Největší české a slovenské zahrádkářské výstavy

Největší české a slovenské zahrádkářské výstavy

Nezapomeňte si zaznamenat do kalendáře...

Výstavy a zahradnické veletrhy jsou místem, kam každoročně přijíždějí tisíce zapálených zahrádkářů poznat nejžhavější novinky. Zahrádkáři se svými výpěstky velmi rádi pochlubí, proto lze na nějakou zahrádkářskou výstavu narazit téměř v každém městě. Jenže zájem veřejnosti o malé klubové výstavy rok od roku upadá, a tak se stává, že drobní vystavovatelé od výstav pomalu upouštějí. Zcela jiný rozměr mají velké zahradnické výstavy a veletrhy. Lidé si zde mohou zakoupit téměř vše, co nějak souvisí se zahrádkařením a často i to, co s ním nemá společného zhola nic. Dlouholetou tradici a každoroční přízeň mnoha tisíc návštěvníku mají výstavy Flora v Olomouci či Zahrada Čech v Litoměřicích. Ani na Slovensku nejsou zahrádkáři ošizeni. Najít nějakou specialitku na svou zahrádku mohou na výstavě Záhradkár v Trenčíně, na Gardenii v Nitře či na Flóře v Bratislavě. Kam se tedy vydat v Česku a na Slovensku?

 

Flóra Olomouc – největší zahrádkářská výstava na Moravě

Nejznámější zahradnickou výstavou na Moravě je zajisté Flora v Olomouci. V prostředí tamního výstaviště každoročně probíhají tři etapy zahradnické výstavy – jarní, letní a podzimní. Na jarní etapě bude v letošním roce možno zakoupit sazenice květin, zeleniny, semena, okrasné rostliny, školkařské výpěstky i zahradnické pomůcky a potřeby. Výstava bude doplněna veletrhem Hortifarm, na němž budou představeny produkty drobné zahradní mechanizace a zahradnické pomůcky a potřeby. V srpnu se uskuteční letní etapa Flory Olomouc. I zde se budou prodávat květiny, školkařské výpěstky.... akorát sortiment bude přizpůsoben tomuto krásnému ročnímu období. Začátek října bude patřit podzimní etapě a s ní spojené výstavě ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků. Výstavu budou doprovázet tradiční podzimní zahradnické trhy. Vše doplní festival gastronomie a nápojů – Olima.

Termíny:

  • Jarní etapa: 25. – 28. 4. 2013
  • Letní etapa: 15. – 18. 8. 2013
  • Podzimní etapa: 3. – 6. 10. 2013

 

Čechy mají svou zahradu – Zahrada Čech v Litoměřicích

Na výstavišti v Litoměřicích se zahradnické výstavy konají taktéž několikrát do roka. Všechny zahradníky, chalupáře, kutily, zahrádkáře a milovníky přírody jsou zde připraveni přivítat na jarní prodejní výstavě. V pavilonu G budou k vidění perníky, velikonoční kraslice i jarní bylinky. Atmosféru zpříjemní velikonoční aranžmá. V dalších pavilonech budou probíhat zahradnické trhy, takže si na své přijde každý. Vrcholem sezóny v Litoměřicích je tradiční podzimní veletrh Zahrada Čech, který nabídne bohatý sortiment potřeb pro zahradu a chalupaření. Pro zpestření připravují pořadatelé zajímavý kulturní program.

Termín:

  • Jarní etapa: 10. – 14. 4. 2013
  • Podzimní etapa:  13. 9. – 21. 9. 2013 

 

„Květy“ budou k vidění v Lysé nad Labem

Letošní celostátní výstavy květin „Květy“ v Lysé nad Labem  bude již 17. ročníkem. Těšte se na křehkou krásu květin, kterou si lze zpříjemnit prázdninové dny. Zkušený tým zahrádkářů z Českého zahrádkářského svazu vytvoří květinové aranžmá na ploše přes 2000 m2. Zajímavá jistě bude expozice nazvaná Rostliny pro posílení organismu a zdraví. Zájemci si zde budou moci prohlédnout nejznámější bylinky a „zdraví prospěšné“ rostliny, dotazy jim zodpoví zkušení odborníci. Novinkou bude samostatná expozice rakytníku řešetlákového – rostliny budoucnosti, o které jste si mohli před nedávnem přečíst i na stránkách našeho e-shopu.

Termín:

  • 11. – 14. 7. 2013: Výstaviště Lysá na Labem

Floria – na novém Výstavišti v Kroměříži

Tradiční výstavy Floria se od podzimu minulého roku přesunuly ze starého výstaviště ve Věžkách do zcela nových prostor Výstaviště Kroměříž. I zde probíhají zahrádkářské prodejní výstavy několikrát ročně. Jarní etapu obohatí výstava „jarní cibuloviny“, na niž spatříte stovky druhů a tisíce květů narcisů, kosatců a tulipánů. Na letní etapě budete svědky tradiční volby „Králíka Moravy“ a oko zahrádkáře potěšíte na speciální letní výstavě růží, lilii a gladiol. Na podzimní etapě budou k vidění kromě tradičního sortimentu také bonsaje, jimž bude věnována samostatná výstava. Pravidelní návštěvníci Florie ve Věžkách se nemusí bát, že by své oblíbené prodejce v Kroměříži nenašli. Většina vystavovatelů s radostí přijala vyšší komfort prodejních prostor, který ocení i návštěvníci. Výstaviště v Kroměříži stojí za to navštívit.

Termíny:

  • Jarní etapa: 4. – 12. 5. 2013
  • Letní etapa: 3. – 11. 8. 2013
  • Podzimní etapa: 10. – 13. 10. 2013

Záhradkár 2013 můžete navštívit v Trenčíně

Na výstavišti ve slovenském Trenčíně můžete navštívit během roku dvě akce věnované zahrádkářům. První z nich je Zahrádkár, což je tradiční veletrh potřeb pro zahrádkáře. Druhou je podzimní Jahrada. Jde o 4. ročník výstavy okrasných dřevin, ovocných stromů a potřeb pro zahrádkáře.

Termíny:

  • Záhradkár: 10. – 13. 4. 2013
  • Jahrada: 25. – 26. 10. 2013 

 

Nitra patří Gardenii

Tradiční 17. ročník zahradnické výstavy Gardenia se koná na výstavišti Agrokomplex v Nitře. Na Gardenii můžete načerpat mnoho inspirace a kreativních podnětů pro svůj dům a zahradu.

Termín:

  • 18. – 21. 4. 2013

 

Květiny v hlavním městě Slovenska – Flóra Bratislava

I milovníci ze slovenského hlavního města mohou obdivovat krásu květin a načerpat mnoho inspirace na mezinárodním prodejním veletrhu květin a zahradnictví Flóra Bratislava 

Termín:

  • 2. – 5. 5. 2013

 

Specializované výstavy – milovníci kaktusů, sukulentů i masožravek si přijdou na své...

Největší výstavy kaktusů a sukulentů se konají v botanických zahradách přírodovědeckých fakult Univerzity Karlovy v Praze a Masarykovy univerzity v Brně. V Praze Na Slupi se výstavy kaktusů konají dvakrát ročně – na jaře a na podzim. I milovníci masožravek si zde přijdou na své. Stejně tak i Brně mají svou výstavu kaktusáři i pěstitelé sukulentů a masožravek. Pokud to máte do Prahy i do Brna celkem z ruky, nezoufejte, menší výstavy kaktusů či masožravek se konají i v dalších městech. Pěkné výstavy jsou ve Dvoře Králové nad Labem, v Ostravě, ve Frýdku – Místku, v Kroměříži...

 Termíny:

  • Výstava kaktusů a sukulentů Praha: 1. – 16. 6. 2013, 5. – 15. 9. 2013
  • Výstava kaktusů a sukulentů Brno:  6. – 13. 9. 2013
  • Výstava masožravek Praha: 7. – 16. 6. 2013
  • Výstava masožravek Brno: 23 – 31. 5. 2013