Jak na výběr hnojiva?

Hnojivo je často základem úspěchu při pěstování...

Každý pěstitel chce dosáhnout co největší úrody, bohužel půda většinou neobsahuje dostatečné množství živin, proto je často nutné přistoupit k hnojení. Hnojení přispívá ke zlepšení vlastností půdy a tím také k vyšším výnosům , či k bujnějšímu růstu a kvetení. Hnojiva jsou  látky organického nebo průmyslového původu dodávané rostlinám k podpoření růstu. Organickými hnojivy jsou například hnůj, kompost, močůvka. Kdo nemá možnost získat některé z organických hnojiv, je odkázán na použití průmyslově vyrobených. Tyto umělé hnojiva svým složením často napodobují hnojiva organická. Vyrábí se jako  jednosložková i hnojiva vícesložková, v nichž jsou jednotlivé složky namíchány v optimálním poměru pro danou rostlinu. Není se tedy čemu divit, že v obchodech jsou plné regály různých hnojiv určené přesně pro dané skupiny rostlin. Každá rostlina totiž potřebuje ke zdárnému růstu trochu jiný poměr hnojivých látek. V současné době si můžete vybrat, jestli si hnojivo koupíte v tekuté, granulované, tabletové či v práškové formě. Každé z těchto druhů hnojiv má své výhody a nevýhody.

Tekuté hnojivo

použití: rozředí se ve vodě a rostliny se roztokem zalijí 

výhody

+ velmi dobrá rozpustnost ve vodě

+ dobře se vstřebává do půdy

+ efektivní výživa rostlin

+ lze je využít i k hnojení přes kapkovou závlahu

 

nevýhody

-         krátká účinnost (musí se pravidelně hnojit – nejčastěji 1x14 dní)

-         nutnost ředění

-         v některých případech je nelze použít

 

Tyčinkové hnojivo

použití: zapíchnutí tyčinky do květináče k rostlině

 

výhody                                         

+ postupné rozkládání a uvolňování živin

+ dlouhodobé působení

+ jednoduchá aplikace

 

nevýhody:

-         nelze ho použít pro kapénkovou výživu

-         je určené výhradně pro rostliny v květináčích

 

Granulované hnojivo

použití: přimíchání do substrátu

 

výhody

+ postupné uvolňování živin do půdy

+ dlouhodobé působení

+ jednoduchá aplikace

 

nevýhody

- nepřesnost dávkování

 

Tabletové hnojivo

použití: položí se do připravené jámy pod rostlinu nebo na dno květináče

 

výhody

+ velmi dlouhé působení

+ vyvážený poměr živin a stopových prvků

+ profesionální péče o rostliny

+ aplikuje se pod rostliny při sázení nebo v jarním období ve vzdálenosti obvodu koruny rostliny

 

nevýhody

- nemožnost korekce hnojící dávky

 

Hnojivo na co si vzpomenete...

Speciální tyčinky Nympha-Flor jsou určeny pro hnojení rostlin ve vodních nádržích. Prospívají zejména leknínům, ale nepohrdnou jím ani ostatní kvetoucí vodní a bahenní rostliny. Díky těmto tyčinkám, vyrobeným z ekologického nezávadného materiálu, budou vaše vodní rostliny bujnější a s bohatší násadou květů. Živiny se z tyčinek uvolňují postupně, takže o vodní rostliny bude na dlouhou dobu postaráno. Neovlivní život ryb ani jiných vodních živočichu. Tyčinky se dále s úspěchem používají pro hnojení muškátů, orchidejí či k podpoře růstu listů u pokojových rostlin.

Aby jste nemuseli myslet na pravidelné přihnojování jahod, můžete hned na začátku sezóny použít pevné granulované hnojivo, které se rovnoměrně rozhodí do řádků a poté se zapraví do půdy. Hnojivo obsahuje kvalitní mletou rohovinu a vyvážený obsah dalších složek, takže působí po celou dobu vegetace.

Zeleninu přihnojte cereritem již před samotnou výsadbou nebo ji můžete přihnojit i během vegetace. Jedná se o bezchloridové granulované hnojivo s vyváženým složení a s širokou paletou použití od ovoce a zeleniny až k okrasným rostlinám.

Když nemáte vlastní hospodářská zvířata, pořiďte si hnůj v granulích. Dostupný je hnůj koňský, kravský i pravý slepičí. Pravý slepičí hnůj je organického původu, vyroben z drůbeží podestýlky, pro vylepšení složení je přidána melasa. Hnůj je dodáván ve formě sušených peletek, které jsou zbaveny klíčivých semen plevelů. Po vpravení do půdy se peletky postupně rozpouštějí, čím půdě rovnoměrně dodávají živiny po celé vegetační období.

Dobrou kondici trávníků podpoříte přihnojením na začátku sezóny, nejlépe po mulčování. Ideální je použití granulovaného hnojiva vhodného pro všechny typy trávníků. Po aplikaci hnojiva je vhodné trávník dostatečně zavlažit nebo provádět přihnojení před deštěm. .Kaktusy, citrónovníky i orchideje můžete během sezóny přihnojovat tekutým hnojivem určeným právě pro ně. Hnojení se provádí cca 1x za 14 dní v dávce určené výrobcem daného druhu hnojiva. Přihnojuje se jen v období vegetace, v období vegetačního klidu (přes zimu) by hnojení bylo spíše na škodu. Rostliny by si neodpočinuly a v sezóně by špatně kvetly.

Při hnojení berte v úvahu i roční období, protože mnoho rostlin vyžaduje jiné složení hnojiva na jaře a jiné na podzim. Na jaře rostliny potřebují dodat živiny pro bujný růst, naopak na podzim je důležité podpořit vyzrávání pletiv před zimou. Na trhu jsou proto speciální hnojiva pro hnojení na jaře, v létě i na podzim.

 

Z široké nabídky hnojiv našeho e-shopu si vybere opravdu každý ...