Paulinie nápojná alias guarana vás zbaví únavy

Paulinie nápojná alias guarana vás zbaví únavy

Až 6x více kofeinu než v kávě je obsaženo v guaraně, mějte tento zásobník energie na dosah ruky..

Paulinie nápojná (lat. Paullinia cupana) je keřovitou rostlinou z čeledi mýdelníkovitých (lat. Sapindaceae). Známější než samotná rostlina jsou její semena nazývána guarana, která jsou často využívána pro zvýšení výkonu a stimulaci centrální nervové soustavy. Paulinie nápojná má svou domovinu v Jižní Americe, konkrétně ve Venezuele a v Brazílii. Mnoho místních kmenů považuje tyto rostliny, díky jejich stimulačních účinkům, za magické. Téměř zázračné účinky guarany nyní objevuje celý svět. Preparáty obsahující guaranu jsou vyhledávány zejména studenty a lidmi, kteří potřebují rychle povzbudit a zvýšit výkon. Nespoléhejte se na preparáty z lékárny, nyní si můžete vlastní guaranu vypěstovat i vy.

Paulinie nápojná má dlouhou historii

Indiáni žijící v oblasti Amazonie, kde paulinie tradičně roste, její povzbuzující účinky znají a využívají po celá staletí. Indiáni pěstovali paulinii na plantážích dříve, než Kryštof Kolumbus objevil Ameriku. Dokonce i název guarana je odvozen ze slova „gua-ra-na“ značícího v jazyce amazonských indiánů „velký strom lesa“. Někteří vědci proto dodnes zastávají názor, že dnešní divoce rostoucí rostliny jsou pozůstatkem z původních indiánských plantáží. Do Evropy se paulinie rozšířila později, zasloužil se o to jezuitský misionář Joao Felipe Bettendorf. Lidé znali povzbuzující účinky guarany, a proto začali provádět chemické analýzy, aby zjistili složení semen paulinie. První chemická analýza byla provedena již v roce 1700 německým botanikem Theodorem von Martiusem, který izoloval látku, kterou nazval guaranin. Dnes se již nesetkáváme s guaraninen ale s novým označením kofein.

 

Paulinie nápojná neobsahuje pouze kofein

Je známo, že guarana obsahuje téměř 2x více kofeinu než káva, ale to není všechno. Dalšími významnými stimulanty obsaženými v guaraně jsou theobromin a theofilin. Pro zesílení účinku guarany se často konzumuje pár kapek citrónové šťávy. Hlavní předností guarany je postupné uvolňování kofeinu a dalších stimulujících látek, navíc je kofein obsažený v guaraně mnohem šetrnější k žaludku než káva. Ve zralých semenech paulinie se nachází až 6 % kofeinu.

 

Účinky guarany na lidský organismus

Guarana je známá především jako stimulant, a proto mnoho lidí překvapí, že spektrum blahodárných účinků je mnohem širší. Jako stimulátor pomáhá guarana povzbudit mysl, stimuluje funkce mozku a mozkovou činnost, zvyšuje mentální bdělost. Guaranu lze užívat i pro zlepšení nálady při depresích a ve stresu, navíc nevyvolává nežádoucí euforické stavy. Zejména studenti a vysoce intelektuálně pracující lidé ocení zlepšení paměti způsobené užíváním guarany. Mnoho lidí unavuje přílišné vedro či zima, tuto potíž dokáže guarana zmírnit také. Guaranu můžete použít stejně jako indiáni pro snížení bolesti, působí jako analgetikum. Vytěsněním kyseliny mléčné ze svalů dojde k uvolnění křečí a zlepšení prokrvení. Guarana má své místo v mnoha alternativním směrech medicíny. V etnické medicíně se guarana používá k detoxikaci krve, navázání jedovatých látek a k celkové desinfekci. Dochází ke stabilizaci činnosti jaterzlepšení krevního oběhu a k posílení srdce. Zejména ženy držící nejrůznější diety znají guaranu jako přísadu z preparátu na hubnutí. Nejčastěji se pro tyto účely používá v kombinaci s efedrinem. Guaranu lze preventivně užívat i při pobytu v exotických zemích jako desinfekci trávícího traktu a jako prevenci zácpy či průjmu způsobeného exotickými podmínkami na něž není tělo zvyklé. Guarana v tomto směru nemá negativní vedlejší účinky, které jsou běžné u chemických přípravků. V poslední době se výtažky z guarany začaly používat při výrobě kosmetickým přípravků určených proti celulitidě. Přípravky s guaranou jsou proti celulitidě velmi účinné, protože rozšiřují cévy a mají lipolytické účinky.

Přestože se guarana jeví jak zázračný všelék, má při nadměrném užívání i negativní vedlejší účinky, nejsou však závažnější než nadměrná spotřeba kávy, černého čaje či coly. Nejčastějším vedlejším účinkem je nespavost, vnitřní neklid, zrychlený tlukot srdce a žaludeční potíže. Konzumace guarany není obecně doporučována těhotným a kojícím ženám. Vyvarovat by se jí měly i osoby citlivé na kofein. Nadměrná spotřeba se nedoporučuje osobám s vysokým krevním tlakem, srdečními poruchami, cukrovkou, nádory a s epilepsií.

Paulinie nápojná

Paulinie nápojná je popínavým keřem připomínajícím liánu. Může dorůst do výšky až 12 metrů. Lodyhy jsou výrazně rýhované, listy jsou velké, lichozpeřené. Paulinie vykvétá drobnými bílými nebo žlutými květy uskupenými v hroznovitém květenství. Plodem jsou tobolky s jedním velkým černým semenem uloženým v červené dužnaté slupce. Zralé plody praskají a černé semeno se tak z dužiny dostává na povrch. Sklízí se právě tyto semena, a to dříve, než spadnou na zem. Potom se dále upravují pražením, zbavením se slupky a drcením. Pasta guarany vznikne po smíchání s vodou.

Pěstování guarany

Vzhledem ke své domovině vyžaduje guarana pro zdárný růst specifické podmínky. Ideální je tropické prostředí s dostatkem vláhy. Guarana je tedy spíše rostlinou pro majitele rozlehlých zimních zahrad či tropických skleníků. Rostliny paulinie nápojné se pěstují podobně jako vinná réva. Sazenice se vysazují ve sponu cca 2 x 2 metry a pravidelně se seřezávají. Paullinii je možné pěstovat také ze semen, ale na plody si pak pěstitel bude muset nějaký čas počkat. Semena paulinie se sadí do substrátu s dostatečným podílem písku či štěrku, aby byl substrát dobře propustný. Do připraveného substrátu se semena vysejí přibližně 1,5 cm hluboko. Aby semena lépe klíčila, je vhodné je na několik hodin ponořit do teplé vody. Po výsevu umístěte pěstební zařízení na světlé místo s pokojovou teplotou. Jako pěstební zařízení je nejjednodušší použít miniskleník či minipařeniště, odpadne vám tak starost s udržováním stálé teploty a vlhkosti. Po vyklíčení začněte výsevní zařízení pomalu odvětrávat a současně zahajte občasné rosení. Vzešlé semenáčky často roste a snažte se jim dopřát tropické podmínky – vysoká vzdušná vlhkost a teplo.