Hledíky alergiky netrápí

Hledíky alergiky netrápí

Hledíky byly dříve součástí každé zahrádky, vysejte si je tam i dnes..

Hledíky (lat. Antirrhinum) náleží do čeledi krtičníkovitých (lat. Scrophulariaceae) rostlin. Rod hledíků čítá kolem 40 druhů těchto rostlin. Domovinou hledíků je Severní Amerika. Zde tyto rostliny rostou jako trvalky. Do Evropy se rozšířily v 16. století. Mnoho druhů hledíků roste ve Středomoří, od pobřeží Turecka až po Francii. Na našem území zdomácněl zejména hledík větší (lat. Antrirrhinum majus) a z něj vyšlechtěné odrůdy a hybridy. Hledíky na svých zahrádkách s oblibou pěstovaly už naše babičky. Dnes se z jejich zajímavých květů můžete potěšit i vy.

Jak hledíky vypadají?

Na hledíkách vás na první pohled zaujmou jejich velmi zajímavé květy, které připomínají zvířecí tlamičky. Snad proto se hledíkům někdy lidově říká zaječí tlamičky nebo žabičky. Květy jsou uspořádány ve vzpřímeném hroznu. Paleta barev květů je velmi rozmanitá – jde především o odstíny bílé, žluté, oranžové, fialové, růžové a červené barvy. Výjimkou nejsou ani vícebarevné květy kultivarů hledíků. Plodem hledíků jsou tobolky obsahující semena. Hledíky dorůstají do výšky od 10 cm až po 100 cm, podle druhu. Lodyha je vzpřímená, listy rostou vstřícně, v horní části střídavě, mají vejčitý tvar.

Druhy a kultivary hledíků

Podle výšky lodyhy se rozlišují hledíky vysoké, středně vysoké a nízké. Speciálně do truhlíků byly vyšlechtěny hledíky převislé. Na trhu je mnoho zajímavých kultivarů, které se od sebe liší zejména barvou květů.

  • Vysoké hledíky dorůstají do výšky cca 60 – 90 cm. Zástupcem vysokého hledíku je například kultivar Brighton Rock, Madame Butterfly či Supreme Double. Vysoké odrůdy hledíků se budou vyjímat na velkých záhonech jako společnost cinií a floxů. Zajímavě vypadají i v blízkosti různých keříků.
  • Středně vysoké hledíky mají v dospělosti od 30 do 60 cm. Známé kultivary středně vysokých hledíků jsou Vanity Fair, Coronette a White Wander. Středně vysoké hledíky působí okouzlujícím dojmem v husté výsadbě různobarevně kvetoucích jedinců na jednom záhoně.
  • Nízké (trpasličí) odrůdy dorůstají do výšky cca 20 cm. Zástupcem je např. kultivar Tom Thumb. Osvědčeným využitím nízkých hledíků je výsadba do truhlíků nebo osázení okrajů záhonů – hledíky vám vytvoří krásný lem.
  • Převislé hledíky byly vyšlechtěny nejpozději, jejich lodyhy nejsou vzpřímené jako u ostatních druhů, nýbrž rostou převisle. Mohou být dlouhé až 40 cm. Konce převisů zdobí různobarevné květy. Zástupcem převislých hledíků je například odrůda Candelabra. Převislé hledíky jsou primárně určeny pro výsadbu do závěsných truhlíků, mohou však svým převisem ozdobit i různé zídky.
  • Plnokvěté odrůdy jsou naprostou špičkou mezi hledíky. Jejich květy mají ještě zajímavější tvar než klasické hledíky. Různobarevné hrozny plnokvětých hledíků vypadají na záhonech naprosto úchvatně.

Zastánci čistého jednobarevného stylu mohou zvolit semena hledíků oranžově – růžových, které dorostou do výšky kolem 80 cm. Skupinka těchto hledíků vynikne na každé zahrádce. Pro milovníky veselých barev je ideální mix semen hledíků obsahující ty nejkrásnější barevné  kombinace. Stačí si jen zvolit, jestli chcete vysoký, nízký, převislý nebo třeba plnokvětý. Radost vám udělají všechny.

 

Pěstování hledíků

Hledíky milují slunečné stanoviště. Dobře prospívají v propustných, hlinitopísčitých půdách s dostatkem vápníku. Na vodu jsou středně náročné. Rostliny pěstované na záhoně jsou méně náročné na zálivku, protože volná půda vysychá pomaleji než zemina v truhlících. Rostliny v truhlících je nutné zalévat pravidelně v závislosti na počasí.

Hledíky kvetou od června až do září. Aby hledíky dlouho a krásně kvetly, přihnojujte je během sezóny tekutým hnojivem určeným pro balkónové rostliny. Další fintou pro bohatou násadu květů je včasné zaštipnutí středového výhonu a odstraňování odkvetlých květů. Díky zaštipnutí se rostlina krásně rozvětví a vytvoří více stvolů s hroznovitými květenstvími. Odkvetlé květy zase nebudou zbytečně vysilovat rostlinu, takže bude moci směle kvést dále. Pár květů však na rostlině nechejte, aby se mohly vytvořit semena. Hledíky jsou totiž zvláštní tím, že se nesprašují, takže si udržují barevné vlastnosti svých rodičů.

Semena hledíků se často vysévají samy. Na jaře se proto můžete dočkat nečekané nadílky mladých rostlinek hledíků. Hledíky jsou sice vytrvalé rostliny, ale v našich klimatických podmínkách je nutné je každoročně znovu vysévat, protože nejsou mrazuvzdorné a nepřežijí zimu. Pokud nebudete spoléhat na samovýsev, tak hledíky vysévejte v únoru až v březnu do výsevní misky nebo do pařeniště. Semena nejlépe klíčí při teplotách v rozmezí 18 – 20 °C. Doba klíčení se pohybuje okolo 14 dní. Vyklíčené rostliny jsou choulostivé k tzv. „padání“, proto je vysévejte řídce a výsevní prostory dobře větrejte. 

Substrát zbytečně nepřemokřujte. Jako prevenci můžete substrát před výsevem sterilizovat teplem nebo desinfikovat speciálním desinfekčním přípravkem. Na konečné stanoviště přesazujte vzrostlé sazeničky v druhé polovině dubna. Mírné mrazíky by rostlinky neměly ohrozit, ale i tak je jistější je přikrýt např. netkanou textilii.

Zajímavost pro alergiky

Květy hledíků ukrývají pyl velmi hluboko v květu, proto alergiky nedráždí a mohou je tak směle pěstovat v blízkosti svých obydlí.