně kopírují terén ve zvolené výšce nad povrchem. Díky nízké hmotnosti je práce s těmito hráběmi velmi příjemná. Záhony jako ze škatulky připravíte s pomocí hrábí se 14 hroty vyrobenými z kalené uhlíkaté oceli. Výhodou těchto hrábí je jejich nízká hmotnost a vysoká odolnost, takže je můžete použít i k vyhrabávání zbytkového mechu z trávníku. Kam se nedostanete s klasickými hráběmi, tam vám pomohou úzké švédské plastové hrábě. Hodí se na hrabání těžko přístupných míst například mezi keři či květinami. Hrábě mají pouze 7 dlouhých pružných zubů vyrobených z pevného plastu. Jejich šířka je pouze12 cm.

 

 Výhody různorodých hrábí

+ uzpůsobení hrábí konkrétnímu účelu – usnadnění práce

+ nízká hmotnost, trvanlivé materiály

+ možnost použít různé nádstavce

 

Malým pomocníkům pořiďte kvalitní nářadí určené přímo pro ně

Snad každé dítě rádo pomáhá a práce na zahradě není výjimkou, často se však stávalo, že nářadí pro ně bylo hodně velké a těžké. Tyto doby jsou naštěstí dávno pryč a dnes můžete pořídit kvalitní nářadí přizpůsobené právě dětem. Nejedná se o nějaké nefunkční náhražky i nářadí pro děti je vyrobeno z velmi kvalitních materiálů. Dětské nářadí je navíc velmi bezpečné. Dětem můžete pořídit širokou škálu nářadí od různých druhů hrábí, motyk, rýčů, lopatek a košťat. V zimním období vám děti mohou pomoci i s úklidem sněhu, protože jim můžete pořídit dětské hrablo na sníh. Uvidíte, že dětské nářadí bude mít úspěch, protože děti se budou cítit velmi důležitě a s radostí vám budou pomáhat na zahrádce.

 

Výhody dětského nářadí

+ uzpůsobeno dětem (velikost, hmotnost)

+ široký sortiment

+ nářadí je pro děti bezpečné

+ děti budou s radostí pomáhat a nebudou zlobit :-)

 

Znali jste všechny vymoženosti, bez kterých se dneska zahrádkáři neobejdou? Některé z nich se dnes znovu objevují, příkladem může být starý dobrý česáček na ovoce, jiné jsou naprosto nové vynálezy. Nebo už jste někdy v minulosti narazili na hrábě s odnímatelnými křidélky, které usnadňují hrabání trávníku? Novinkou je i široký sortiment nářadí určeného pro děti. Dnešní zahrádkáři tak mají „tvrdou dřinu na zahradě“ velmi usnadněnou díky nejrůznějším inovacím. Prostě se správným nářadím to jde samo. Nebo aspoň skoro samo, ruce pěstitele jsou potřeba stále.