Plnokvěté sedmikrásky jsou opravdové krásky

Plnokvěté sedmikrásky jsou opravdové krásky

Plnokvěté sedmikrásky jsou opravdové krásky

Sedmikrásky, jiným názvem chudobky (lat. Bellis perennis) rostou v každém trávníku, zdálo by se tedy, že je jejich pěstování zcela zbytečné. Není tomu tak, tyto krásky z čeledi hvězdnicovitých (lat. Asteraceae) dokáží ozdobit každou zahrádku, stačí si pouze vybrat správný kultivar. Vyšlechtěné odrůdy jsou u pěstitelů velmi oblíbené. Mohou se vysazovat přímo na záhony, vyniknou i v okenních truhlících a v okrasných nádobách.

Sedmikrásky chudobky jsou trvalky, ale vyšlechtění jedinci se většinou pěstují jako dvouletky, protože u nich časem dochází ke zmenšování květů. Kultivary se nejčastěji pyšní bílými, růžovými nebo červenými květy. Květní úbory vyrůstají i u vyšlechtěných sedmikrásek z růžicovitě uspořádaného trsu listů na cca 5 – 20 cm dlouhých stoncích. Květy sedmikrásek jsou složeny z úzkých jazykovitých úkrojků. Jejich množství závisí na tom, jestli se jedná o plnokvětou či jednoduše kvetoucí odrůdu.

Základní kultivar plnokvěté sedmikrásky je polštářovitě rostoucí trvalkou, která se nejčastěji pěstuje pouze jako dvouletka. Vysévá se v červnu až v červenci do pařeniště nebo do výsevního zařízení. Ideální teplotou pro klíčení je cca 18 °C. Výsadba vzrostlých sazeniček na konečné stanoviště se provádí v srpnu až v září. Pro výsadbu se nejčastěji používá spon cca 20 x 20 cm. Rostliny vysazené na podzim vykvétají následující jaro – od března do začátku července. Sedmikrásky vydrží na stanovišti bez problémů i několik let, každým rokem však budou květy menší a menší. Jedním z nejznámějších kultivarů sedmikrásek je „Super Enorma“. Jedná se o plnokvětou odrůdu, která je vhodná k pěstování na záhonech, na obrubách i v okenních truhlících a okrasných nádobách. Lze ji pěstovat i na mírně přistíněném stanovišti, na přímém slunci však bohatěji kvete.

Pěstování okrasné sedmikrásky

Okrasné sedmikrásky jsou nenáročné na pěstování. Základem úspěšného pěstování je vysazení na slunné stanoviště. V mírném polostínu sice také porostou, ale budou méně kvést. Sedmikrásky rostou v zahradní zemině, která je dobře propustná. Nároky na vodu a živiny nejsou příliš velké, sedmikrásky si vystačí s běžným přídělem závlahy. Zálivka se vždy řídí podle aktuálních klimatických podmínek a místa, na němž je sedmikráska zasazena. V období sucha je nutné zalévat častěji, zejména v nádobách zasazené rostliny mohou velmi rychle vysychat. Okrasné sedmikrásky se množí semeny, které se vysévají v jarním období a na podzim se vysazují na záhon či do truhlíku. Sedmikrásky kvetou od března až do září.

Neodsuzujte plané sedmikrásky, jsou zdraví prospěšné...

Plané sedmikrásky neboli sedmikrásky obecné (lat. Bellis perennis) jsou vytrvalé rostliny, které mohou dorůst do výšky až 25 cm. Této velikosti většinou nedorostou, protože se dříve setkají se sekačkou na trávu. Listy sedmikrásky jsou seskupeny v přízemní růžici, jejich tvar je obvejčitý. Z růžice listů vyrůstá jemně chlupatá bezlistá lodyha, která nese pouze jeden květ. Květní úbor má okolo 1 – 3 cm v průměru. Květy jsou tvořeny bílými až růžovými jazýčky, které jsou na špičce často načervenalé. Střed květu je tvořen žlutým terčíkem. Plodem sedmikrásky obecné je cca 1 mm velká nažka.

Sedmikráska obecná roste v trávnících, na zahradách, loukách od nížin až po horské oblasti. Se sedmikráskou obecnou se lze setkat v celé Evropě a v západní Asii.

Léčivé účinky  sedmikrásky

Sedmikráska je zdraví prospěšná díky obsahu saponinů, tříslovin, hořčin, minerálních látek, pryskyřic, organických kyselin, flavonoidů a inulinu. Sbíranou částí jsou květy nebo kvetoucí natě. Květy sbírané na jaře obsahují nejvíce účinných látek. Sedmikrásky se používají k podpoře vykašlávání, působí protizánětlivě a hojivě. Užívání sedmikrásek se osvědčilo i při zánětech močových cest a při zánětu ledvin. Koupele ze sedmikrásek se užívají k léčbě ekzémů, lupénky, lišajů, vyrážek a akné. Odvar ze sedmikrásek lze používat i při chorobách žlučníku. Při zánětech očí se přikládají obklady ze sedmikrásek. Na pohmožděniny se používají obklady z rozdrcených listů sedmikrásek. Květy lze používat vnitřně i zevně bez jakéhokoli rizika.

                                                              

Kde se vzal název sedmikrásky

Latinské jméno sedmikrásky „Bellis“ je odvozeno z latinského slova „bellus“, což v překladu znamená „hezký“. Antické báje říkají, že se na sedmikrásku změnila luční nymfa Belidis, když se snažila uniknout milostným nástrahám římského boha pravidelného střídání ročních období Vermuna.

Sedmikráska je spojena s čistotou, nevinností a věrnou láskou. Je zasvěcena bohyním Afroditě a Venuši. Egyptská legenda vypráví, že první sedmikrásky vyrostly ze slzí, které uronila Panna Maria, když její rodina prchala do Egypta. Středověké malby zobrazovaly sedmikrásky jako symbol čistoty a nevinnosti Ježíška.

 

„Má mě rád, nemá mě rád“

Sedmikráska je, stejně jako kopretina,  využívána k zjištění, zda je láska opětovaná, či nikoli.